Van Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Lütfü Aydın, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ni Van’ın temsil ettiğini belirterek, çocukların başarıların devam için zaman zaman kendi bütçelerinden desteklediklerini belirtti.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Lütfü Aydın, yetenekli çocukları kısıtlamaması ve onların yitip gitmelerine izin verilmemesini istedi. Üstün yetenekli çocukları tespit edip ve onları elbirliğiyle yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen anlatan Aydın, “Merkezimizde öğrencilere üstün ve özel yeteneklerini geliştirmeleri, bilimsel düşünmelerini sağlayıcı programlar uygulanıyor. Bilim sanat merkezi üstün yetenekli çocuklara eğitim vermek adına açılmış MEB'e bağlı özel eğitim kurumlarıdır. Öğrencilerimiz normal örgün eğitimlerine devam edip haftanın 3 günü bize geliyor. Bize gelen öğrenciler ilköğretim 1, 2, 3 ve 4.sınıflardan tanımlama yöntemiyle seçiliyor. Müracaatlar 7 Kasımda başladı, 27 Kasım'a kadar devam edecek. Sınıf öğretmenleri kendi okullarında e-okul sistemi üzerinden uygun gördüğü öğrencinin gözlem formunu dolduruyor ve Bakanlık bunu görüyor. Artık bizimle bir ilgisi yok bu kayıtların. 3 ve 4'ncü sınıflardan bakanlık 35 TL ücret alıyor. Veliler bu ücreti bankaya yatırdıktan sonra makbuzu öğretmene verecek ve öğretmen sisteme işleyecek. Makbuzu gözükmeyen öğrencinin kaydı kabul edilmeyecektir. 1 ve 2'nci sınıflardan ücret alınmıyor. 1 ve 2'nci sınıfların sınavı tablet üzerinde burada olacak ama 3-4'ncü sınıfların Türkiye genelinde 14 Şubat'ta farklı okullarda olacak. Burada bütün birimlerimiz var, öğrenci geldiği zaman her hangi bir sıkıntı yaşamıyor, birimi hazır öğretmeni hazır bir şekilde eğitimine devam ediyor. Öğrenciler örgün eğitime gittikten sonra buraya gelip ders dışı kendi alanlarıyla ilgili bireysel çalışma yapıp, proje geliştiriyor. Çocuklarımızın hangi alana ilgilerinin olduğunu tespit ettikten sonra onlara farklı programlar çerçevesinde eğitimler veriyoruz. Burada eğitim gören çocuklarımızın hepsi üstün ve özel yetenekli. Bu değerlerin kaybolup yok olmaması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

 

“KENDİ ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

Doğu ve Güneydoğu Van’ın temsil ettiğini belirterek, çocukların başarıların devam için zaman zaman kendi bütçelerinden onları desteklediklerini de anlatan Lütfü Aydın, “Okulumuzun herhangi bir bütçesi yok. Bizde bazı sivil toplum örgütleri ve işadamlarının sponsor olması için arayış içerisine girmek zorunda kalıyoruz. Ama çoğu kez olumsuz cevap alıyoruz. Kimse bu çocuklarımızın yapmış olduğu bu başarılara destek olmuyor. Kendi bölgelerinin çocuklarına sahip çıkmıyorlar. Biz el ele vererek, bazı şeyleri başarabiliriz. Van Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Tuşba Belediye Başkanlığı dışında geçtiğimiz yıl kimse bu çocuklarımıza sahip çıkmadı. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden yarışmalar sadece Van BİLSEM katılıyor. Antalya’da düzenlenen 11. Uluslar arası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması’na katılan çocuklarımız 3 tane altın madalya aldı. Milli Eğitim Müdürlüğümüz gerekli desteği sunuyor ama, bir çok ilde bu tür etkinliklerde ya belediyeler ya da sivil toplum kuruluşları destek sunarak o çocuklara yardım ediyor. Biz ilimizde de bu birlikteliğin artık oturmasını istiyoruz. Bir çok etkinliğe biz kendi cebimizden katkı sunarak destek oluyoruz. Biz bu çocukların daha iyi yerlere gelmesi için hem ilimiz hem de ülkemiz adına destek olmalıyız. Çünkü bu çocuklar bizim geleceğimizdir. Çocuklarımız çok zekiler, çok güzel projeler üretiyorlar bizim görevimizde el ele verip bu çocukların iyi noktalara gelmesini sağlamak için her türlü elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu çocukların bir uçak biletinin bile kesilmesi, bir odamıza veya bir işadamımıza büyük bir külfet çıkartmaz. Aksine daha çok o çocukların iyi yerlere gelmesine büyük bir katkı sunmaktır” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim