Van için büyük bir ‘vahşet’ olan çöp depolama için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından adım atıldı. Van-Özalp karayolunda yıllardır vahşi depolama yapılan eski çöp alanının ıslah edilmesi amacıyla proje hazırladı.

 

Çevre il ülkelerden 4 farklı girişi bulunan ve Edremit haricinde bu girişlerin tamamında da kente gelenleri ‘hoş’ olmayan görüntüler ile karşılayan Van’da önemli bir sıkıntı ile ilgili nihayet adım atılıyor. Yıllardan bu yana kentin önemli sıkıntılarından birisi olan Özalp Yolu’ndaki vahşi çöp depolama alanı konusunda yıllardır dillendirilen çözüm adımını Van Büyükşehir Belediyesi atıyor. Çevreciler tarafından da 600 ton çöp atıldığı açıklanan vahşi depolama alanındaki yıllanmış sıkıntıyı çözmek için Van Büyükşehir belediyesi elektrik üretiminin de yapılacağı yeni bir alan ile yapmak için çalışıyor. Van Büyükşehir Genel Sekteri Mustafa Yalçın, “Kentimizin yıllardır çözülmesi beklenen önemli bir sorunu giderilecek” sözleriyle müjdesini verdiği çöp depolama alanın kapanması ile büyük bir çevre vahşeti ortadan kalkacak, bununla birlikte yeraltı sularını kirleten ve türlü çevresel zararlar veren çöplük kente değer kazandıran bir hal alacak.

 

 

SONUNDA ISLAH EDİLECEK

Gazeteniz Şehrivan’ın da gündeminde olan ve çözüme kavuşturulması gerektiği sürekli ifade edilen vahşi çöp depolama için adım atıldı. Çöplerin depolandığı alanlarda metan gazı ve güneş kollektörleriyle elektrik enerjisi üretimi için çalışma başlatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, Van-Özalp karayolunda yıllardır vahşi depolama yapılan eski çöp alanının ıslah edilmesi amacıyla proje hazırladı. Yaydığı kötü koku ve çöplerin çevreye saçılmasıyla Bostaniçi ve Beyüzümü mahallelerinde yaşayan vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığı çöp alanı, sızıntılar nedeniyle yanı başındaki Sıhke Gölü'nün de kirlenmesine yol açıyor.

 

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLEBİLECEK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, İran'dan gelen turistlerin yol güzergahı üzerinde, kent girişine yakışmayan görüntülerin oluştuğu çöp alanının yarattığı görüntü ve çevre kirliliğini önlemek için harekete geçti. İlk olarak kentten uzakta metan gazından elektrik enerjisinin de üretilebileceği yeni bir çöp alanı belirleyen genel sekreterlik, vahşi depolama yapılan alanın da üzerini kapatarak güneş kollektörleriyle elektrik üretilebilecek bir tesise dönüştürmeyi planlıyor.

 

KENT ADINA PROJELERE DEVAM

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, kentte en çok önemsedikleri konulardan birinin çevre olduğunu vurguladı. Kentin daha temiz bir yapıya kavuşması amacıyla birtakım projeler hazırladıklarını kaydeden Yalçın, bu nedenle birçok yerin yeşil alan ve park olarak planlandığını aktardı.

 

 

ÇÖPÜN YERİNE YEŞİL ALAN VE ENERJİ ÜRETİM SAHASI GELİYOR!

Yalçın, Van Gölü çevresinde birçok yeri kente yeşil alan olarak kazandıracaklarını, kenti kadim geçmişine yakışır hale getireceklerini bildirerek, şöyle konuştu: "Çöp depolama istasyonları çevre açısından çok önemli. Bu nedenle 833 bin metrekarelik yeni çöp depolama alanı belirledik. Bu yıl inşallah ihalesini yaparak kentimizi metan gazından elektrik enerjisi üretecek bir çöp depolama istasyonuna kavuşturmuş olacağız. Daha önce vahşi depolama yapılan alanda da metan gazından elektrik üreteceğiz. Aynı zamanda üzerini kapatarak yeşil alan yapılması ya da güneş kollektörleri yerleştirerek elektrik enerjisi üretme çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalarla kentimizin yıllardır çözülmesi beklenen önemli bir sorunu da giderilmiş olacak."

 

KALÇIK: YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık da yıllardır kentte çöp sorununun giderilmesini beklediklerini ancak somut adımların atılmadığını söyledi. Vahşi depolamanın yapıldığı mevcut çöp alanının çevreye çok büyük zarar verdiğine dikkati çeken Kalçık, çevredeki yerleşim yerlerinin de bundan olumsuz etkilendiğini belirtti. Günde 600 ton çöpe alanda "vahşi depolama" yapıldığına işaret eden Kalçık, alanın en kısa zamanda ıslah edilerek çöplerin geri dönüşümle değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

 

“ALAN KİRLETMEK DOĞRU DEĞİL”

Kalçık, 10 yıldan bu yana çöp alanının değişmesinin gündemde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İnşallah geciktirilmeden dile getirilen projeler uygulamaya geçirilir. Orada büyük bir kirlilik var ve bu devam ediyor. Çöplerin geri dönüşüme kazandırılmaması ekonomik anlamda da büyük bir kayıp. Belediyenin görevi çöp alanlarını ve arıtma tesislerini yenilemektir. Ancak yeni çöp alanları belirlenirken doğanın da dikkate alınması lazım. Çünkü kirletilen bir alanı bırakıp başka bir alanı daha kirletmek doğru değil. Bu aynı zamanda meraların ve tarım arazilerinin de zarar görmesine neden olur. Bunların dikkate alınarak yeni düzenlemelerin yapılması daha iyi olacaktır."

 

İRANLILARI ÇÖPLE KARŞILIYORUZ

Şehrivan olarak daha önce şehir girişleri ile ilgili yaptığımı haberde de vahşi çöp depolamaya dikkat çekmiş ve bu konuda çalışmaların yapılmasını söylemiştik. Vahşi depolamanın bir başka ülkeye girişin güzergahında olması ise Van’ın en büyük kaybıdır. Van’ın güzel bir şehir olduğunu ancak çöp konusunda sorunlar olduğunu söyleyen İranlı turistler, “Tam şehre girerken böyle büyük bir çöp görünce şaşkınlık yaşıyoruz: Görüntünün yanı sıra bir de çok kötü bir koku var. Yaz aylarında sıcak havalarla birlikte kokudan geçemiyoruz. Van güzel ama sahip çıkılması gerekiyor. Yoksa güzelliği bir anlam taşımaz.” Şeklinde yorumlamıştı.

 

 

MAHALLELİ KAPI-PENCERE KAPATIYOR

Çöpün olduğu bölgede yaşayan vatandaşlar ise çöpten ciddi anlamda rahatsız. Çöpün karşısına yapılan TOKİ’lerde yaşayan insanlar duruma isyan eder duruma gelmiş. TOKİ’lerde yaşayan Hakan Demiradam şöyle konuştu: “Çöplüğün kaldırılması gerekiyor. Biz TOKİ’lerde kalıyoruz. Burada çok güzel evler yapılmış. Bu evlerin hemen yanında güzel de bir Sıhke Gölü var. Ancak var olan çöpler bu güzellikleri bitiyor. Özellikle sıcak havalarda camı, kapıyı açamaz hale geliyor. Belediyenin atmış olduğu adım önemlidir. Ancak kısa zamanda hatta çok yakın zamanda hayata geçirilmeli. O zaman buralarda değerlenir ve şehir genişler.” 


(KAYNAK: ŞEHRİVAN-AA)

 

Editör: TE Bilisim