Yıllardır Van'ın en çok konuşulan ve tartışılan gündemlerinden birisi olan ve yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu ile ilgili flaş karar sonunda verildi. Yetki belediyeden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildi.

 

2010 yılından bu yana bitirilmeyi bekleyen Van Çevre Yolu ile ilgili beklenen karar geldi. Yeni İmar Planı ile birlikte Van'ın gelişiminin ve büyümesinin önündeki en büyük engel olan iki konu ile ilgili aylardır süren girişimler sonucunda konuyla ilgili çözüm Ankara'dan geldi. 18'inci madde uygulanması kararlaştırılan ve belediye tarafından da bitirilmesi imkânsız hale gelen Çevre Yolu ile ilgili girişimler neticesinde yetki bakanlığa verildi. Konu ile ilgili girişimlerini sürdüren Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'ün sık sık Ankara'da görüşmeler gerçekleştiği konu için önceden haberi verilen bakanlar kurulu kararı dün itibariyle yayınlandı. Kararda Van'ın Çevre Yolu ile birlikte imar ve diğer şehir düzenlemeleri ile ilgili yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildi.

 

 

YETKİ ARTIK BAKANLIKTA!

Van Çevre Yolu'nun ve diğer düzenlemelerin Van Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmesi ile ilgili bakanlar kurulu kararı bugünkü resmi gazetede yayınlandı. 2016/9301 karar sayısı ile resmi gazetede yer alan kararda; "Van ilinde bulunan bazı alanların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirildiği alan olarak belirlenmesine ilişkin kararın yürürlüğe konulması, adı geçen bakanlığın 21.9.2016 tarihli ve 15399 sayılı yazısı üzerine, 29.6.2011 tarihli ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci ve 7’nci maddelerine göre Bakanlar Kurulu'nca 26.9.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır" denildi.

 

3 YIL SÜREYLE VAN'DA BAKANLIK BU İŞLERİ YÜRÜTECEK!

Bakanlığın yetkilendirme kararının detaylarının da paylaşıldığı bakanlar kurulu kararında Çevre Yolu ve diğer yetkilendirme alanları ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "(1) 2011 yılında Van ilinde meydana gelen deprem afeti nedeniyle, güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yeni yerleşim yerleri oluşturarak şehrin marka değerini artırmak, gelişimine katkı sağlamak ve oluşturulacak yeni yerleşim yerinde kamu yatırımlarının gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, Van ili sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listene sınır ve koordinatları gösterilen alanda imar planları ile her türlü arazi ve arsa düzenlemelerini yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya; 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (ğ) bentleri ile 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 yıl süreyle yetkilendirilmiştir."

 

 

ÇEVRE YOLU NASIL YAPILACAK? İŞTE CEVABI...

Kararın devamında ise alınan diğer önemli kararlar şu şekilde paylaşıldı: "(2) Birinci fıkrada belirtilen alan sınırları içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni ve onayı olmaksızın 10 yıl süreyle değiştirilemez. (3) Birinci fıkrada belirtilen alan sınırları içerisinde kalan Karayolları Genel müdürlüğü sorumluluğundaki Van Çevre Yolu, trafik hacmini karşılayacak şekilde revize edilmiş onaylı projesine göre Düzenleme Ortaklık Payından karşılanır. Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak olan imar planları ile arazi ve arza düzenlemesine ilişkin bedeller Karayolları Genel Müdürlüğünce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye işletmesi müdürlüğüne aktarılır."  Dün itibariyle yürürlüğe giren kararla yaklaşık 6 yıldır yarım kalan Çevre Yolu'nun sorumluluğu resmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçmiş oldu.

 

KAYATÜRK: BU KARARI BEKLİYORDUK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk şu ifadelere yer verdi: “Bugün bizim için hayati derecede önemli bir gün. Bu adım bizim için önemli bir adımdır. Çevre Bakanlığında yapılan toplantılarda biz iki konuyu gündemimize almıştık. Bir tanesi çevreyoluydu. Sağ olsun bakanlarımız orada bu konuyu aldılar ve bakanlar kuruluna götürdüler. Bizde bu kararın çıkacağını bekliyorduk. Karar Cumhurbaşkanımızın onaylaması için 10 gündür gönderilmişti. Dün Beşir Atalay yine görüşmelerde bulunmuştu. Beşir Hocamız bu konuyla ilgili büyük çaba sarf etti ve emek harcadı.”

 

 

SIRADA KOT SORUNU VAR

Alınan kararın Bakanlar Kurulunda alınan birinci karar olduğuna değinen Kayatürk, “Karar bugün birinci karar olarak gazetede yayınlandı. İkinci konumuz ise kod sorunuydu. Kot bildiğiniz gibi şu an kadar 1655’di. Tuşba’nın önemli bir kısmında, İpekyolu’nda hiçbir yapıya izin verilmiyor. İskele Mahallesinde bu sorun çok ön plandaydı. İnşallah bu sorunu da çok yakın bir tarihte bakanlar kuruluna gönderilecek. Kod inşallah 1652’ye indirilecek. Ancak biz bununla da yetmiyor ve burada çelik yapılar yapılabilir diyoruz. Onu da bugün konuştuk. Bu da o şekilde çıkacak. Zaten 53-52 oldu mu sorunlar bitmiş olacak. Bitlis ve Tatvan dışında en çok Van’ın Tuşba ilçesinde bu sorun var. İnşallah bu sorun da çözülmüş olacak.” Dedi.

 

ÖZDEK: KAMULAŞTIRMA İLE YAPILMALI

Çevreyolunun bakanlığı verilmesiyle ilgili konuşan Van emlakçılar ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Orhan Özdek şu ifadelere yer verdi: “Çevre yolu artık tam anlamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Bizim bakanlıktan Emlakçılar Derneği olarak talebimiz çevre yolunun kamulaştırma ile yapılmasıdır. Vatandaşın en büyük beklentisi kamulaştırmadır. Burada insanların mağduriyeti göz önünde bulundurulmalıdır. Açılacak olan çevre yolunun kamulaştırma adı altında yapılmasını talep ediyoruz. Çevre yolunda kamulaştırmanın yapılması demek birçok insanının mağduriyetinin giderilmesi demektir. Kamulaştırma demek ekonomik anlamda Van’a bir katkı sunması demektir.”

 

 

“6 YILDIR YAPILMASINI BEKLİYORUZ”

6 yıldır çevre yolunun yapılmasını beklediklerini dile getiren Özdek, “Son olarak alınan kararlar ve yapılan çalışmalar sonrası belediyede olan çevre yolu bakanlığa verildi. Bakanlar kurulunda çıkan karar ile en son olarak neticeye varıldı. Bundan sonraki süreçte çevreyolunda kamulaştırma yapılırsa Van ve bölgesinde ciddi bir canlanma meydana gelir. Bu yapılması durumda millet devlete daha farklı bir gözle de bakar. Daha fazla memnuniyet ortaya çıkar. Dolayısıyla ekonomik olarak ezilmiş olan ve 6 yıldır bekleyen vatandaşın karşılık alması yüzlerini güldürecektir.” Dedi.

 

ÇEVRE YOLUNUN VAN İÇİN ÖNEMİ

Çevre yolunun Van için büyük önem arz ettiğini ifade eden Özdek şöyle devam etti: “Bugün çevreyolunun açılması demek Van’ın çehresinin değişmesi anlamına gelir. Van’ın trafiğinin rahatlaması anlamına gelir. Van’ın ekonomisinin, insanların Van’a bakış açısının daha farklı olacağını gösterecektir. Batı illerinde çevreyolu açıldığı zaman insanlar bu kadar hayranlıkla bakmıyor. Ama bizde ise çok ciddi bir beklentiye neden oldu. Oradaki arazi sahiplerinin arsalarına şer konulmuştu. İnsanlar bu şerlerin kaldırılması beklemektedir. Vatandaş bu şerden sonra alım satım yapamıyordu. Bu da büyük bir sorundur. İnsanlar arsasını satıp ihtiyacını karşılayamıyordu. Bir an önce bu şerler kaldırılmalı ve 18 ile değil kamulaştırma ile yapılmalıdır.”

 

 

ÖZDEK: İNSANLARIN BEKLEYECEK GÜCÜ KALMADI

Bakanlığa verilen çevreyolunun acilen çalışmalarına başlanması gerektiğini ifade eden Özdek, vatandaşın bekleyecek gücünün kalmadığını söyledi. Özdek son olarak, “İnsanlar 6 yıldır beklenti içerisindedir. Van bu anlamda çevre yolu 6 yıl boyunca bekledi. Şimdi bakanlığa verildi. Çevre yolu bugün bakanlar kurulundan geçtikten sonra çok uzun bir süre içinde bırakılmamalı ve ivedilikle açılmalıdır. İnsanlar 6 yıl boyunca bekledi. 3-4 yıl daha insanların bekleyecek gücü kalmadı. Kuruldan geçtikten hemen sonra çalışmaların hemen başlamasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim