ŞEHRİVAN HABER- Van’da son yıllarda başlayan değişim-dönüşüm atağı hız kesmeden sürüyor. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu ve Edremit Belediyeleri eliyle kent birbirinden önemli yatırımlara kavuşurken bu anlamda özellikle Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi kente birçok yeni alternatif cadde ve sokak kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi eliyle yıllar sonra yeniden çift yöne dönüştürülen İskele Caddesi bambaşka bir hal alırken, o yenilemeden sonra cadde adeta canlanarak ticaretin yeni merkezi haline geldi. Büyükşehir’in el atıp yenilediği bir diğer cadde ise İkinisan oldu. İkinisan Caddesi de depremden sonra bulunduğu ölü halden kurtulurken dönüşüm sonrası kentin en popüler ve en büyük markalarının yer aldığı yeni bir cadde haline geldi. Şehir merkezinde de yeni butik sokaklar ile Van birçok gözde merkeze kavuşurken 2018-2018 yılında sona eren o çalışmalar için yeni dönemde tekrardan start verildi. Mehmet Emin Bilmez başkanlığındaki Van Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde yine son zamanların en uğrak caddelerinden birisi için de benzer bir proje kararı aldı.

Van’da geçtiğimiz Büyükşehir Belediyesi döneminde yenilenerek prestij kazanan iki cadde olan İskele ve İkinisan Caddesi Prestij çalışmalarından sonra yeni dönemde bir cadde için de benzer karar alındı. İki caddenin kentin yeni gözdesi olmasından sonra Büyükşehir bu kez de son dönemlerin en popüler merkezlerinden birisi olan Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki caddeyi yenileyecek.

O CADDEYE DE PRESTİJ GELİYOR!

Van Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklama ile yeni projenin detayları duyurulurken Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki Cumhuriyet Caddesi’nin devamı niteliğindeki 2 buçuk kilometrelik alanın prestij caddesi olacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada projenin İhalesinin yapıldığı ve çalışmaların tamamlanıp bu yıl içinde hizmete açılacağı söylendi.

BAŞTAN SONA YENİLENECEK!

Bu kapsamda Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek olan çalışmalarda cumhuriyet caddesinin soydan kavşağı kısmından başlayarak sebze hali kavşağına kadar olan yaklaşık 2 buçuk kilometrelik cadde baştan aşağı yenilenecek. Cadde de peyzaj çalışmaları, refüj, ışıklandırma, ağaçlandırma ve kaldırım çalışmaları yapılacak. Yaklaşık olarak 8 milyon TL’ye mal olacak proje ile şehrin güney girişine yeni bir görünüm kazandırılırken aynı zamanda caddenin de ticari potansiyeli arttırılacak. Çalışmalar kapsamında Sebze Hali Kavşağı’na 12 metrelik bir saat kulesi de inşa edilerek, 2 bin 500 metrekarelik yeşil alan oluşturulacak.

ŞABANİYE CADDESİ’NDE DE ÇALIŞMALAR YAPILACAK!

Nisan ayının ilk haftasında başlanması planlanan projede mevcut yeşil doku bütünlüğü korunurken, orta refüj ise yeşil dokuya katılarak yeniden tasarlanacak. Ayrıca kaldırımların mevsim şartları göz önüne alınarak andezit olarak tasarlandığı cadde de eksik olan yağmur suyu drenaj işleri yapılacak. Öte yandan aynı proje kapsamında 2 bin 300 metrelik Şabaniye Caddesi de baştan sona onarılarak orta refüj aydınlatmaları sıfırdan yapılacak.

İKİNİSAN CADDESİ BİR ANDA KENTİN GÖZDESİ OLMUŞTU

Bilindiği üzere Van Büyükşehir Belediyesi’nin dönemin belediye başkan vekili Murat Zorluoğlu döneminde başlattığı iki prestij caddesi projesinden birisi İkinisan olmuştu. 2017 yılında hayata geçirilen ilk prestij caddesi olan İkinisan’da deprem sonrası ortaya çıkan yorgun görüntü ortadan kalkmış caddenin yenilenmesi sonrası lüks konutlar ve mekanlar bir bir açılmaya başlanmıştı. Zorluoğlu döneminde yapılan çalışma ile yeni kaldırımları ve özel ışıklandırmalarıyla modern bir cadde kimliğine büründürülen cadde, iki ay gibi kısa bir süre içerisinde muhteşem bir görüntüye kavuştu. Yol Yapım Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışma ile 2 kilometrelik caddede, 4.5 ton sıcak asfalt, bin 500 metrekare bazalt kaldırım döşeme ve 10 bin metre bordür taşı döşendi.

İSKELE YENİDEN CANLANDI

Bir diğer önemli dokunuş ise 2018 yılında tamamlanan İskele Caddesi oldu. O dönem esnafın yoğun talepleri ve birçok kesimin önerisi ile İskele Caddesi yıllardır tek cadde olarak hizmet vermesinin ardından çift yöne çevrilmiştir. Aynı zamanda onarılarak baştan sona yenilenen cadde yeni vizyonu ile yeniden canlılık kazanmıştı. Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun caddesi olarak bilinen o cadde daha sonra birçok yeni işletme ve marka mekanın adresi oldu. O çalışmalardan sonra halen gözde caddelerden birisi olmaya devam eden İskele’de her geçen yeni bir işletme açılmaya ve cadde modern haliyle kentin en güzel caddelerinden birisi olmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim