ŞEHRİVAN HABER- Van halkının yerel seçim sonrası en büyük şikayetleri olan kaldırım, park, sokak işgali ile, hayvan pazarındaki kötü görüntülere Büyükşehir müdahale etti. Hem işgalde hem de kaçak kesimlerde büyük bir karşı koyma, hatta sert müdahale ile karşılaşan Büyükşehir Zabıta ekipleri tüm bunlara rağmen geri adım atmadı. Kent içinde seyyar işgalinde büyük aşama kat eden Büyükşehir, hayvan pazarında da kaçak kesimi ve kötü görüntüleri ortadan kaldırdı.

Yerel seçim sonrası Van halkının en büyük şikayetlerinden birisi olan kent içerisindeki park, kaldırım işgali ve hayvan pazarındaki kaçak kesimler ve kötü görüntüler Van Büyükşehir Belediyesi ve Zabıta Daire Başkanlığı’nın gündeminde yer almaya devam ediyor. Uzun süredir vatandaşın şikâyet ettiği fakat bir türlü müdahale edilmeyen işgaller ve kaçak kesimler konusunda bir süredir girişimlerde bulunan Zabıta Daire Başkanlığı önce işgallere sonra da kaçak kesimlere el attı. Kent merkezinde işgalleri bitirme noktasına getiren Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta da Hayvan Pazarı’nda kapsamlı bir operasyon başlattı. Çevik Kuvvet ekipleriyle birlikte sağlıksız ortamda kaçak kesimlerin yapıldığı ve son dönemlerde hastalıklı ve ölü hayvanların kesilip satıldığı ihbarını alan Zabıta Ekipleri üst üste müdahalelerle kasap kesimi bitirdi. Saldırıya uğrayıp birçok Zabıta Memuru’nun da yaralandığı olaylara rağmen girişimlerini sürdüren Büyükşehir ekipleri, önce kaçak kesimi bitirdi, sonra da Hayvan Pazarı ile ilgili yeni kararlar aldı. Büyükşehir hayvan pazarının çalışma gün ve saatlerinde değişikliğe giderken, pazara girişlerle ilgili de yeni kararlar ve ücretlendirmeler hayata geçirdi.

KAÇAK, ÇALINTI VE ÖLÜ HAYVAN KESİLDİĞİ ÜZERİNE YAPILAN ŞİKAYETLER BÜYÜKŞEHİR’İ HAREKETE GEÇİRDİ!

Van’da hayvan pazarının bitişiğinde kaçak hayvan kesimi yapanlarla ilgili net bir tavır ortaya koyan Büyükşehir Belediyesinin Zabıta ekiplerin çalışmanı geçtiğimiz hafta start verdi. Hayvan Pazarı civarında kaçak, çalıntı ve ölü hayvanların kesilerek, satıldığı yönünde çok sayıda şikayet alıp müdahale eden Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlığı ekipleri alanla ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı. Daire Başkanı Osman Sevinç ve ekibi Çevik Kuvvetle birlikte geçtiğimiz günlerde başlattığı çalışmada büyük bir karşı koyma ile karşılaşmasına rağmen geri adım atmadı.

TEMİZLİK ESNASINDA ZABITAYA SALDIRMIŞLARDI

Geçtiğimiz hafta başlatılan temizlik çalışmalarında çıkan arbedede 1’i ağır olmak üzere 5 zabıta memuru çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Çevik Kuvvet eşliğinde yapılan operasyonda kaçak kesim yapanlar suçüstü yakalanırken, sağlıksız bir şekilde gelişi güzel kesilen hayvan etlerine ve kesimde kullanılan malzemelere zabıta el koymak istedi. Bu sırada kaçak kesim yapanlar zabıtaya saldırdı. Taş, sopa ve satırların kullanıldığı saldırı sonucu 1’i ağır olmak üzere 5 zabıta memuru yaralandı. Saldırı ile ilgili bilgi veren Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu ve kamu görevi yürüten memurlara saldıranlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Buralarda kaçak, çalıntı ve ölü hayvanların kesilerek, satıldığı yönünde çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Sevinç, Büyükşehir zabıtası olarak halkın sağlığıyla oynanmasına asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti.

KAÇAK KESİM YAPANLAR RAHARSIZ OLSA DA ÇALIŞMA HALKTAN TAKDİR ALDI

Büyükşehir eliyle yapılan çalışma uzun süredir konudan şikayetçi olan halktan da destek aldı. Hayvan pazarının bitişiğinde kaçak hayvan kesimlerinin halk sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye attığını ifade eden İşletme ve İştirakler Daire Başkanı Adnan Ergenç, belediyenin bu duruma karşı kararlılığının net olduğunu söyledi. Son günlerde zabıtanın kaçak kesimlerle ilgili gerçekleştirdiği çalışmaların halk nazarında da takdir topladığını ve kendilerinin de asıl amaçlarının yapılan kaçak kesimleri önlemek olduğunu kaydeden Ergenç, insan ve toplum sağlığı dikkate alınarak gerekli denetimlerin sıklıkla yapılacağını dile getirdi.

DENETİM ELDEN BIRAKILMIYOR

Hayvan pazarının bitişiğinde kaçak hayvan kesimi yapan satıcılar bölgeden uzaklaştırılırken kaçak kasapların kaldırıldığı alanlarda ise Büyükşehir Belediyesi zabıtaları polis güvenliğinde denetimlerini artırdı. Kaçak kasapların boşalttığı alanlarda ise gözle görülür temiz bir görüntü oluştu. Koku ve hayvan artıkları nedeniyle evlerinde kalmakta zorlandıklarını belirten Mahalle sakinleri “Rasgele kesilen hayvanlar nedeniyle bölge adeta leş kokuyordu. Bu nedenle de mahallemiz sokak hayvanlarının istilası altındaydı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerine bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Mahallemizi birkaç kişinin rantına kurban etmesinler” dedi.

DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

Halkın sağlığını hiçe sayanlara göz yummayacaklarını belirten Zabıta Dairesi Başkanı Osman Sevinç operasyonlar sonrası bu kararlılığın süreceğini belirtmiş ve çalışmaların süreceğini söylemişti. Sevinç, “Uzun zamandan bu yana Van’ın büyük sorunlarından biri olan kaçak kasaplar artık diledikleri yerlerde hayvan kesemeyecekler. Birçok yerden gelen şikâyetler üzerine dün itibariyle bu kötü görüntüye son vererek kaçak kasapları ortadan kaldırdık. Çünkü bu alanlarda hasta, çalıntı hayvanlar çok kötü hijyenik olmayan şartlarda kesiliyordu. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu gibi bir duruma asla müsaade edemeyeceğimiz gibi denetimlerimizi de aralıksız sürdüreceğiz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR CANLI HAYVAN PAZARI İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre ve toplum sağlığını korumaya yönelik canlı hayvan pazarında ciddi adımlar atılırken yeni kararlar da hızlıca hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclisi, halk sağlığını tehdit eden kaçak kesimler ve diğer olumsuzlukları engellemek için canlı hayvan pazarını kapsayan kararlar aldı. Bu kapsamda canlı hayvan pazarına giriş ücret tarifesi ile çalışma gün ve saatlerinde değişikliğe gidildi. Büyükşehir Belediye Meclisinin 18.10.2019 tarih ve 424 saylı meclis kararı gereği canlı hayvan pazarına 01 Kasım 2019 tarihinden itibaren giriş ücret tarifeleri küçükbaş hayvan başına 2 TL, büyükbaş hayvan başına ise 4 TL olurken dezenfeksiyon içinse 2 TL olarak belirlendi.

HAYVAN PAZARININ ÇALIŞMA GÜN VE SAATLERİ BELİRLENDİ

“Yine bu doğrultuda Van İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonun 08 Ocak 2018 tarih ve 01 sayılı kararları gereği Pazartesi, Çarşamba, Cuma günlerinde açık olan hayvan pazarı, sabah saat 08:00’da başlayacak, 17:00’da kapanacak şekilde çalışma gün ve saatleri belirlendi.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından hayvancılıkla uğraşan vatandaşların daha iyi verim alabilmeleri için eğitim çalışmaları yapacak.”

Editör: TE Bilisim