Son yıllarda verdiği destekler ve açtığı alanlarla Van’da önemli üretim üslerinin kurulmasının öncüsü olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteklerini hız kesmeden sürdürüyor. Testil kent gibi alanlar oluşturan, gençlerin istihdam edilmesi konusundaki projeleri destekleyen, tarımsal üretime özellikle destekler veren DAKA, son yıllarda birçok alanda güçlendirmeler sağladı. 2009 yılından bu yana bölgede faaliyet gösteren DAKA, sadece Van değil, TRB2 bölgesi olarak lanse edilen illerde en önemli sektörlerde yatırımların öncüsü ve destekçisi olurken, Van’da da son dönemlerde üretim ve çalışma alanı konusunda iyi bir ivme yakalandı. Şehrivan’a DAKA destekleri ile ilgili bilgiler veren DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray, Van’ın dezavantajlı durumuna rağmen iyi bir ivme yakalandığını ve destekler sayesinde gençlerin ve kadınların üretimin merkezinde yer aldığını söyledi.

GÜRAY: KADINLAR VE GENÇLER DESÇTEKLERİN MERKEZİNDE

DAKA’nın Van ve bölgedeki üretim alanlarındaki faaliyetleri aktaran DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi, “DAKA olarak 2009 yılından beri bölgede hizmet veriyoruz. Biz önemli faaliyetler yürütüyoruz. Biz 3 ana eksende faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bölgenin en genç nüfus potansiyeline sahip. Bu gençlerin hem ekonomik hem sosyal hayatın entegrasyonunu sağlamak adına bizim 1’inci çalışma temamız, beşeri sermayenin geliştirilmesi. Gençler, kadınlar ve çocuklar bu işin merkezinde.”

TURİZM, TARIM VE HAYVANCILIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ DESTEKLER VERİLİYOR

“2’nci çalışma konumunda emek yoğun sektörde güçlendirmek. İlimiz, genç nüfusu yüksek ama işsizlik de bir o kadar yüksek. Dolayısıyla bu gençlere yeni iş alanları açabilmek adına özellikle tekstil ve çağrı merkezinde istihdam sağlayacak eleman çalıştıracak sektörlere yönelik desteklerimiz, çalışmalarımız devam ediyor. Bu işletmelere yatırım yapabilecekleri alanlar üretiyoruz. 3’üncüsü de Van Gölü Havzasının turizm başta olmak üzere tarım ve diğer yönlerden güçlendirilmesi. Bizim çalışma eksenlerimiz bu yönde” şeklinde konuştu.

GÜRAY: 20 BİN KİŞİYE ULAŞACAĞIZ

Güray, “Bayram öncesi bakanımız geldi ve bazı açılışlar yaptı. Bizim için maliyetinden çok sağlayacağı istihdam çok önemli. 2023 sonuna kadar sağlayacağı istihdam yeni projelerin sadece 10 bini geçecek. Sadece tekstilde çalışanları katarsanız yaklaşık 20 bine ulaşacağız. DAKA bir projeyi ilan ediyorsa projeyi onaylatmadan, bütçesini kendi banka hesabına aktarmadan ilan etmez. DAKA sağlamcı bir kurum. Bugüne kadar dediğimiz projelerin neredeyse tamamına hayata geçirmiş” dedi.

“VAN’A TALEP VAR”

Yatırımcılardan Van için talepler olduğunu ifade eden Güray, “Tekstilkent 2. etap dediğimiz organizede 100 hektarlık bir alan var. Biz onun 420 dönümlük alanın alt yapısını tamamladık ve çok kısa sürede tamamını yatırımcılara tahsis edeceğiz. Ciddi bir talep var zaten yatırımcılardan. Geri kalan 58 hektarlık 580 dönümlük alanın yakın zamanda bakanlık onayından sonra alt yapı çalışmalarına Van Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde başlayacağız. Şu an devam eden en önemli projemiz bu. Şu an değerlendirme aşamasında olan projelerimiz var” diye aktardı.


 

GÜRAY: VAN İYİ BİR İVME YAKALADI

Güray, Van’ın iyi bir ivme yakaladığını dile getirerek, “Ne yazık ki Van özellikle sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 81 il içerisinde son 4-5’te yer alıyor fakat bunun birçok nedeni bulunuyor. Bizim birinci hedefimiz Van’ı hak ettiği yere taşımak. Bu anlamda da ciddi bir koordinasyon sağlanmış durumda. Valilik, belediyeler, STK’lar tarafından. Şu anda iyi bir ivme yakaladı Van. Bu bölge uzun yıllar terör olaylarından çok çekti. Bizi en çok sevindiren hususlardan birisi de tekstil firmaları ilana çıktıkları zaman genelde Van’dan çalışmak için göç etmek zorunda kalan gençler müracaat ediyorlar. Bu da bizim için önemli bir gösterge.”

“YATIRIMLAR ARTTIKÇA ÇALIŞMA KOŞULLARI DA İYİLEŞİYOR”

“Bir önemli gösterge de kadınlarımıza ciddi bir iş alanı yaratmış olduk. Bizim buradaki hedefimiz de tekstilde özellikle kurumsal firmaları bölgeye çekince bu çalışanların çalışma koşulları da iyileşiyor. Aynı bir kamu kurumu gibi belli mesai saatleri, hafta sonu çalışmama, asgari ücret altında ödeme yapılmaması gibi. İnşallah el birliği ile bütün kurumlar, siyasiler, yerel basının Van’ı iyi noktalara taşıyacağını düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim