ŞEHRİVAN HABER: Van Gölü sahili boyunca yoğun yerleşime sahip olan kentte Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl düşülen hataya düşmedi. Seçim dönemine gelmesi ve seçilen belediyenin sinekle mücadeleyi çok geç yapması nedeniyle kenti işgal eden sinekler konusunda adımlar erken atıldı. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl adeta kente kabus yaşatan sinek ve sivrisineklerin çoğalması noktasında çalışmaları başlatırken tüm alanlarda hummalı bir çalışma başlatıldı. Kentin sahil kesiminin tamamında başlatılan çalışmalar ile vektörle mücadelede bu yıl çalışmalar sıkı tutulurken Van Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerden personelin de dahil edildiği çalışma ile mücadeleyi yapacak personel sayısını da artırdığı öğrenildi. Geçtiğimiz yıl sahil bandındaki vatandaşlar kadar, göl kıyısındaki kafe, restoran ve eğlence mekanlarının da gidilemez hale gelmesine neden olan mücadelenin bu yıl Van’a nefes aldırması beklenirken, Büyükşehir Belediyesi bir taraftan da koronavirüsün gündemden düşmediği süreçte dezenfekte işlemini de titizlikle sürdürüyor.

Van Büyükşehir Belediyesi, ilkbahar dönemi kent zararlıları (Vektör) ile mücadele çalışmalarına başladı. Kışlak mücadelesini tamamlayan Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte sivrisinek ve karasinekle kaynağında mücadele çalışması başlattı. Ekipler, kent genelinde halk sağlığının korunması amacıyla karasinek ve sivrisineklerin birinci derecede üreme noktaları olan sahil boyunda ilaçlama çalışmaları başladı. Çalışma ile sazlık alanlar, gübrelik alanlar, süs havuzları ve çöp konteynerleri gibi alanlar ilaçlanacak.

ENDEMİK TÜRLERE ZARAR VERMEMEYE DİKKAT EDİLİYOR!

Kent merkezi ve 13 ilçede başlatılan mücadelede Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış doğaya ve endemik türlere zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor. Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı yapılan mücadelede son teknolojik araçlar kullanılıyor. Mart ayında başlatılan çalışmalar larva üremesinin engellenmesi açısından önem taşırken, ilaçlama çalışmamaları 4 mevsim yapılıyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL YAŞANAN SORUNLAR YAŞANMASIN DİYE

Öte yandan Kasım 2019’da Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, başkanlığında yapılan toplantıda vektörle etkin mücadele için Van Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinin yer aldığı bir kurul oluşturulmuştu. Geçtiğimiz yılki belediye yönetiminin zamanında yapmadığı ilaçlamaların bu yıl zamanında yapılması için çalışmaları başlatan ilgili kurumlar dört bir yandan çalışmaların startını verdi.

KORONAVİRÜS İLE DE TAM MÜCADELE VERİLİYOR

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi eliyle toplu yaşam alanlarındaki hijyen çalışmaları da sürüyor. Dünyanın koronavirüs salgını ile mücadele ettiği dönemde virüsle mücadelede tedbirlerini erken alan Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada başlattığı dezenfekte çalışmaları ile de tam destek aldı. Geçtiğimiz günlerde başlatılan çalışmalar ile Büyükşehir Belediyesi salgın hastalıklara neden olan virüslerin yayılmasını önlemek amacıyla otobüslerde hijyen çalışmaları yapıyor. Otobüsler her gün temizlik ekipleri tarafından vakumlu süpürgelerle kaba pisliklerden arındırıldıktan sonra, yolcu koltukları, koltukların arka-alt kısımları, düğmeler, direksiyon, cam kenarları, lastikleri, şoför paravanı, yolcu tutamakları büyük bir titizlikle temizleniyor. Genel temizliğin yanı sıra araçlarda belli aralıklarla gribal enfeksiyonlara karşı da özel ilaçlarla dezenfekte işlemi gerçekleştiriliyor. Vatandaşların sağlıklı ve temiz bir ortamda seyahat etmelerini sağlamak amacıyla otobüsleri her gece dip köşe temizlendiklerini söyleyen Ulaşım Daire Başkanı Kemal Mescioğlu. “Mevsimsel olarak ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla da otobüslerin içleri belirli aralıklarla hastanelerde kullanılan özel temizlik malzemeleriyle dezenfekte ediliyor. Böylece toplu taşım araçları kapalı mekanlarda hızla üreyen virüslerden arındırılmış oluyor. Amacımız vatandaşlarımızı daha kaliteli ve sağlıklı seyahat etmesini sağlamak” dedi.

ORTAK YAŞAM ALANLARINDA DA HİJYEN SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi sadece toplu taşımada değil vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediyesi Sağlık İşleri Dairesine bağlı ekipler, son olarak kent merkezindeki büyük camilerde çalışmalar yapıyor. Camilerin lavabo ve abdest alma noktalarında özel kıyafetler giyip, maske takarak dezenfekte işlemleri uygulayan ekipler, alınan tedbirler kapsamında vatandaşların virüslerden olabildiğince uzak tutulması için çalışıyor. Hastalıkların yayılma ihtimali bulunan alanlarda çalışma yaptıklarını belirten Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Adil Allahverdi, ilaçlama çalışmaların periyodik olarak devam edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim