Van'da, "el emeği, göz nuruyla" hazırlanan yün yorganlar, genç kızların çeyizlerindeki önemini koruyor. 20 yıldır yorgancılık yapan Şevket Kırar, “Gelişen teknoloji el sanatlarını her ne kadar yok etse de vatandaşlar, yün yorgandan vazgeçmiyor. Düğün mevsimi olan yaz aylarında işlerimizde yoğunluk yaşanıyor"

 

Van'da çeyizlerin "olmazsa olmazı" yün yorganlar, hummalı çalışma sonucu, el emeği, göz nuruyla hazırlanıyor. Yörede bazı aileler, çeyize konulacak yün yorganları kendileri hazırlarken kimileriyse yorgancılardan satın almayı tercih ediyor. Yorganını kendisi hazırlayan genç kızlar, ailelerine ait koyunlardan kırpılan yünleri, anneleri ve akrabalarıyla derelerde yıkıyor. Tokaçlanarak yıkanan yünler, kurutulduktan sonra ayıklanarak rengârenk nevresimlere konuluyor. Yine büyük zahmetle, bazen günler alabilen dikim işleminden geçen nevresimler, birbirinden güzel desenlerle yün yorgana dönüştürülerek çeyizleri süslüyor.

 

Yorgan hazırlayan kadınlardan Dilek Narinç, yaptığı açıklamada, yörede yün yorganın çeyizlerin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Kentte 20 yıldır yorgancılık yapan Şevket Kırar ise yün, silikon, pamuk ve elyaf olmak üzere 4 çeşit yorgan ürettiklerini ancak en çok tercih edilenin yün olduğunu ifade etti. Farklı desenlerde yün yorganlar ürettiklerini belirten Kırar, "El işlemesi yorgan hazır desene göre daha zor yapılıyor. Hazır deseni bir günde verebiliyoruz ancak işleme desenin hazırlanması günlerce sürebiliyor. Fiyatı da bu doğrultuda değişiyor. İster hazır ister işleme olsun yün yorganlar diğerlerine göre daha çok tercih ediliyor" diye konuştu. Terleme yapmadığı için yün yorganın tercih edildiğini anlatan Kırar, "Bu yorganlar daha doğal ve sağlıklı. Gelişen teknoloji, el sanatlarını her ne kadar yok etse de vatandaş, yün yorganlardan vazgeçmiyor. Düğün mevsimi olan yaz aylarında işlerimizde yoğunluk yaşanıyor" dedi. Kırar, yün yorganı yalnızca gelin adaylarının değil birçok vatandaşın kullandığını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim