Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur. Üniversite Van Gölü'nün kuzey kıyısında ve Erciş yolu 15. km'de yerleşmiştir. Yaklaşık 30.000 öğrencisi bulunan geniş alanlı bir yaşam merkezidir. Üniversiteye ek olarak bölgenin en iyi hastanelerinden biri olmaya aday olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kuruldu.  Bu iki dev eserin memleketimizde olması tabi ki çok güzel ve bizler için bir gurur. Bu iki kurumun memleketimize faydasını sayarak bitiremeyiz. Ama bu kurumlara, ulaşımın neden sıkıntılı ve zor olduğunu anlatabiliriz.

Yıllardır açılan üniversite ve hastanemiz. Öğrenci ve hastaneye gidenler artıkça hastane ile merkez arası zor olan ulaşım daha zor hale geliyor.

YYÜ’ne; minibüs, özel halk otobüsü ve büyükşehir belediyesine ait otobüsler olmak üzere üç ayrı taşıtta ulaşım sağlanmaya çalışılıyor.  Maalesef bu üç ayrı servisin taşıma gücü ne öğrencileri, nede hastaneye gidecek olan hasta, personel ve görevlilere taşımaya yetiyor.

Sabah ve akşam duraklarda oluşan uzun kuyruklar, yolda bekleyen öğrenciler, hastalar, görevliler dakikalarca araç bekleyenler. Sabah merkezden dolu olarak hareket eden servisler yolda bekleyen vatandaşı düşünmeden tıka basa doldurup yoluna devam ediyor. Yolda bekleyenler ise ya binmeyecek servise ya da ayakta binip sırt sırta YYÜ gidecekler. Elinde; çocuğu, eşyası, bastonu olanlar dolu araçları görünce binmekte vazgeçip boş bir servis gelir umuduyla beklerler.   

Saat 14.00-17.00 arası ders saatlerin bitmesiyle oluşan öğrenci yoğunluğu ve bu saatlerde hastanede çıkan yoğunlukta birleşince.  Bu saatlerde maalesef servisler yolcu taşımaya yetişemiyor. Öğrenciler; durakta, ayakta ve oturacaklar olmak üzere iki sıra halinde dizilirler. Bu dizilim üç ayrı servis içinde geçerlidir. Durakta dolan araçlar hastaneye gelene kadar yolda bekleyenleri de alıp hastaneye varıyor. Hastane önünde bekleyen hasta, yaşlı, genç, çocuk, kucağında çocuğu olan ve engelli olan onlarca vatandaş servis bekliyor. Gelen servis genellikle dolu geldiğinde binemiyorlar mecbur beklemeye koyuluyorlar boş ya da az dolmuş servis gelir umuduyla.

 

 Bir büyükşehir belediyesi olarak memleketimize yakışmayan görüntüler ve durumlar. Maalesef bunları anlatmak istemezdim öğrenciler başta olmak üzere hemen hemen o servisleri kullananların çoğu bu durumda rahatsız ve şikayetçi. Ulaşımı en yoğun olan YYÜ- merkez hattına otobüsler,servisler ve mor otobüsler yetişemiyor. Durakta, hastanede, yolda bekleyenlere araç yetişemiyor, araç sayısı yetersiz. Bu yoğunluğu kaldıramıyor.

Buna çözüm olarak sabahları merkezde 5 araçtan birini boş çıkartıp yolda bekleyenleri almak görevlendirilse. Hastanede direk kalkan servisler olsa bu servisler kampus içinde öğrenci almasa direk hastanede kalksa hastane önünde ki yoğunluğu azda olsa azaltmış olur ve rahat bir ulaşım sağlanmış olur. Tabi ki bu kalıcı çözüm değil ama yıllardır hayalimiz olan tramvay hattı yapılana kadar bir katkı verebilir.

Sayın; belediye başkanlarım,  sayın rektörüm, sayın servis kooperatif başkanlarım bu ulaşım sorunu yıllardır devam ediyor. Eminim bunun üzerine çalışıyorsunuzdur. Ama çok sıkıntılar var  YYÜ ve hastane ulaşımında;  bu konuda  size de çok şikayet geliyordur. Memleketimiz için bunu en kısa sürede çözeceğinize inanıyorum.

Saygılarımla  

Editör: TE Bilisim