ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından imalat sanayi sektörünün faaliyet gösterdiği ortak alanların teknolojik, teknik ve fiziki altyapılarının geliştirilmesi ve yeni yatırımlar yapılmasını sağlamak amacıyla ilan edilen “Sanayi Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” başvuru sonuçları açıklandı. Sadece üretime, turizme, beşeri sermayeye değil altyapıya da destek sunan DAKA Van ve bölgede kurulacak yeni küçük sanayi siteleri de son projesinin kapsamına aldı. Tekstilkent gibi önemli bir üretim üssünü Van’a kazandıran DAKA hem Tekstilkent’e hem de OSB’de kurulacak yeni tekstil kente alt yapı da hazırlarken Van Organize Sanayi Bölgesi’nin 3. Etap yolları da yine son program ile kapsama alındı. Muş, Hakkari ilçelerini de kapsayan sanayi sitesi projesinin dahil edildiği programda bölge altyapısı konusunda önemli hamleler yapılırken bölgede kapasite ve olanakları güçlendirilmesi hedefleniyor. Destek almaya hak kazanan 7 projeyle, bölgeye toplamda 8 Milyon Türk Lirası tutarındaki hibe tutarı sunulması konuşulmaya devam ederken konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, projeler hakkında bilgi paylaştı.

DAKA’DAN BÖLGEYE VE VAN’A YENİ PROJE!

Mali Destek Programı kapsamında Hakkari, Muş ve Van illerinde “Başkale Küçük Sanayi Sitesine Kavuşuyor,” “Van OSB 3. Etap Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi”, “Bahçesaray Belediyesi Küçük Sanayi İşletme Tesisi” “Saray İlçesi Küçük Sanayi Sitesi Yapımı Projesi”, “Malazgirt Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesi Altyapısının Geliştirilmesi”, “Hakkâri Küçük Sanayi Sitesinin Parke Taşı Döşemesi ile Fiziki Altyapısının İyileştirilmesi Projesi” ve “Muş Organize Sanayi Bölgesi Yatırım Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” hayata geçirilecektir. Projelerin tamamlanması ile birlikte; Van ilinin Başkale, Bahçesaray ve Saray ilçelerinde küçük sanayi siteleri kurularak, imalat sanayiye yönelik ortak kullanım alanları oluşturulmuş ve yeni istihdam alanları yaratılmış olacaktır. Tuşba ilçemizde yer alan Van OSB 3. Etabı’nın yol alt yapısı güçlendirilerek, modernizasyonu gerçekleştirilecektir.

GÜRAY, “HEDEF MEVCUT YATIRIMCI” DEDİ.

Şehrivan’a konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA olarak Van Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulduğundan bugüne kadar birçok alanda destek sağladıklarını söyledi. Güray, “Bizim bu destek sağlamamızdaki tek gayemiz, bölgede altyapının iyileştirilmesi. Burada bizim birinci hedef kitlemiz bizim mevcut yatırımcılarımızdır. Yani bu bölgede yatırım yapıp istihdam sağlayan elini taşın altına sokan yatırımcılar için şartları daha iyileştirmeye çalışıyoruz. Ajans olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar tabii bu 4 yıl için geçerli, sürekli bir çalışma içerisindeyiz. Van organize sanayi Bölgesi örneği üzerinden gidersek, daha önce oranın doğalgaz altyapısı çalışmasını destekledik. Yine 3. 4. Ve 5. Etabın imar çalışmasını düzenleyerek altyapı çalışmalarını finanse ettik. Geçtiğimiz iki sene önceki programda da 1. Ve 2. Etap yollarını biz finanse ettik. Önceden çok kötü bir durumdaydı asfalt çalışmaları çok iyi bir hale getirdik.” İfadelerini kullandı.

“BURAYA YATIRIMCI ÇEKMELİYİZ”

Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin en acil çözülmesi gereken probleminin 3. Etabın yolu olduğunu belirten Güray, şöyle devam etti: “1. Ve 2. Etabın asfaltı yapıldı. Aynı şekilde 5. etap da bitti. 4. Etabın yolu ise OSB tarafından yeni yapıldı. Dışarıdan Van'a bir yatırımcı getirdiğiniz zaman oradaki yolları gördüğünde sıkıntı yaşıyoruz. Buraya yatırımcı çekmeliyiz. Hem dışarıdaki yatırımcıya iyi bir imaj çizmek adına hem de orada istihdam yaratan ve çalışan işletmelerimizi de bu tozdan, pislikten ve kötü yollardan kurtarmak adına projeyi gerçekleştirdik. OSB bize bu projeyi sundu, bizde yapılan değerlendirmeler sonucunda destek verilmenin yerinde olacağına karar verdik. Sonra yönetim kurulumuz karar verdi ve onayladı. Nasip olursa bir iki gün içerisinde sözleşmesini imzalayacağız. OSB hemen ihalesini çıkacak ve bu sezon bitmeden oranın asfaltını bitirip yatırımcıların hizmetine sunacağız.”

ÜÇ İLÇEYE ÜÇ SANAYİ SİTESİ KURULUYOR

Organize Sanayi Bölgesi dışında da üç tane ilçede sıfırdan yeni sanayi sitelerinin kurulacağını açıklayan Güray, kararın çıktığını belirterek şunları anlattı: “Bunlardan bir tanesi Bahçesaray, özellikle kış aylarında genel anlamda içe kapanan bir ilçemiz ve bir sanayi sitesi yok. Bahçesaray Belediyesi güzel bir proje hazırladı. Bu ilçede toplam 20 tane iş yeri yapılacak, bin 300 metre toplam kapalı alana sahip, karma küçük bir sanayi sitesi kurulacak. Orada bizim amacımız belediye ile birlikte sanayi kurarak ilçe halkına hizmet vermek. İnşallah bu ilçemize yeni bir işletme kazandıracağız. Kış ayları başta olmak üzere diğer mevsimlerde de vatandaşlar küçük sanayi sitelerinde yapılacak işler için ilçe dışına çıkmasınlar. Öyle bir yükün altına girmeyesinler diye bu projeyi hazırladık.”

HEDEF 2022 YILI…

Bir diğer projeniz saray ilçesinde yapılan Küçük sanayi sitesi diyen Güray, “İran sınırına yakın olmasına rağmen geri kalan ilçelerimizden biri olan Saray’a daha büyük ölçekli bir iş yapılıyor. Her biri 150 metrekare olan 20 tane iş yeri yapılacak. Kapiköy’den gelen transitlerin yok güzergahında yapılan bir yer. Hem ilçe halkına hizmet edecek hem de İran'dan gelen transit yolunu kullanan tırlara vatandaşlara misafir araçlarına hizmet verecek. Amaç burada ilçenin ihtiyacını gidermek ve ilçe ekonomisine katkı sağlayacak bir yapı oluşturmak. Tabi bunu da yine belediye ile birlikte yapıyoruz. Öte yandan Saray ile hemen sözleşme imzalıyoruz ihaleye çıkacak. Hepsi aslında hazır. Çok hızlı bir şekilde sözleşme imzalayıp ve yapım ihalelerine hızlıca geçmeyi planlıyoruz. Yani 2022 yılı içerisinde hepsinin faaliyete geçmesini hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

YEDEK PROJELER DE VAR

Son olarak Başkale'de de bir tane sanayi sitesi kuracaklarını hatırlatan Güray, cümlelerini şu sözlerle sonlandırdı: “Biliyorsunuz ki ilçede herhangi bir sanayi sitesi yok. Burada da yine belediye ile birlikte 16 tane 85 metrekarelik küçük sanayi sitesi kuruyoruz. Burada amaç hem ilçeye hizmet edecek hem de o yolu kullanan vatandaşlara hizmet etmek. Bir de bunların yanında yedek projemiz var. Erciş Organize Sanayi Bölgesi var. Buranın hem yolunu hem de enerji hattını tamamladık. Orada 27 parselden 22 sil tahsis edildi. 3 tanesinde de başvurular alındı karar aşamasında. Buradaki 2 bin 800 metrelik ana yola da aydınlatma projesi var. Ancak bu proje şuan da yedek.”

Editör: TE Bilisim