Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2015 yılında kentin kırsal kalkınması için çok önemli projeler hayata geçirerek, binlerce çiftçiye geçim alanı ve üretim alanı açtı. Büyükşehir Belediyesi yapılan çalışmalar için yıl içerisinde 6 milyon 408 bin TL harcama yaptı.

 

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen projeler ile birlikte kent halkı ilk defa tarımsal projeler ile tanışırken, yapılan çalışmalar ile birlikte binlerce çiftçiye ekonomik istihdam sağlandı. Kent geneli ve kırsal kesimlerde yapılan çalışmalar ile özellikle çiftçi yurttaşlar için sulama tesislerin bakım ve onarımı, yine hayvanların sulamaları için gölet, havuz ve bentler yapıldı. Arazi ve yayla yollarının reglanları yapılırken, özellikle kırsal kesimlerde meyve ağaçlarının yetiştiriciliği için belirlenen alanlara binlerce meyve fidesinin dikimi gerçekleştirildi. Organik Bal Üreticiliği Projesi ile birlikte arıcılık ile ilgilenen yüzlerce yurttaşa bal kovanı dağıtımı gerçekleştirilirken, yine Kent Tarımı Projesi kapsamında belirlenen çok sayıda alana sera kurulumu yapıldı. Yabani Bıttım Ağaçlarının Fıstığa Dönüştürülmesi Projesi kapsamında özellikle Çatak ve Bahçesaray’da bulunan binlerce bıttım ağacına fıstık aşılaması yapıldı. Yapılan tüm çalışmalar ile kent çiftçisi için yeni ekonomi alanı açılırken, projeler sayesinde binlerce yurttaş böylelikle üretime geçti.

 

KENTTE VE KIRSALDA YENİ SULAMA TESİSLERİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kentte ve kırsal kesimlerde hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin hayvanları için yeni sulama tesisleri yapılırken, mevcut tüm sulama tesisleri tekrardan bakım ve onarımdan geçirildi. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kentin kırsal kesimlerinde bulunan 317 sulama göleti tekrardan kullanılabilir hale getirildi. Çiftçinin hayatını kolaylaştırmak, ekinlerin kurumaması için kanal ve göletler oluşturmak ve atıl durumda bulanan tarım arazilerini yeniden üretime kazandırmak için çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla çiftçilere adeta nefes aldırdı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı sadece bir sezon içerisinde 13 ilçe ve 279 mahallede, 923 kilometrelik sulama kanal temizliği yaparken, 317 adet sulama göleti ve bent temizliğinin yanı sıra 79,8 kilometre arazi yolu açtı. Büyükşehir Belediyesi, bunların yanı sıra arazi koşullarından kaynaklı olarak iş makinalarının giremediği toplam 145 mahalleye 18.2 kilometrelik koruge boru döşeyerek sulama suyu sorunlarını çözdü.

 

BİR SEZONDA 25 BİN MEYVE AĞACI DİKİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kent geneli ve kırsal kesimde hayata geçirilen projeler içerisinden yer alan meyvelik alanların ağaçlandırılması projesi ise kentin ağaçlandırılması için hayat bulan çalışmalardan birisi oldu. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından sadece bir sezon içerisinde 25 bin meyve ağacının dikimi gerçekleştirilirken, ekonomik anlamda güçlük çeken yurttaşlar için ise belirlenen yerlere meyve ağaçlarının dikimi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kent ve kentte bağlı tüm ilçelerde belirlenen alanların meyve ağaçları ile ağaçlandırılması kapsamında, bulunan alanların tamamına elma, kiraz, armut gibi kentte yetişen meyve ağaçlarının dikimi hayata geçirildi.

 

ORGANİK BAL PROJESİ İLE YÜZLERCE AİLEYE EKONOMİK GELİR SAĞLANDI

Organik Bal Projesi’ni hayata geçiren Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı hayata geçirdiği proje ile yüzlerce çiftçiye umut kapısı oldu. Coğrafi şartları ve bitki örtüsü son derece uygun olan Gevaş İlçesi Geliyê Qarqara bölgesi içerisinde yer alan Daldere, Anaköy, Töreli ve Arpet mahallelerine verilen 910 adet arılı kovan ile projeyi hayata geçiren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çiftçilere yetiştiricilik, bakım ve besleme konusunda her türlü desteği sunarken, bu yörede arıcılığın model olması için çok önemli çalışmalar da yaptı. Proje kapsamında; Daldere Mahallesine 250 adet arılı ve 75 adet boş kovan, Anaköy Mahallesine 250 adet arılı ve 75 adet boş kovan, Yanıkçay Mahallesine 100 adet arılı kovan ve 30 adet boş kovan ile Töreli Mahallesi'ne de 100 adet arılı ve 30 adet boş kovan verilerek kadın çiftçilerin öncülüğünde arıcılığa başladı. Proje ile bu mahallelerde yaşayan çiftçilerin tamamının gelir ve giderlerine ortak olduğu bir yöntem oluşturularak birlikte iş yapma, üretme ve paylaşma kültürünün geliştirilmesi ve ortak kooperatif bünyede  örgütlenmeleri sağlandı. Arıcılık projesi kapsamında yıl içerisinde önemli bir hasılat elde edildi.

 

Büyükşehir Belediyesi kentte ilk defa Seracılık Projesi’ni hayata geçirdi

Sezon içerisinde onlarca projeyi hayata geçiren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın en önemli çalışmalarından birisi olan seracılık projesi ise bölge illerine örnek oldu. İşsiz ve hiçbir geliri olmayan ailelerin başvurusu sonucu çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi seracılık projesini kentte hayata geçirerek aileler için seralar kurdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin değişik mahallerinde kurulan 33 serada 100'ü aşkın çiftçi ailenin ekonomik gelirini buradan karşılayacağı gibi proje ile birlikte Van'ın dış sebze ithalatının da önüne geçilmesi de hedeflendi. İlk etapta kentin 33 mahallesinde kurulan seralar her yıl sayılarının artırılarak çiftçilere dağıtılacak.

 

YABANİ BITTIM AĞAÇLARI FISTIK AĞAÇLARINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar içerisinde örnek olarak adlandırılan ve her kesim tarafından takdirle karşılanan bir diğer çalışması ise özellikle Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde bulunan yabani bıttım (menengiç) ağaçlarının fıstığa dönüştürülmesi projesi oldu. Bölge de bulunan binlerce bıttım ağacını fıstık ağaçlarına dönüştürmesi için çalışma yapan belediye, bu ağaçların fıstık ağaçlarına dönüştürülmesi için aşılama çalışmaları yaptı. Hiçbir maddi gideri olmayan ve doğada tamamen kendi kendine yetişen yabani bıttım ağaçlarının Siirt ve Antep fıstığı ile aşılanmasının ardından fıstık ağacına dönüştürülmesi için çalışma yapan belediye, böylelikle yüzlerce çiftçi ailenin ekonomik gelirlerini bu ağaçlardan sağlayacak.

 

YÜZ BİN SAZAN GÖLETLERE BIRAKILDI

Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı’nın ’Göletlerin Balıklandırılması Projesi’ kapsamında 4 mahallede açtığı göletlere 100 bin adet yavru balık bırakarak göletlerin balıklarla buluşturdu. Belediye tarafından özellikle İpekyolu ilçesine bağlı Gövelek, Özalp ilçesinde Altınboğa Mahallesi, Saray ilçesinde Beyaslan Mahallesi ve Gürpınar ilçesinde Elaçmaz Mahallesi’nde açılan ve temizlenen göletlerde çalışma yapılarak, bu göletlere ot sazanı ve pullu sazan yavru balıkları bıraktı. Proje ile kırsal nüfusun protein ve beslenme ihtiyacı karşılanması, göletlere sahip çıkma aidiyetinin geliştirilmesi ve göletlerin kısa sürede kirlenerek amaç dışına çıkarılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Antalya Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen toplam 100 bin adet yavru sazan balığını bu göletlere bıraktı.

 

KENTTE BİR İLK: SARIMSAK YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ

Kırsal kalkınma çalışmalarının içerisinde yer alan ’Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi’ni kentte hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, proje ile birlikte kırsal kesimlerde yaşayan yurttaşlar için büyük bir gelir kapısı açtı. Yaklaşık bir yıl boyunca kentin 13 ilçesinde ve mahallelerinde inceleme ve toprak analizi yapan belediye daha sonra belirlenen alanlara sarımsak ekimi yaptı. Kent genelinde ağırlıklı olarak ekilen buğday, arpa, yonca, korunga gibi ürünlerin yanına alternatif olabilecek farklı ürünlere yönelmesini sağlamak amacı ile yetiştiriciliği kolay, pazar fiyattı yüksek olan ve kentte daha önce hiç yapılmamış sarımsak yetiştiriciliği projesini hayata geçirilirken, kentte bulunan 13 ilçedeki 330 dekar arazi üzerine 40 ton sarımsak ekimi gerçekleştirildi. Oldukça iyi bir gelir kaynağı olarak görülen sarımsak ekiciliğini yapacak olan çiftçiler, 80 ile 110 kilogram diş ekimine karşılık olarak 800 ile 1400 kilogram verim alabilecek.

 

KENT TARIMINDA ÇOK SAYIDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Büyükşehir Belediyesi, badem çekirdeği ekimi gerçekleştirerek kent için yeni bir alan açmış olacak. Kırsalda yaşayan çiftçiler de bu yeni alanda üretime geçirilecek ve aynı zamanda kentte yeşil alanlar da artmış olacak. YYÜ Ziraat Fakültesi öğrencilerinin ve yurttaşların da destek vererek ekim çalışmalarına katıldığı 'Çekirdekten Badem Yetiştiriciliği" projesi kapsamında çekirdekler toprakla buluşturuldu. Van Büyükşehir Belediyesi, Çaldıran İlçesine bağlı Kışla Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 80 dönümlük alanın sürümünü yaparak badem çekirdeklerini toprakla buluşturdu. Kent şartlarında sulama imkânı olmayan alanların ağaçlandırılması amacıyla ilk kez böyle bir çalışma gerçekleştirilerek hayatta geçirildi. İlkbahar başlangıcında yeşermeleri beklenen acı bademler daha sonraki yıllarda tatlı badem çeşitlerine aşılanacak. Burada yeşerecek olan badem ağaçları hem ağaçlandırılma çalışması olarak hem de ürünlerinden faydalanmak amacı ile yapılıyor. Ekilen badem çekirdeklerinden verim alınması dahilinde bu çalışmanın tüm ilçelerde yapılarak hayata geçirileceği bildirildi.

 

13 İLÇE VE 160 MAHALLEYE, BİN 80 SIVAT DAĞITILDI

Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından meralarda otlatılan hayvanların temiz içme sularının karşılanması için sıvat yaptırıldı. Kentte ilk olan uygulama ile birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvanların içme suyu karşılanırken, sıvatlar ihtiyaçlar doğrultusunda kırsal mahallerde dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından başlatılan uygulama ile birlikte ilk etapta 600 adet içme suyu sıvat alımı gerçekleştirilirken, 480 adet içme suyu sıvatı ise DAP’tan temin edildi. Toplam bin 80 sıvat 13 ilçede bulunan160 mahalleye dağıtıldı. Hayvanların içme sulamasında kullanılan sıvatların oldukça yararlı bir görev üstleniyor. Özellikle hayvanlarda içme suyundan kaynaklanan hastalıkları ortadan kaldırılmasında büyük bir önem taşıyan sıvatların dağıtımı yapılarak çiftçilere veriliriken, ulaşım ve nakil problemi yaşayan yerler için alımı gerçekleştirilen demir sıvatlar tespit edilen noktalara bırakıldı. Yine belediye tarafından ihtiyaç doğrultusunda diğer mahallere ise betonarme sıvatlar yaptırıldı.

 

TARIMSAL YATIRIMLAR İÇİN 6 BUÇUK MİLYON TL HARCAMA YAPILDI

Çok kısa bir süre içerisinde onlarca projeyi hayata geçiren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yapılan çalışmaları kentin tüm mahaller ve ilçelerinde hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi sadece 2015 yılı içerisinde tarımsal çalışmalar için 6 milyon 408 bin 250 TL harcama gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından; Bahçesaray için 260 bin TL, Başkale için 850 bin TL, Çatak için 863 bin TL, Çaldıran için 324 bin TL, Edremit için 329 bin 750 TL, Erciş için 440 bin TL, Gevaş için 760 bin TL, Gürpınar için 450 bin TL, İpekyolu için 770 bin TL, Muradiye için 349 bin 500 TL, Özalp için 298 bin TL, Saray için 266 bin TL ve son olarak Tuşba ilçesi için ise 448 bin TL’lik yatırım gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim