Van’ın kanayan yarası olan Çevre Yolu tartışılmaya, konuşulmaya devam ediyor. Yıllardır bitmeyen yol son iki yıldır da vatandaşların itirazına takılırken idareciler yolun bitmesi için çağrı üstüne çağrı yapıyor.

Bakanlığın sorumluluğunda iken yolu bitirmek isteyen yöneticiler vatandaşa kolaylık sağlama çağrısı yapmasına rağmen itirazlarla süreç yavaşlatılırken, birçok yatırım da Çevre Yolu ile birlikte adeta sürüncemede bekliyor. Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek Konuyla ilişkin Vanbasin.net’e açıklamalarda bulundu.

VAN ÇEVRE YOLU AMULAŞTIRMAYLA AÇILMALI

Van çevre yolunun kamulaştırma yoluyla biran önce tamamlanması gerektiğinin söyleyen Orhan Özdek, “Van’da 2010 yılından bu yana Çevre yoluyla ilgili yetkili kurumlar tarafından söylentiler meydana gelmiştir fakat 2010 yılından bu yana yaklaşık 11 yıldır çevre yolu sorunu yaşıyoruz. Yıllardır çevre yolu sorununu dile getirmeye çalışıyoruz Emlakçılar Derneği olarak bizler istiyoruz ki batı illerinde nasıl kamulaştırma yapıldıysa samsun, bursa, Amasya da nasıl kamulaştırma yapıldıysa Van’da da kamulaştırma yapılarak çevre yolunun açılmasını çok istiyoruz. Ne yazık ki devletimiz ve hükümetimiz bu konuda ısrarla 18. Maddeyi kullanarak çevre yolunu açmak istiyor. 18. Madde ile açılması planlanan Van çevre yolunun çok ciddi sorunlar teşkil ettiğini, problemler ürettiğini 18 maddenin sıkıntılara neden olduğunu.10 kişinin bir arsanda bir birlerine müşterek kıldığını, bir arsanın diğer arsanın içine kaydırıldığını, vatandaşların arsalarını bölük, pörçük hale getirdiğini hepimiz gördük ve şahit olduk.”dedi.

VAN İMAR VE ÇEVRE YOLU SORUNU BİRAN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Çevre yolunun kent ekonomisine katı sunacağını ve biran önce imar ve çevre yolu ile ilgili sorunların çözülmesi gerektiğini kaydeden Özdek, “İlimiz ve ilimizin ekonomisin baz aldığımız zaman bu gün kalkınmaya ihtiyacı olan bir şehirle karşı karşıyayız, burada devletimizin çevre yolu ve imar konusunda ciddi eksikliğini his ettik, biz sivil toplum örgütü olarak yıllardır Van’ın imar sorunu ve çevre yolu ile ilgili sorunların çözülmesi gerektiğini, Van’ın çehresinin değiştirilmesi gerektiğini Van’ın gerçekten ivedilikle çevre yolu ve imara kavuşturulması gerektiğini defalarca söyledik ve söylüyoruz, buna rağmen hükümetimiz hiçbir zaman sesimize kulak vermedi. 10 yıldır Türkiye’nin hiçbir ilinde çevre yolu kaosu yaşanmamıştır Van’ın dışında, Van 10-11 yıldır çevre yoluyla ilgili yaşanan kaoslar ekonomik ve sosyal kayıplar bunlar her türlü zarar ve ziyana neden olmuştur gerek maddi gerekse de manevi anlamda. Vatandaşlarımızın büyük bir hezeyanla karşı karşıya olduğunu buradan bildirmek istiyorum, vatandaşlarımız bugün kendi kendine üzüntü içinde olduğunu gelip bize dertlerini söylediklerinde gerçekten de bizler de yardımcı olamadığımız için üzülüyoruz.” Diye konuştu.

ÇEVRE YOLU VAN’IN BAŞ BELASIDIR

Van’da uygulanan 18. Madde ile vatandaşların mağdur edildiğini anımsatan Özdek, “Vatandaşlarımız diyor ki ‘ bir tarla da 10 kişi bir birimize ortaksak, bu 10 kişinin ortaklığı nasıl giderilecek, nasıl çözümler üretilecek, 10 kişi bir tarlada ortak olduysa, müşterek olduysa o zaman yapılacak yapısal faaliyetler de sorunlar yaşanacak’. Şuan 12 kişi sadece bir eve ortak olmuş durumda ev sahibi feryat ve figanlar içerisindeydi, bu vatandaşımız evimi yedi yabancıyla ortak etmişler ben bu evi 12 kişiye nasıl böleceğim diyordu, bizler vatandaşlarımızın bu kör kuyulara atılmasına karşıyız. Bir çevre yolu açılacaksa hak ve hukukuyla açılması gerekiyor, doğu Anadolu bölgesinde işsizlikle karşı karşıyayız sanayi ve üretimimiz  bir batı ili gibi değildir, burada insanlarımız dar boğaz içerisinde yaşamakta ama kendisi ve ailesine bir ömür boyu çalışarak sahip olduğun bir gayrimenkul 18. Madde uygulayacağız çevre yolu yapacağız diye insanların arsasını, umutlarını almaya kimsenin hakkı yoktur. Devletimiz bu konuda gerçekten sağduyulu olması gerekiyor, birçok zaman çevre yolu Van’da seçim aracı olarak kullanıldı çeşitli partiler tarafından. Bizlerde şunu söylüyoruz çevre yolu Van’ın kangren yarasıdır, çevre yolu Van’ın baş belasıdır çevre yolunu siyasi hesapların dışında tutalım, çevre yolunu ilimiz ihtiyacı olduğu için düşünelim ve ona göre hareket edelim” ifadelerini kullandı.

VAN ÇEVRE YOLU SORUNU HEPİMİZİN AYIBIDIR

Van çevre yolu bu kadar insanlarımıza sorun ve sıkıntılar oluşturuyorsa bu hepimizin ayıbıdır diyen Özdek, “Van bölgenin en güzel ilidir ama maalesef büyüyemiyor nedeni ise çevre yolunun olmamasından kaynaklanıyor. Van şuan sıkışmış bir bölge içerisindedir, çevre yolu açıldığı zaman Van’ın Edremit ilçesine taraf olan kısım da yeni bir şehirleşme, yeni bir kentleşme alt yapı ve üst yapı çalışmaları yapılarak güzel bir kent yapısına göre adımlar atıla bilinirdi. Çevre yolu açılamadığı için o bölge de sorun ve sıkıntılar, kurumların şerleri, DSİ ve karayollarının işgali yüzünden kent açılamıyor ve güzellilerde bu kurumların arkasında kalıyor.” İfadelerine yer verdi.

YÜZDE 45’LİK DOP PAYI BÜYÜ HAKSIZLIKTIR

Son olarak dop payının yüzde 25’e düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Özdek, “Bir çevre yolu açılacaksa en fazla iki yıl içinde tamamlanıp açılması gerekiyordu şuan insanlarımızın yüzde 95’i bu konuda mağdur durumda. Bu gün batığımız zaman yüzde 45 dop payı ile çevre yolu açılmak isteniyor bu ciddi bir sorundur, vatandaşlarımızın kesesinden çevre yolu açılmak isteniyor, burada devletimiz elini taşın altına oymamıştır, devletimiz daha çok vatandaşın elini taşın altına koymasını istemiştir. Çevre yolu açılacaksa devletimizde katı sunacak, insanımızda aynı şekilde katı sunacaktır. Yüzde 25’lik bir dop payı ile çevre yolu açılmalı, yüzde 45’lik dop payı büyü haksızlıktır, 18. Maddenin bir an önce rafa kaldırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: vanbasin.net

Editör: TE Bilisim