Son dönemde hayvanlara yönelik şiddet ve işkencelerin ardından hayvan hakları yasasının çıkarılması için sık sık çağrılar yapılıyordu.

Hayvanlara şiddet uygulayanların para cezasıyla kurtulmasına karşı çıkan hayvanseverlerin isteği gerçek oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatın ardından AK Parti kurmayları harekete geçti.

Hayvan haklarıyla ilgili yapılan çalışmalar, yasa teklifi haline getirildi.

Konuyla ilgili açıklama, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan geldi.

HAYVAN HAKLARI YASASI İÇİN GERİ SAYIM

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Akbaşoğlu, "Hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yapıldı. Önümüzdeki haftalarda sıraya almak suretiyle yasalaştıracağız." dedi.

AK Partili Akbaşoğlu: Hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yapıldı ViDEO

ERDOĞAN: BU YASA NEYİ BEKLİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlıktan nasibini almamış, bu vicdansızları her gün görüyoruz. Bu nedir böyle? Bu yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın." ifadelerini kullanmıştı.

Yasada yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

KANUNUN İSMİ DEĞİŞECEK

"Hayvanlarla ilgili halen yürürlükteki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun isminin 'Hayvan Hakları Kanunu' olarak değiştirilmesi düşünülüyor.

CANLI OLARAK TANIMLANACAK

Mevcut mevzuatta, hayvanlar 'eşya, mal' olarak görüldüğü için hayvanlara yönelik suçlara, 'Kabahatler Kanunu'na göre, düşük miktardaki para cezası yaptırımı uygulanıyor.

Gerek TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı yasa teklifi önerisinde gerekse hayvanseverler, hayvanlara karşı her türlü kötü muameleye karşı, daha ağır yaptırım uygulanması için, hayvanların 'canlı' olarak tanımlanması ve TCK'ye göre cezalandırılmasını istiyor.

CEZA ALT SINIRI 2 YIL 1 AY OLACAK

Edinilen bilgiye göre ceza miktarları henüz netleşmemekle birlikte, bu önerinin yasa teklifinde yer alması bekleniyor. Bu çerçevede, bir hayvan neslini yok etme, öldürme, tecavüz, gibi her türlü kötü muamele, hayvanların dövüştürülmesi suçları TCK kapsamında cezalandırılabilecek.

Bu tür suçlarda ceza alt sınırının 2 yıl 1 ay olması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda adliyelerin iş yükünün artmasını önlemek için bir ön komisyon mekanizması kurulması düşünülüyor.

Belediyelerin görevleri arasında hayvan haklarını korumaya dönük önlem alma, kaynak ayırma yükümlülüğünün de getirilmesi düşünülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, belediyelerin bu yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetlemesi ve mali kaynak aktarması düşünülüyor.

4 KATEGORİDE SINIFLANDIRMA

Mevcut yasadaki 'sahipli, sahipsiz hayvan' ifadeleri yerine hayvanlar dört kategoriye göre sınıflandırılması seçeneği üzerinde duruluyor.

Henüz son biçimi verilmemekle birlikte şehir hayvanı, ev hayvanı, çiftlik hayvanı, yabani hayvan olarak tanımlanması ve yasadaki düzenlemelerin de bu kategorilere göre yapılması düşünülüyor.

Sıtma ile mücadele kapsamında göçmen kuşların uğrak yeri olan yaklaşık 70 bin hektar sulak alanın kurutulduğu dikkate alınarak, bunların bir bölümünün geri kazanılması için önlemlerin de yasaya konulması planlanıyor.

Bu kapsamda, ormanlardan daha fazla habitatı barındıran sulak alanların yakılması ya da başka yollarda ortadan kaldırılması suçu işleyenleri ormana karşı işlenen suçlar kapsamında cezalandırılması düşünülüyor.

Bu çerçevede anız yakılmasına yasak getirilebilecek. Türkiye, göçmen kuşlar için iki önemli göç yolunu barındırıyor. Ancak özellikle leylek gibi büyük kuşlar, elektrik, tellerine takılarak can veriyor.

Yasal düzenlemeyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, enerji nakil hatlarının yeniden düzenlenmesi görevi verilecek. Bakanlık, enerji dağıtım şirketlerinin, enerji nakil hatlarını, kuşların göç yollarını dikkate alarak gerekli önlemleri almasını sağlayacak.

Ayrıca leylek yuvası yapımı konusunda yasal zorunluluk getirilecek.

AVLANMADA YENİ KRİTERLER

Son olarak Tunceli'de ABD'li bir iş adamına 'yaban keçisi' avlama izni verilmesi ile tartışma konusu olan avlanmaya yeni kriterler getirilmesi düşünülüyor. Tunceli'de belediye ve valiliğin kararıyla, avlanma izli iptal edilmişti.

Yasa ile sayıları azalan ya da koruma altındaki hayvanlara yönelik av yasağının kapsamının genişletilmesi ve cezaların artırılması seçenekleri üzerinde duruluyor."

Editör: TE Bilisim