Seçimden önce bir yarışma ile logosunu arayan Van Büyükşehir Belediyesi, aradığını bulamayınca logoyu seçim sonrasına bıraktı. Seçimlerle birlikte resmen Büyükşehir olan kentte belediyenin de ilk işlerinden birisi yeni logoyu seçmek oldu. Vatandaşların büyük çoğunluğu yeni logoda Van Kedisi beklerken Van Büyükşehir Belediyesi logoda Van Denizi ve Güneşin Şehri Van temalarına yer verdi. Yeni logo meclis kararıyla da kabul edildi. Büyükşehir Logosu'nda kentin en önemli üç öğesi olan, Van, Göl ile Güneş temel öğeler olarak kullanılmış ve tarihi bir buluşma sağlanmış.

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Van Büyükşehir Belediyesi'nin logosunu oy birliği ile kabul etti. Haziran ayı meclisinde gündeme getirilen yeni büyükşehir logosu ile ilgili Basın Yayın Müdürü Adnan Bilen bir sunum yaptı. Sunumun ardından meclis üyeleri logo ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Tartışmaların ardından logo meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Yapılan bir açıklamayla yeni logo ile ilgili bilgilere yer veren Van Büyükşehir Belediyesi, açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Logoda kentin en önemli üç öğesi olan, Wan, Göl ve Güneş temel öğeler olarak kullanılmıştır. Büyükşehir logosu, en sade ve anlaşılabilinir şekilde tasarlanmasına özen gösterilmiş ve bir marka değeri yaratılmaya çalışılmıştır. Van Gölü ve Güneş ile kentimizin Turizm'ine de önemli bir atıf yapılmıştır. Ayrıca göl ve güneş renkleri Van Kedisi'nin göz renklerine uygun kodlarla düşünülmüştür. Özet olarak; logoda işlenen tüm imgeler, kolay ve anlaşılır çizilerek, özgün bir tasarım yaratılmaya çalışılmıştır.

VAN, GÜNEŞ, GÖL

Öte yandan logoda Van, güneş ve Van Gölü’nün ön plana çıkarıldığının vurgulandığı açıklamada, bu üç öğe ile ilgili olarak ise şu ifadeler kullanıldı:

“Van: Hat sanatıyla Van-Wan ismi logonun etrafını çeviren bir imza olarak ve sembol olarak kullanılmıştır. Yazı aynı zamanda Van'ın çok dilli yapısını da içerisinde barındırmaktadır.

Güneş: Mezopotamya halkları için çok kadim bir semboldür. Derler ki, 'en güzel güneş Van'dan doğar ve Van Gölü'nden batar' tasvirinden yola çıkılarak, güneş; Büyükşehir Logosu'nun en parçalarından biri olarak işlenmiştir. Güneş'in 13 ışını Van'daki 13 belediyeyi andırırken, Büyükşehir bu belediyelerin çatısı olarak düşünülmüştür.

Van Gölü: Kuşkusuz kentimizin dünyada tanınmasına en büyük örnek Van Gölü'dür. Van'ın en temel sembolü olan Van Gölü dalgalı bir motifle logoya işlenerek bir bütünlük sağlanmıştır.” 

İŞTE O LOGO:

KAYNAK: ŞEHRİVAN 

Editör: TE Bilisim