ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM - MEHMET ALİ EKİNCİ

Geçtiğimiz aylarda 20 yeni otobüs ile belediyeye bağlı otobüs toplu ulaşım garajını genişleten Van Büyükşehir Belediyesi, 79 yeni aracı daha ulaşım filosuna dahil etti. Büyük bir törenle tanıtılan yeni otobüsler ve iş makineleri için düzenlenen etkinlikte Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kenti ilgilendiren birçok konuda da açıklamalar yaptı.

Kentin en önemli problemlerinden birisi olan ulaşım ve trafik sorununu rahatlatma anlamında adımların bir bir atıldığı Van’da Van Büyükşehir Belediyesi yeni toplu araç alımını tamamladı. 79 yeni aracın tanıtım etkinliği Van Kalesi’nin yanındaki bulunan Atatürk Parkı’nda gerçekleşti. Hem yeni otobüslerin hem de diğer iş makinalarının açılışının gerçekleştiği etkinliğe kentteki kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Şölen havasında gerçekleşen açılış töreninde alınan araçlara dair detaylar verilirken aynı zamanda yeni araçlar için kurban kesimi de gerçekleştirildi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in şoför koltuğuna oturarak ilk sürüşü yaptığı otobüsler bu törenle kentin yeni ulaşım filosuna dahil edilirken, Vali Bilmez bu açılış töreninde kenti farklı konularına da değindi. Arıtma tesislerinden biyolojik atık tesislerine, ahır sorunundan Çevre Yolu’na kadar kronikleşen birçok konuya da değinen Vali Bilmez, yılların konusu olan bu problemleri masaya yatırdıklarını ve çözüm için yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İŞTE FİLOYA DAHİL OLAN YENİ ARAÇLAR!

Vatandaş odaklı çalışmalarıyla kente değer katan Büyükşehir Belediyesi, hizmet kalitesini ve kapasitesini arttırmak için araç filosuna yeni kattığı 54 otobüs ve 25 iş makinesi için tanıtım programı düzenledi. Hizmete giren 40 adet engelli taşımasına uygun alçak tabanlı 8,5 metre ve 10 adet 12 metre uzunluğunda toplu taşıma aracı ile 4 adet Mercedes otobüsün yanı sıra 7 adet kazıcı ve yükleyici, 3 adet sulama aracı, 1 adet Finişer asfalt serim makinası ile 2 adet silindir, 5 adet çift kabinli kamyonet, 2 adet cenaze nakil aracı, 2 adet damperli kamyonet, 2 adet transit araç ve 1 adet kar toplama aracı Vanlıların hizmetine sunuldu.  Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarıyla alınan araçlar için Atatürk Kültür parkı yerleşkesinde tören gerçekleştirildi. Törene Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, İl Müftüsü Ömer Keskin, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ve il protokolü katıldı.  Törenin açılış konuşmasını yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yeni alınan araçlarla Van halkına hizmet kalitesini artırdıklarını belirterek, yeni araçların hayırlı hizmetlerde kullanılması temennisinde bulundu.

BİLMEZ: TAMAMINI ÖZ KAYNAKLARIMIZ ALDIK!

Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez alınan 79 aracın programında açıklama yaptı. Vali Bilmez açılış konuşmasında yeni araçların alımı ve kenti ilgilendiren birçok konuda değerlendirmelerini paylaştı. İlk olarak bu araçların satın alma sürecine değinen Bilmez: “Van Büyükşehir Belediyemizin kapasitesini ve hizmet kalitesini artırmak için kendi öz kaynaklarımızla aldığımız 79 aracın birimlerine teslim edilmesi, Vanlıların hizmetine sunulması için düzenlenen törene hepiniz hoş geldiniz. Bu 79 araçtan bir tanesi Türkiye Belediyeler Birliği tarafından araz öz araç bir tanesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyemize hibe olarak verilmiştir. Geri kalan 78 aracımız yaklaşık olarak 52 milyon TL’ye satın alınmıştır. Yani buradaki araçların toplam değeri 54 milyon TL’dir.”

BİLMEZ: YILLARIN PROBLEMİNİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ!

“Bir taraftan bu araçlarımız hizmete alınırken bir taraftan da yılların problemlerini masaya yatırıp, çözmeye çalışıyoruz. Bizim bölgemizde bize emanet edilmiş, bizimde sonraki nesillere bırakmaya uğraştığımız Van Gölü’müz var. Maalesef ki Van Gölümüz kirleniyor en çok da kirletenler biz belediyeleriz. Onun için Van Gölünü en çok kirleten belediyesinin atık suyunu arıtması için 2018 yıllı sonun da temeli atılan İleri biyolojik arıtma tesisimiz bitme aşamasına gelindi. Şu an çevre düzenlemesi yapılıyor. İnşallah en kısa zamanda bu arıtma tesisimizi devreye alacağız. Bugün için Van’ın günlük yüz bin metre küp atık suyu bulunmakta. Bizim yaptığımız tesis iki yüz bin metre küp atık suyu arıtacak son model bir tesis. Yaklaşık maliyeti 180 milyon civarında. Normal şartlarda bu tesis yıllara yıllık yüzde yirmi, yirmi beş milyon civarında bir harcamayla uzun sürede bitirilecekti ama geçen sene 120 milyonun üzerine ilave bir kredi alarak tesisimizi bu sene bitirdik.”

“GÖLÜ KİRLETEN HER ŞEY ORTADAN KALDIRILIYOR”

“Aynı zamanda bu yıl Hava alanı ile Üniversite arasında sahilde yaklaşık 258 ahır yıkıldı. Bu bölgenin tamamıyla göl ile vatandaşlar arasına ahırlar girmişti hayvancılık yapılıyordu. Sağ olsun belediye başkanlarımız İpekyolu, Tuşba Belediye başkanlarımız ciddi katkı sağladılar. Şu anda da sahilde ciddi bir çalışma var. İnşallah halkımız sahilde gezecekler. Özalp yolu üzerinde yaklaşık üç milyon metre küp vahşi depolanmış bir çöpümüz vardı. Projemiz iki etaptan oluşuyor birinci; eski çöpün rehabilite edilip ondan elektrik üretilmesi ikincisi ise; kentimizde ki tüm çöplerin merkezi taşınacak entegre tesisi, ayrıştırılarak ekonomiye kazandıracak geriye kalan kısmı fermantasyon ve yakma işlemiyle bundan enerji üretilmesi geri kalanıyla da bilim ve tekniğe uygun olarak depolanması sağlanacak. Katı atık tesisimizin birinci etabı geçen yıl bitti. Eski çöpümüzle şu an elektrik üretiyoruz. İkinci tesisimizde ruhsat ve ÇED sorunları giderilerek inşaatına bu sene hızlı başlandı inşallah ekim ayı ile birlikte onu devreye alacağız.”

BU YIL MİLLET BAHÇELERİNİN YILI OLACAK

“Ayrıca ilimiz de park ve yeşillik alan sayısını artırmak için üç tane millet bahçemiz bu sene bitecek. Bunlar dan biri Van halkının çok istediği eski Devlet hastanesinin yerini TOKİ satışa çıkarılıştı belediyemizin talebi üzerine o yer bize tahsis edildi. TOKİ tarafından yapılan proje ille millet bahçesi olarak inşaatına başlandı. Millet bahçesinin altında da iki yüz araçlık kapalı otopark ta bünyesinde olacak. Bu millet bahçemiz yaklaşık yirmi beş dönüm civarında. Ayrıca Toprak Kalede yüz dönümün üzerin de bir millet bahçesi daha yapılıyor. İnşallah orası da vatandaşın güneşin batışını seyrettiği yerlerden biri olacak.”

BATAKLIK DEV BİR YAŞAM ALANINA DÖNÜŞECEK

“Diğer bir millet bahçemizde fidanlık alan dediğimiz yıllar önce ihalesi yapılmış hukuki uyuşmazlıklarla yapımı durdurulan bir parkımız. 200 dönümlük bir alanı kapsıyor. Yüklenici firmayla olan hukuki uyuşmazlıklarımızı giderdik, şu an yapımına hızlı bir şekilde başladık ve inşallah onu da bitirerek Van halkının hizmetine sunacağız. Yine belediyemiz tarafından yapılan sahi düzenlemesiyle fidanlık parkı ve sahili ile birlikte yaklaşık 600 dönümlük bir alan daha önce hayvanların otlatıldığı bataklık olan bu alanda bundan sonra inşallah çocuklarımızın spor eğitimlerini gerçekleştirdiği bir alan olacak.”

ÇEVRE YOLUNDA SON DURUM

“Diğer bir kronikleşmiş sorunumuz olan ‘Çevre Yolu’ 2009 yılında gündeme gelmiş, 2011 yılında ihale edilmiş ama maalesef açılan davalarla bugüne kadar bir ilerleme sağlanamamış ihalesi yapılmasına rağmen. Belediyemiz bunu geçen sene masaya yatırdık. Milletvekillerimiz ve siyasetçilerimizin desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışma 3 etapta 18 uygulaması vardı.1 etapta da Devlet Su İşleri tarafından toplulaştırma sorunu vardı. Hem toplulaştırma hem de 18 uygulaması bitirildi. Yer teslimi yüklenici firmaya yapıldı. Yüklenici firmamız bunun yaklaşık 12 kilometrelik kısmını yapacak, geri kalanında yeniden ikmal ve ihalesi yapılamaya başlandı. 18 uygulaması 1 ve 2 etapta kesinlik kazandı, tescilleri yapıldı, tapuları çıktı. 3 etabında son askıya çıktığı itirazlar yapıldı, bakanlığa 20 civarında itiraz oldu bunlar bakanlığa gönderildi inşallah bu itirazlarda kesin olarak karara bağlanıp yaklaşık 15-20 gün içinde ‘Çevre Yolu’nun artık imar ile ilgili bir sorunu kalmayacak.”

TEKEL BİNASI KÜLTÜR EVİ OLARAK AÇILIYOR

“Yine, Edremit ilçemizin bir kısmında kanalizasyon sorunu vardı. Bunu da Büyükşehir’imiz adına İller Bankası tarafından ihalesi yapıldı. Aslında ihalesi geçen sene yapıldı ancak yargıya taşınması sonucu yüklenici firma değişti eşik değer değiştiği için firmamız yer teslimini aldı çalışmalarına başladı. Edremit kanalizasyonunu bitirdikten sonra alt yapı alışmamış tamamıyla bitmiş olacak.  Diğer bir konumuzda Vanlıların sürekli gündeminde olan ‘Tekel Binası’dır. Çevresi işgal edilmişti. Kötü amaçlarla kullanılabilecek duruma gelmişti, Tekel binası da TOKİ tarafından satışa çıkartılmıştı arsasıyla beraber. Yine girişimlerimiz sonucu Maliye Bakanlığı tarafından Van Valiliği’ne ‘Kültür evi’ olarak kullanılmak üzere tekel binası tahsis edildi. Tekel binası dış kaplaması taş kaplama ama yığma bir bina güçlendirme ihtiyacı olduğu için projesi yapıldı, kuruldan geçirildi, ihale edildi ve şu an restorasyon çalışması yapılıyor inşallah kısa bir sürede ‘Van Kültür evi’ olarak Vanlılara hizmet edecektir.”

KIRSALDA DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR!

“Ayrıca prestij cadde çalışmalarında geçen sene Cumhuriyet caddesi bitirilerek faaliyete alındığı, Maraş caddesinin 1. etabı tamamlatıldı. Milli egemenlik caddesi ve Sağlık sokağını hizmete alınarak Van’da sıkışmış olan yoğunluğu merkeze yaymaya çalıştık. İnşallah bu sene de İpek yolunun altında, kale yolunda, Şabaniye caddesinin devamı olan kaleye gelen yolda Hatuniye caddelerimizi de devreye alarak merkezdeki sıkıntımızı ciddi anlamda gidereceğiz. Ayrıca Edremit çimento fabrikasıyla Türk Telekom Fen Lisesi arasındaki caddelerimizin de yeniden düzenlenerek asfaltlama çalışmaları devam ediyor ve onun devamı olan Elmalık köyünden başlayıp Şabaniye’ye çıkacak olan Kurubaş caddesine çıkacak yolun da alt yapısını kadrolaştırıp sanat yapılarını yapacağız. Ünümüzdeki süreçte onun asfaltında yaptığımızda İpek Yolu’na paralel bir yol olmuş olacak. O bölgeyi inşallah imara açacak ve kentin ciddi anlamda o bölgeye kaymasını belirleyecek. Kırsal alanda da ciddi çalışmalarımız oldu.”

VALİ OTOBÜSÜ KULLANDI

Bilmez bunun ardından DAP eliyle yapılan tarım ve hayvancılık yardımları, belediyenin yapmış olduğu fidan desteği, ilçelerdeki fidan dağıtımı yapıldığını söyledi. Ardından, kırsaldaki diğer çalışmalar, sosyal belediyecilik faaliyetleri, hayvan hastanesi gibi konulara değinen Vali Bilmez, konuşmasının tamamlamasının ardından açılış törenini gerçekleştirdi. Kurban kesimi ile devam edip kurdele kesimi ile tamamlanan tanıtımın ardından Vali Bilmez bir otobüse binerek ilk sürüşü gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim