Bingöl'de açılan "Su Kabağı Süsleme Kursu"na katılanlara eğitim veren Yılmaz Kaya, temininde zorlandığı su kabaklarını Gençlik Merkezinin bahçesinde yetiştirmeye başladı.

 

Bingöl Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliği ile açılan kursa katılan 25 kadın, su kabaklarından gece lambası, abajur, vazo gibi süs eşyası yapmayı öğreniyor. Kursiyer kadınlar hem oyma ve süsleme sanatını öğreniyor hem de yaptıkları el emeklerini satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kursiyerleri için su kabağı temin edemeyen eğitmen 43 yaşındaki Yılmaz Kaya, sorunu Gençlik Merkezi bahçesinde üretim yöntemiyle çözdü.

 

Kaya, derste eğitim amaçlı işleyecek ürün bulmadıklarını, bu yüzden ihtiyaçlarını karşılamak için su kabağı yetiştirmeye karar verdiğini söyledi. Ürettikleri su kabaklarını kursta çeşitli süs eşyası haline getirdiklerini anlatan Yılmaz Kaya, "Gençlik Merkezi bahçesinde mart ayında ektiğim kabakları eylül itibarıyla toplamaya başlıyoruz ve bunları kursumuza alıp işlemeye başlıyoruz." Dedi. Kaya, su kabağının, tohumunun ekilmesi ile süs eşyası halini alması arasında yaklaşık 1 yıllık bir süre geçtiğini anımsatarak, her sanat dalında olduğu gibi kabak süsleme sanatının da büyük emek istediğini dile getirdi.

 

Kabak süslemenin zevkli, sabır isteyen ve bir o kadar da yorucu bir sanat dalı olduğunu aktaran Yılmaz Kaya, şöyle konuştu: "Tarladan topladığımız kabakları 2 aylık bir süreçte bekletip kuruttuktan sonra işlemeye başlıyoruz. Üzerinde, delme, kesme ve inceltme işlemi yapıyoruz. '1 kabak 5 sanat' sloganıyla bu işe başladık. Yani bir kabağa 5 sanat yüklüyoruz. Kabağın üzerine minyatür resim, kaligrafi, motif, desen, hat sanatı işleyebiliyoruz. Ayrıca ev eşyası olarak da kullanılabiliyor. Abajur, avize, kol çantası gibi."

 

İŞKUR Şube Müdürü Ercan Gön de unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden canlandırılması amacıyla "Kabak Süsleme Sanatı" kursunu açtıklarını, bu tür mesleki kursların açılmasını desteklemeye devam edeceklerini aktardı. Gön, "Doğrudan el emeğinin, tasarımın öne çıktığı bir kurs. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi olduğu için geleceğe ışık tutması açısından önemli gördük. Kursu tamamlayan kadınlar girişimcilik eğitimi aldıktan sonra iş hayatına atılabilecek ve kendi işlerini kurarak, işlerini geliştirebilecek." diye konuştu. Kursiyerlerden Zeynep Aytekin ise gelecekte bu işi meslek edineceğini söyledi.

 

Aytekin, "Kurs ilanını görünce ilgimi çekti. Merak ettiğim için başvurdum. Daha önce bu konuyla ilgili hiç bilgim yoktu. Kabak üzerinde çizimler yapmaya başladık. Çok güzel sanatsal eserler ortaya çıkardık. Sanatsal ve kültürel açıdan çok güzel bir kurs. Dış görünüş olarak bir kabak diye bakılıyor ama işlendikten sonra çok güzel eserler ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim