İran İslam Devletinin Kürt siyasetçilere yönelik idam kararları ve Türkiye cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik tecrit politikaları uygulandığını belirtmek ve bunu protesto etmek amacıyla kitlesel bir basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı.

İran İslam Devletinin Kürt siyasetçilere yönelik idam kararları ve Türkiye cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik tecrit politikalarının yürütüldüğünü öngörülerek protesto amacıyla Sanat Sokağında toplanan kitle ‘Siyasi tutsaklar onurumuzdur’ sloganları atarak ‘İran İslam Cumhuriyeti değil idam Cumhuriyetidir. İdamları durduralım’ yazılı pankart açtı. Basın açıklamasına TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, İran’da idam cezaları ile zindanlardaki baskı ve işkence politikalarının sürdüğünü ve buna karşı 20 Kürt siyasi tutsağın 22 gündür açlık grevinde bulunduğunu ifade etti. Bu zulüm politikasının Türkiye cezaevlerinde de sürdüğünü kaydeden Aygün, son olarak Muş Cezaevinde uygulanan tecrit politikalarının arttığını belirterek PKK’li ve PJAK’lı tutsaklardan gelen mektubu okudu. Tutsaklar mektupta, cezaevi müdürünün değişmesi ile birlikte insanlık onuruna aykırı kuralların getirildiğini ve üst aramasının günde bir iken üçe çıkarıldığını açıkladı. Cezaevi idaresinin son günlerde gece gündüz takviye askeri güçlerle baskınlar yaparak provokasyonlara zemin hazırladığını dile getiren siyasi tutsaklar demokratik Türkiye toplumunu duyarlı olmaya çağırdı. Aygün bu duruma sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından kitle 5 dakikalık bir oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim