ŞEHRİVAN HABER/MENDUH ÇALIŞKAN - Geçtiğimiz yıl sahile dökülen çöplerin görüntüsüyle uzun süre gündemde kalan Gevaş’ta çok kısa bir sürede kirli görüntü gitti yerine modern bir çöp arıtma tesisi eldi. Çalışmalar ve etkinlikleriyle Van’da adından en çok söz ettiren belediyelerden birisi olan Gevaş’ta Sinan Hakan’ın başarılı çalışmalarına bir de büyükşehir eliyle yapılan 3 önemli proje eklendi. Van Büyükşehir Belediyesi bir çok ilçeyle birlikte Gevaş’taki yatırımlarını da tamamlarken dün itibariyle çöp entegre istasyonu, yeni mezbahane ve plajı törenle hizmete açtı. Son dönemlerde kültürel ve turistik çalışmaları ile adından en çok söz ettiren ilçe olan Gevaş bu projelerle birlikte önemli eksikliklerden de kurtulurken Vali Zorluoğlu da Gevaş’taki çalışmalardan takdirle söz etti. Başkan Sinan Hakan ise çalışmaların artarak süreceğini söyledi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Gevaş'ta yapılan ilçe mezbahanesi ve çöp entegre istasyonu düzenlenen törenle hizmete açıldı. İlçe yatırımlarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, Gevaş İlçesinde de yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Başkale, Çatak, Muradiye ve Çaldıran ilçelerinden sonra Gevaş ilçesine de mezbahane yaptı. Modern teknoloji ile donatılan tesis, Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmelikleri çerçevesinde “Gıda Hijyeni” ve “Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları” yönetmeliklerine uygun olarak tasarlandı. Aladüz Mahallesi’nde inşa edilen tesiste günlük 100 küçükbaş 30 büyükbaş hayvan kesimi yapılabilecek.

 

 

ZORLUOĞLU: GEVAŞ’A POZİTİF AYRIMCILIK

 

Gevaş’ta olmakta büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “Gevaş ilçemizde, diğer tüm ilçelerimizde olduğu gibi çok önemli yatırımlar gerçekleşti. Tabi bir taraftan Büyükşehir Belediyemizin, hükümetimizle bakanlıklarımızla olan sağlıklı diyaloğu ve ilişkileri, diğer taraftan yine Büyükşehir Belediyemizin ilçe belediye başkanlarıyla kurduğu samimi diyaloglar bu tür hizmetlerin çok daha suratlı, etkili verimli bir şekilde buralarda vücut bulmasına imkân sağlamıştır. Bilhassa Gevaş Belediye Başkanımız, hakikaten geldiğimiz günden itibaren belediye başkanlığımızla, tabi Gevaş Kaymakamımızda burada önemli bir rolü var. Çok yakın diyaloglar bulundu. Ve Büyükşehir’in imkânlarından Gevaş ilçemizi maksimum derecede faydalandırmaya Gevaş’a bir anlamda pozitif ayrımcılık yapmaya gayret gösterdik.

 

 

“İNŞALLAH BU RAKAMI DA AŞACAĞIZ”

 

Gevaş için önemli bir yatırım olduğunu ve olmadığında eksikliği hissedilen bir hizmet olduğu vurgusu yapan Zorluoğlu, “Hakikaten güzel bir mekân oluşturulmuş. Gevaş’a uzun yıllar hizmet edecek bir yatırımı buraya kavuşturmuş olduk, kazandırmış olduk. Bu sene içerinde ilçe belediyemiz ile birlikte çok önemli asfalt yol çalışması yapıldı. Gevaş tarihine eşine benzerine rastlanılmayacak büyüklükte çalışmalardır. İlçe belediyemizin bu noktada her büyükşehir belediye hizmetinde, ilçe belediyemizin de mutlaka katkısı oldu. Az ya da çok destekleri oldu. İşte bu yatırımda arsayı belediyemiz verdi. Üst yapısını biz gerçekleştirdik. Yol çalışmalarında yine belediye başkanımız bizzat takip etti. Kaymakamımız bizzat takip etti. Ve ilçe düzeyinde sağlanabilecek tüm desteleri sağladılar. Böyle olunca hizmetler daha suratlı gerçekleşiyor. Daha iyi gerçekleşiyor. Eksiklikleri zamanında tespit edebiliyoruz. Ve müdahalelerimiz zamanında yapılabiliyor. Yine Gevaş ilçemizde çok önemli turizm merkezi var. Akdamar Adası, geçtiğimiz yıl 100 binin üzerinde 120 bin civarında ziyaretçisi olmuştu. Bu sene İnşallah bu rakamı da aşacağız.” Dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: HUZUR VE GÜVEN ORTAMI TAM MANASIYLA TESİS EDİLDİ

 

Zorluoğlu; “Bu sene ilk kez Gevaş’ta Akdamar Adası’nda, 3 yıl aradan sonra yeniden bir ayin düzenlendi. Bu aynı zamanda bölgemizde huzur ve güven ortamının yeniden tam manasıyla tesisi edildiğinin de en somut işareti oldu. Burada ilçe belediyemizde o hafta içerisinde festival yaptı. ‘Deli Emin Bisiklet Festivali’ yaptı. Ben katılamadım ama renkli görüntülere sahne olmuş. Akdamar Adası, turizm anlamında Gevaş’ın değil, Van’ın değil, Türkiye’nin önemli destinasyonlarından bir tanesi.” Dedi.

 

 

 

 ZORLUOĞLU’NDAN TATLI SU MÜJDESİ

 

Akdamar adasının tatlı su problemi olduğunu ve bu konuda proje kapsamına alınarak projelendirdiklerini belirten Zorluoğlu, “Bu sene ihalesi yapıldı. İşe başlandı. VASKİ Genel Müdürümüz, geçtiğimiz günlerde bana müjdeyi verdi. Boruyu denizin altından düşedik ve tatlı su şu an adaya aktı. İnşallah kısa bir süre içerisinde tamamlayıp orayı da böyle güzel bir tören ile hizmete açacağız. Yani Van Büyükşehir Belediyesi olarak bir anlamda hükümetimizin Kıbrıs’a su götürmesi gibi küçük ölçeğinde bizde Akdamar Adasına denizin altından suyu götürmüş olduk. Büyükşehir Belediyemizin, VASKİ Genel Müdürlüğümüzün, kendi mühendisleriyle yaptığı bir projedir. Dışardan bu manada hizmette almadık. Bu bakımdan Van Büyükşehir Belediyemizi ve VASKİ Genel Müdürlüğümüzü de ayrıca tebrik ediyorum.”

 

 

ÇÖPLER ARTIK DENİZ KENARINA DÖKÜLMEYECEK!

 

“Bugün sadece bu yatırımı değil aynı zamanda bizim katı atık transfer istasyonumuzu da hizmete açıyoruz. Van ve özelinde de Gevaş, bir turizm bölgesi ve turizm beldesi. Burayla ilgili geleceğe dönük çok özel fikirlerimiz ve projelerimiz var. Allah nasip ederse uygulama imkânı buluruz. Gevaş’ın bir Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı alarak turizm bakımından çok daha çekici bir mekân, ilçe haline gelmesini arzu ediyoruz. Bunun alt yapısını yapmaya çalışıyoruz. İşte çevre temizliği bu mana çok önemli. Çöplerin deniz kenarlarında böyle vahşi şekilde depolanmasına son veriyoruz. İnşallah katı atık transfer istasyonuna çöpler gelecek. Oradan da Van merkezdeki büyük alana gelecek. Bir projemiz var. İnşallah 26 Eylül’de ihalesini yapıyoruz. Van katı atık entegre tesisi de hizmete geçecek. Bütün ilçelerde topladığımız çöpleri oradan bertaraf edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“MEZBAHANEMİZ, İLÇEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR YATIRIM”

 

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ise, belediye olarak yapılan hizmetlere değinerek, “Bu sene özellikle kırsal mahallelerimiz başta olmak üzere 30 kilometreyi aşkın bir yol asfaltlama çalışmamız oldu. Bu bizim için adeta bir inkılaptı. Yine bazı mahallelerimizde kilit parke çalışmalarımız oldu. Vizontele sinema salonumuzun tadilatı tamamlanmak üzere. İnşallah bu ayın sonunda hizmete açarız. Yine çok güzel bir halk plajı oluşturduk. Bu da bölgede bir ilk olacak ve Gevaş'ın turizm sektöründeki merkezi yapısını güçlendirecek. Mezbahanemiz, ilçemiz için büyük bir yatırım. Çünkü geldiğim günden beri en fazla Gevaş halkının sıkıntı çektiği meselelerinden biri ilçe mezbahanesiydi. Zira yoktu. Geldiğimizde mezbahane olarak kullanılan bir yer vardı, ancak sağlığa uygun değildi ve bu nedenle kapatmak durumunda kalmıştık. O yüzden burası sadece Gevaş'a değil belki Çiçekli bölgesi ve Gürpınar'ın belli alanlarına hizmet edebilecek. Yaklaşık 6 bin 205 metrekare olan bu alanın yer tahsisini Gevaş Belediyesi, yatırım hizmeti ise Van Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Ben bu anlamda buranın yapımında emeği olan Van Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyor, mezbahanemizin ilçemize ve ilimize hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı

 

 

 

İLK TRANSFER İSTASYONU HİZMETE AÇILDI

 

Daha sonra beraberindekilerle birlikte Gevaş, Edremit ve Gürpınar kavşağı yakınında yapımı tamamlanan Katı Atık Aktarma İstasyonuna geçen Vali Zorluoğlu, istasyonun hayırlara vesile olması dileklerinde bulunarak, “Burası bir transfer aktarma istasyonu. Gevaş, Çatak ve Gürpınar ilçemizin çöpleri toplayarak buraya getirilecek, buradan sıkıştırılarak araçlara transfer edilecek, oradan da Van merkezde Özalp yolu üzerinde ki katı atık alanımıza transfer edilecek. Aynı zamanda Van büyükşehir belediyesi olarak çok büyük bir projemiz katı atık şu anda vahşi depolama şeklinde Van’da yapılıyor. Bu çok büyük kirlilik oluşturuyor insan sağlığı ve çevre sağlığı için çok ciddi riskler oluşturuyor. Oranın ihalesi 26 Eylül de yapıldı. bu ihalede mevcut vahşi depolama alanı rehabilite edilerek kapatılıyor ve ardından yeşillendiriliyor.”

 

 

 

O PROJE DE BU AY İHALEYE ÇIKIYOR

 

“Katı atık tesisinde ayrıştırma tesisi, fermantasyon tesisi, yeni bir düzenleme ve depolama alanı yapıyoruz. Ve orayı son derece modern bir katı atık entegre, yönetim sistemine kavuşturuyor. Bunun için belediyemizin kasasında hiç para ödemiyoruz. Yaklaşık yüz elli milyon liralık yatırım oradan elde edilecek enerji karşılığında yükleniciye yaptırılacak. Kasamızdan her hangi bir para çıkmayacağı gibi enerji üretiminden bizde belediye olarak pay alacağız. Bu önemli projeyi de inşallah, bu ayın 26’sında ihale ediyoruz. Sözleşmesini imzalarken tekrar orada ayrıntılarını basın ve kamuoyuna paylaşacağız. Böylece atık su arıtma tesisinden sonra bir diğer önemli çok büyük çevre yatırımı olarak katı atık projemizi inşallah başlatmış olacağız.” Dedi.

 

 

 

“GEVAŞ’TA BUNUN STARTINI VERİYORUZ”

 

Zorluoğlu, “Bugün Gevaş’ta bunun startını veriyoruz, burada bu transfer istasyonu gibi üç ilçemize daha transfer istasyonları kuruyoruz. Hedefimiz Van’ın tamamında olan çöpleri merkeze toplayarak merkeze getirmek ve orada bertaraf edip kalan miktarlarını da düzenli olarak depolamak olacak. Bugün ilk transfer istasyonumuzu bitirip hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Açılışa Gevaş’tan başlamanın özel bir anlamı var çünkü burası gerçekten bir turizm merkezidir. Van’ın en önemli turizm merkezlerinden biri bu çöplerin böyle deniz kenarında bahçelerde, bağlarda, yollar üzerinde vahşi şekilde atılmasından biz çok büyük rahatsızlık duyuyoruz. Sinan başkanımızda bu konuyla ilgili hakikaten epey bir çaba sarf etti. İnşallah el birliği ile çalışarak Van’ın çok önemli bir sorununu da aşacağız.”

Dedi.

 

 

 

Katı Atık Aktarma İstasyonunun kurdele kesimini gerçekleştiren Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler, burayı gezdikten sonra Gevaş Belediyesi tarafından yapılan halk plajını gezdi. Törene Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra Gevaş Kaymakamı İshak Çınar, Gürpınar Kaymakamı Osman Doğramacı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Fazıl Tamer, Salih Allahverdi, Ülker Cem Kaplan ve ilgili daire başkanları ile vatandaşlar katıldı.

 

Editör: TE Bilisim