Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde de yetiştirilen çayda dünyanın en büyük üreticilerinden biri Türkiye'dir. Siyah çay Türkiye'de en çok sevilen ve tüketilen içeceklerin başında yer alır.  Milli içeceğimiz haline getirdiğimiz çayı 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyada yaklaşık 3 kilogramlık ortalamayla en çok tüketen ülke olarak birinci sıradayız. Kültürümüzle adeta bütünleşen çayı her gittiğimiz yerde bu alışkanlığımızı da oraya götürüyoruz. Günün her diliminde çok fazla çay içen bir toplum olduğumuz için çayı alırken çok iyi seçmek gerekir. Son dönemlerde katkı maddeleri kullanılarak çayın rengiyle oynanmaktadır. Çayın kalitesini anlamak da biraz dikkat ister. Birkaç küçük ayrıntıya dikkat ederek çay keyfini zirveye çıkarabilirsiniz.  Peki kaliteli olduğu nasıl anlaşılır İşte çayın kaliteli olduğunu anlamanı yolları:

ÇAYIN KALİTELİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

⇒ Çay yapraklarının şekli: 

Çayın kaliteli olup olmadığı çayın yaprağının kıvrımından da anlaşılabilir. Çay yapraklarının şeklinin düz değil bükük, kıvrımlı ve parlak olması gerekiyor. En kaliteli çay yaprakları kıvrımlı olanlardır.

Bir peçetenin üzerine çayı döktüğünüz zaman yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması çok önemlidir.

Kaliteli bir çay seçmek için ilk olarak yapacağınız şey çayın yapraklarına bakmaktır. Eğer yaprakları parçalanmış, toz haline gelmiş ise o çayı almayın. Bütün çaylarda siyah çay, yeşil çay, papatya çayı gibi hepsi bir bütün şeklinde olması gerekir.

⇒ Rengine Bakın:

Siyah çay satın alırken dikkat etmeniz gereken ikinci şey ise çayın rengidir. Kaliteli bir çayın en belirgin özelliği rengidir. Çayı satın almadan önce internet üzerinden orijinal rengine bakabilirsiniz. Örneğin siyah çayın rengi koyu siyah ve açık siyah arasında gidip gelir. Rengi gri değildir, bu yüzden gri renkte bir çay satın almamaya dikkat edin. Piyasada çayın sahtesi olarak piyasaya boyalı çay sürülüyor. Boyalı çayları anlamak için dikkat etmeniz gereken detaylar bulunuyor. Boya maddeli çayda renk bulanıktır, likör olarak berraklığı çok sağlanamayacaktır. Soğudukça da daha bulanık hale gelecektir.

⇒ Çay yapraklarının boyu:

Çayın kalitesini anlamanın üçüncü yolu da çay tanelerinin hangi boyutta olduğudur. Çayı satın aldığınızda yaprakların boyutlarına bakmayı unutmayın. Eğer satın aldığını çay yapraklarının hepsinin boyu aynı boyutta ise ve koyu renkteyse kaliteli çay olduğu anlamına gelir. Gönül rahatlığıyla bu çayı alabilirsiniz. Ayrıca çayın kaliteli olduğunu anlamak için içerisinde ip yada toz parçalarının olup olmaması da bir diğer dikkat etmeniz gereken detaylardan biri.

⇒ Çayın kokusu:

Çayın kalitesini anlamanın en önemli yollarından biri tabi ki çayı koklamaktır. Satın aldığınız paketteki çayın kokusu hafifse ve rahatsız etmiyorsa çayınız doğru çay satın almışsınız demektir. Eğer satın aldığını çayın kokusu sert ve keskin kokuysa kalitesiz olma ihtimali çok yüksektir. Çay kalitesiz olabilir veya içerisine koku vermesi için esansiyel yabancı ürünler katılmış olabilir. Her çayın kendine özel bir kokusu vardır. Çaylar iyi ve tazeyse bir tutam bile alsanız kokusu size gelir. Ancak bayatlamış ya da formunu yitirmiş bir çay size aynı kokuyu vermez.

⇒ Az Alın:

Eğer bir çayı ilk defa deniyorsanız çok almak yerine az alıp deneyin. Eğer beğenirseniz daha sonra tekrar aynı çayda satın alırsınız. Damak tadınıza uygun bir çay bulana dek satın alırken az almak daha doğru olur.

⇒ Su yöntemi:

Çayın kalitesini anlamak için su yöntemini kullanabilirsiniz. Bir tutam çayı suyun içine attığınız zaman çok hızlı bir şekilde su sararır ve renk değiştirirse çayınız içinde boya vardır ve aynı zamanda çay kalitesizdir. Ama su yavaş yavaş renk değiştiriyorsa ve sarı renge yavaş bir şekilde dönüyorsa çayınız kaliteli ve boyasız demektir.

⇒ Sorun, Öğrenin:

Çayı satın alacağınız kişi ile çay hakkında konuşarak çayın nereden olduğunu kaliteli olup olmadığını, ne zaman hasat edildiğini nasıl aldığını öğrenebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim