Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci’nin girişimleriyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından Van’ın Erciş ilçesinde ‘Yenilebilinir Enerji’ toplantısı gerçekleştirildi.

 

Zeylan Caddesi üzerindeki bir salonda gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Maşı’nın okunmasıyla başladı. Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, kürsüye gelen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Bakanlık olarak Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü üzerinden ciddi yatırım ve çalışmalar yaptıklarını belirtti.

 

Çiftci, "Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri bilgilendirme toplantısı için dün Van’da bugün ise Erciş’teyiz. Sizlerle bir arada olmaktan çok büyük memnuniyet duymaktayım. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Konuşmama başlamadan önce Afrin operasyonunda şehit olan askerlerimize, Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet gazilerimize de hayırlı şifalar diliyorum. Allah ordumuzu muvaffak eylesin. Bizler Bakanlık olarak Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü üzerinden ciddi yatırımlar ve ciddi çalışmalar yapmaktayız. Burada olmamızın en önemli nedeni de yenilenebilir enerji kooperatiflerinin farkındalık oluşturulması ve burada özellikle küçük sanayi siteleri, diğer siteler, sulama birlikleri üzerinden bu kooperatifleri oluşturup şehirde Türkiye’deki en önemli enerji kaynaklarından birisi olan Van ve Erciş’te. Bu enerji kooperatiflerini hayata geçirerek Ercişli hemşerimize, esnafımıza, yeni bir kaynak ve imkan sağlamaktadır. Türkiye’de 7 milyondan fazla insan kooperatifçilik sektöründe bir araya gelip ciddi bir katkıyla ülke için üretim yapmaktadır. Çünkü kooperatifçilikte dayanışma var, hizmet var ve merkezinde ise insan var. Biz de bu vizyon ve kooperatifçilik eylem planı çerçevesinde bu yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bakanlığımızın her alanda çalışmaları olduğunda bir Van’da, Erciş’te neler yapabiliriz buna bakıyoruz. 50 yıldır hayal olan Kapıköy’ü biz gerçekleştirdik. Yeni bir gümrük Laboratuvarı yapıyoruz ki, Van’ı bölge merkezi yapacak. İnşallah kısa sürede ihalesine çıkacağız" dedi.

 

Van ve ilçelerini etkileyecek lisanslı depoculuğu yaptıklarını ifade eden Çiftçi, "Lisanslı depoculukla binlerce çiftçimiz, binlerce hemşerimiz ürettiği ürünü götürecek o lisanslı depolara bırakacak. Oraya nakil ederken nakil bedelini devlet ödeyecek. Analiz ve sınıflandırılmalar yapılacak bedelini devlet ödeyecek. Ürün senedi verilecek ve bu senetle bankalardan kredi alabilecek. İsterse bekleyecek malı ne zaman para ediyorsa o zaman satacak. Bunlar bizim bakanlığımızın yapmış olduğu önemli çalışmalardır. Yine inşallah lojistik merkezi için çok ciddi çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi de rol model olabilecek enerji kooperatifleriydi. Biz bunun Erciş’te de yapılmasını istedik. Erciş’te iki tane küçük sanayi sitemiz var. Bunun yanı sıra birçok site de mevcut. O sitelerde de olabilir. Sulama birliği var. Birçok alanda kooperatifler kurulabilir ve bu kooperatifler gerek o sanayi sitesi esnafına Erciş’e ve bu ülkeye çok ciddi bir katma değer kazandıracak bir yapı oluşturacaktır. Bunlar bu memlekete ve şehre çok ciddi katkılar sağlar. İnşallah buradan hayırlı ve verimli bir çalışma elde edeceğiz. Bizim başka bir Erciş başka bir gidecek yerimiz yok. Biz dün olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde kendi memleketimize, kendi şehrimize sahip çıkacağız. Her dönem her yerde ucuz kahramanlar çıkar. Bunu herkes çok iyi bilsin. Olağanüstü dönemlerde biz hiçbir zaman bunlara fırsat vermeyeceğiz. Biz memleketimizle, odalarımızla, STK’larımızla tüm kardeşlerimizle birlik olup kendi memleketimize yatırımları arttırarak devam ettireceğiz. AK Parti’nin yatırımları dün nasıl güneş gibi bu şehri aydınlatıyorsa, nasıl bu şehri cazibe merkezi haline getirmişse, bugüne kadar yaptığımız ve bundan sonra da yapacağımız yatırımlarla inşallah biz şehrimizi geleceğe taşıyacağız. Olağanüstü dönemlerde çok farklı düşünen arkadaşlarımız olabilir. Çok farklı bakan arkadaşlarımız olabilir. Mazerette üretebilirler. Bu mazeretleri getirip bize de bağlayabilirler. Ama bunu herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor ki, Allah rızası için biz bu şehir için hep birlik ve beraberlik içerisinde yatırım için dedik, hizmet için dedik ve kardeşlik için bir arada olacağız dedik. Ak Parti’nin tüm yatırımlarının bu şehre doğru bir şekilde akması için gayret gösterdik, işbirliği içerisinde olduk, bundan sonraki süreçte de bu çalışmalarımız devam edecektir. Bu şehir çok ciddi sıkıntılar yaşadı" diye konuştu.

 

Erciş Kobani olaylarında ve son birkaç yılda ciddi ekonomik kaynaklar kaybettiğini ifade eden Çiftçi, "Onun için bunlardan ders çıkarıp, herkes ihtiraslarından, heyecanlarından, heveslerinden bu şehir için fedakarlık yapmak zorundadır. Bunu başarırsak, birlik ve beraberlik içerisinde bu yatırımları yaparsak, bu birlikteliği gösterirsek, inşallah 2019’da AK Parti burada geçmişte olduğu gibi çok güçlü bir şekilde çıkar ve Erciş geleceğine emin adımlarla devam eder." Dedi.

 

Çiftci konuşmasının devamında şunları söyledi: “AK Parti hükümetinin geçmiş yıllarda Erciş’e sunduğu ve sunmaya devam ettiği katbekat hizmetlerin yenilerini yine Biz Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatıyla takip etmeye devam edeceğiz. Teşkilatımızla, odalarımızla, arkadaşlarımızla, işadamlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, sendikalarımızla, derneklerimizle birlik ve beraberlik içerisinde bu yatırımların sağlıklı bir şekilde devamı için gayret göstereceğiz ve inşallah önümüzdeki Yaz aylarıyla birlikte bu şehir şantiye halinde çok ciddi yatırımlar almaya yine devam edecek ve sonrasında da inşallah 2019’a hazır olacağız.”

 

Çiftci, “İnsanların bilmesi lazım ki, zaman zaman çay gelir, kütük götürür. Ama biz bu şehrin evlatlarıyız. Biz bu şehre sahip çıkacağız. Yarın hepimiz yüz yüze bakıp bu şehrin geleceği için nerede hata yaptık demeyeceğiz. Demememiz için, bir daha bu şehir dizine vurmaması için, hep birlikte AK Parti’nin ve hükümetin başarısı için gayret göstereceğiz. Çünkü biliyoruz ki, burada yapılan her yatırım AK Parti’nin yatırımıdır. Hiç kimsenin şahsi bir şeyi yoktur. Mutlaka takipler yapılacaktır. Mutlaka herkes görevini yapacak. Biz de bunun için vesile olacağız, çalışacağız, gayret göstereceğiz, birlik ve beraberlik içerisinde olacağız.” İfadelerini kullandı.

 

Çifti konuşmasının devamı son olarak şunları söyledi: “Birlik ve beraberlik olmadıktan sonra başarı imkansızdır değerli hemşerilerim. Huzur olmadıkça, üretim olmadıkça başarılı olmakta mümkün değildir. Bu şehrin geleceği için alt yapıda, üst yapıda bütün yatırımlarda inşallah beraber çalışacağız. Bu şehri geçmişte olduğu gibi hak ettiği noktaya taşıyacağız inşallah. Ben sabrınız için katılımınız için her bir hemşerime, oda başkanlarımıza, muhtarlarımıza, esnaflarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Benim şahsım ve Gümrük Ticaret Bakanlığı 7/24 Ercişlilerin ve sizlerin emrindedir. Bunu çok iyi bilmenizi istiyorum. Bu anlamda da tekrar bu toplantının hayırlara vesile olmasını Cenabı Haktan niyaz ediyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.”

 

Daha sonra davetlilere Gümrük ve Ticaret Uzmanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu, TURSEFF İş Geliştirme Müdürü Asuman Sönmez, Van TSO, İŞGEM, KOSGEB, ELTEMTEK ve TURSEFF temsilcileri sinevizyon eşliğinde yenilenebilir enerji konusunda bilgi aktardılar. Bakan Yardımcısı Çiftci daha sonra sırasıyla Erciş Şoförler Cemiyeti, Erciş İşletme Fakültesi, Erciş Toptan Sebze Hali, Erciş Küçük Sanayi Sitesi ile 2. Küçük Sanayi Sitesini gezerek ilgili ve yetkilerden bilgi alıp esnafla sohbetin ardından, akşam saatlerinde ilçeden ayrıldı. 

Editör: TE Bilisim