ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- UĞURCAN DEMİR

Van Gölü’nün gelecek nesillere bırakılması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Merkez İleri Biyoloji Atıksu Arıtma Su Tesisinin devreye alınmasıyla birlikte başlayan kötü koku tepkilere neden olurken, yayılan kokudan kaynaklı sağlık sorunları da gündemdeki yerini koruyor. Birçok kez gündeme gelen koku sorunu için kalıcı adımlar atılmazken, Van, Hakkari ve Erzurum’u kapsayan 4 günlük program kapsamında bölgede ziyaretlerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, İskele mahalle sakinleriyle bir araya gelerek, sorunu yerinde inceledi. Kentin son haftalarda en çok konuştuğu konulardan birisi olan fakat henüz resmi bir açıklama yapılmayıp çözüm üretilmeyen konu ile ilgili heyet adına açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Van Gölü ve arıtma için tedbirlerin yetersiz kaldığını belirterek, analizlerin düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

VAN GÖLÜ’NDEKİ KOKU İÇİN BİR TEPKİ DE MİLLETVEKİLİ İSLAM’DAN GELDİ

Arıtma tesisi önünde açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “Van’daki sorunları tespit etmek için buraya geldik. Eski artıma ve yeni arıtma tesisinin çevresinde keşif yaptık. Gözümüzle gördük, kulağımızla duyduk ve burnumuzla kokladık ve Van Gölü için tedbirlerin yeterli olmadığına kanaat getirdik. Öncelikle çocuklarımızı ve kendimizi bu akan arıtma suyundan uzakta tutalım. Arıtıldıktan sonra göle akıtılan son suyun mikrop analizi yok. Buranın düzenli analizlerini Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yapması lazım. Tarafsız laboratuvarların buraya düzenli olarak gelmesi gerekiyor. Tifo, insan dışkısındaki mikrobun ve başka mikropların olup olmadığı konusunda analizler yapılmalıdır. Arıtma tesisindeki dökülen suyun hem koruma alanı itibarıyla hem de suyun niteliği açısından güvenli olmadığını ve koku yaptığını gözlemledik.” Dedi.

“ARITMA KOKUYOR”

Cihangir, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Van Gölü ve artıma için filtresi esnasında filtresinin değişip değişmediğini hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Bu konuları da mutlaka gümde tutacağız ve sizin hakkınızı burada arayacağız. Koku olduğu muhakkak. Eğer ben bu arıtmanın müdürü olsaydım, çalışanlarımla birlikte lojmanımı da burada yapar ve bu ortamın içinde yaşardım. Burada yapılacak iş belli. Tatvan, Ahlat, Muradiye, Erciş, Gevaş, Edremit, Tuşba ve Van’ın bütün kanalizasyon atıkları bu göle dökülüyor. Biz iktidara geldiğimizde Van Gölü etrafındaki tüm belediyeler arasında bir koordinasyon kuracağız. Koordinasyonla birlikte çok hızlı hareket ederek, insanların sağlığı ve gölün çevre temizliği korumak üzere bütün tedbirleri alacağız.”

“İLK İŞİMİZ VAN GÖLÜ’NÜ KORUMA KANUNU ÇIKARTMAK OLACAK”

İslam, “Van’da başta bir kayyum belediyesi var. Kayyum belediyesi demek; yetkilerin sınırsız ve sorunluluğun sıfır olduğu bir anlayış demektir. Yani sizlerin denetiminde girmeyen bir belediye anlayışıdır. O yüzden oy kaygısı olmayan ve sizleri temsil etmeyen bir belediye bunları da beceremez. Merkezi iktidara geldiğimizde bütün bu belediyelerle koordinasyon halinde olacağız. İlk işimiz Van Gölü’nü Koruma Kanunu çıkartmak olacak. Van Gölü Koruma Kanunu çıkarmak demek; buraya dökülen suyun Van Gölü suyundan daha kirli olmaması hatta içilebilecek şekilde arıtılarak buraya pompalanması demektir. Bu sorununun çözümü içinde sizlere söz veriyoruz. Bu keşif esnasında kafamıza takılan bir takım sorular var. Biz bu soruların takipçisi olacağız ve sizlerde bu soruların takipçisi olun.” İfadelerini kullandı.

“MİKROP ANALİZİ YAPILIYOR MU?”

Arıtma tesisi ve Van Gölü’yle ilgili soruları sıralayan İslam, şunları kaydetti: “Tesisten Van Gölü’ne akıtılan atık su çıkış noktasında numune kontrolü yapılıyor mu? Bununla ilgili de iki çeşit analiz istiyoruz. Bir tanesi kimyasal analiz, yani canlı olmayan kimyasal maddelerin analizi. Diğer analizde de mikrop analizi istiyorum. Bunların ise periyodik olarak yapılması gerekiyor. İkinci sorun ise; bu çıkan değerler, kimyasal analiz tekrar yapılıyor. Peki, bu analizlerin sonuçları halk ile paylaşılıyor mu? Bunun dışında kısa süre önce yapımı tamamlanan tesisin günlük arıtma kapasitesi, tüm kentin kanalizasyon atığını arıtmaya yeterli mi? Bizim aldığımız bilgiler ise; 1 milyon 50 bin kişilik bir kapasiteyle çalıştığı bilgisi verildi. Biz iktidara geldiğimizde bilir bir kişiyi buraya gönderip, buranın gerçek kapasitesini teyit ederiz.

“VAN GÖLÜ RENK DEĞİŞTİRDİ”

“Van’ın nüfusu şuanda 750 bin ama şuan çıkan kokuyu da dikkate aldığımızda ya kapasitenin yetersiz olduğu ya da işleme hadisesinin yetersiz olduğu kanaatine varıyoruz. Kapasite raporlarını tespit edeceğiz ve sizlerle paylaşacağız. Eksikliğini tespit edip tamamlayacağız. Birde buranın halk sağlığı denetimi var. Çocuklar derenin içine kadar gidebiliyorlar. Atık suyunun döküldüğü bir alanda sağlıktan söz etmek mümkün değildir. Van Gölü’ndeki çamur nedeniyle renk farklılığı net bir şekilde gözüküyor. Bu kötü görüntünün de dip çamur temizliğinden kaynaklandığı bilgisini aldık. Bize düşen görev hem atılan suyun hem de göl suyunun analizini yapmak. En kısa zamanda inşallah bu işe el atacağız.”

Editör: TE Bilisim