Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kadın zabıta ve güvenlik çalışanlarına seslenen Eş Başkan Hatice Çoban, "Özgürlüğümüz, yaratacağımız mantalitededir. Öğretinin mimarı kadınlardır ve kadınlar isterlerse toplumu şekillendirebilirler" dedi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı koordinasyon çalışmaları çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi zabıtasının öncülüğünde Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda(VAN-TSO) zabıta ve özel güvenlik olarak çalışan kadın personellere kadına karşı şiddet ve özel güvenlik çalışanlarının çalışma alanlarında karşılaştığı problemlerin anlatıldığı eğitim verildi. Eğitim öncesi bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban konuşmasına 28 Kasım’da Diyarbakır’da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katliamını lanetleyerek başladı. Yaşamını yitiren Kürt siyasetçi Canip Yıldırım’ı da anan Çoban, geçen yıl katledilen Özgecan Aslan’nın davasında ilk kez kadın yüzünü güldüren bir karar çıktığını ve bunu da selamladığını söyledi.

 

"O NASIL OLMASINI İSTERSE TOPLUM ÖYLE ŞEKİLLENİR"

Kadına karşı şiddete değinen Çoban, toplumun kendi toplumsal özgürlüğünün yanı sıra cinse bakışta da ayrı bir özgürlük anlayışına sahip olduğunu belirtti.

Kadınların bazen farkında olmadan şiddeti yerinde bulup, kutsadığını belirten Çoban, özgürlük arayışında kadınları mutfakla, kıyafetle, yaşamdaki çeşitli davranışlarla eşitleyenlerin olduğunu de olduğunu söyledi. Özgürlüğün beyinde ve yürekte olduğunu, özgürlüğün ne kıyafette ne de başka bir şeyde olduğunu, özgürlüğün mantalitede olduğunu söyleyen Çoban, "Özgürlük düşünsel bir durumdur. Toplum öğretisinin mimarları kadınlardır. Kadın doğuran, büyüten, yetiştirendir. Öğreti kültürünün temel ayağı kadınlardan geçiyor. Kadın çocuğunu nasıl yetiştirirse, ona ne öğretirse çocuk bu öğrendikleriyle bir temel kuruyor. Sonra da topluma karışıyor. Toplumda dezavantajlı olan kadınlar birbirlerine yardımcı olmalı rahatlıkla birbirini önerebilmeli, her noktaya ve rahatlıkla birbirimize tecrübe aktarımı yapabilmeliyiz. Otobüs kullanan kadın arkadaşlarımızı görünce çok büyük onur duydum. Şimdi biz o kadın arkadaşlarımıza destek, sevgi ve güç verirsek herkesten daha başarılı olacaklardır. O; iş özgürlüğünü kanıtlamanın, emek özgürlüğünün yolunu açacaktır" dedi.

 

ÇOBAN: ERKEK EGEMEN SİSTEMİN BİZE DAYATTIĞI SİSTEME KARŞIYIZ

Eş Başkan Çoban, erkek egemen sistemin kadına dayattığı sisteme karşı olduklarını dile getirerek, bu kültürü yeni bir kültüre çevirebilme gücüne sahip olduklarını da söyledi. Yapılan konuşmanın ardından Eş Başkan Çoban’a plaket verildi ve mor bir şal hediye edildi. Eş Başkan Çoban’da kadın personellere kadının rengi olan mor şallar hediye etti. Daha sonra kadına karşı şiddet ve özel güvenlik çalışanlarının karşılaştıkları problemlerle ilgili eğitim verildi.

Editör: TE Bilisim