Şu an bünyesinde binlerce insanın çalıştığı Tekstilkent’in oluşumundan kentin sahil bandında oluşturulan yeni alanlara kadar hem ekonomiye hem sosyal yaşama katkı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki yatırımlar Van’da hız kesmeden devam ediyor. Son 10 yılda DAKA öncülüğündeki önemli işlerin sığdırıldığı bu program kentin cazibesine katkı sunmaya devam ederken bu anlamdaki prestij çalışmalardan birisi İskele Sahil Bandı oldu. Son yılarda kente birbirinden güzel yenilikler yapılmaya devam ederken DAKA’nın da desteği ile, Tuşba Belediyesi tarafından yapılan İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesini de tamamlanarak halkın kullanımına sunulan önemli alanlardan birisi oldu. Bu alan Van’ın yıllardır bataklık, atıl ve çamur deryası halde bulunan alanları kentin kullanımına sunması dolayısıyla büyük bir proje olarak dikkat çekerken aynı proje kapsamında Eski Van Şehri’nin canlandırılması, Tekel Binası’nın restorasyonu ve Özalp’te yeni halk pazarı yapılması gibi çalışmalar da hayati projeler olarak öne çıkan yeni çalışmalar oldu.


CAZİBE MERKEZİ İLE GELEN YENİ GÜZELLİK: İSKELE SAHİL REKREASYON ALANI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı destekleriyle Tuşba Belediyesi tarafından hayata geçirilen İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesi tamamlandı. Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, bataklık ve çöplük alanları projelendirerek hayata geçirdiği modern tesisleri Van halkının hizmetine sunmaya devam ediyor. Sosyal ve kültürel tesislerin yanı sıra mesire alanları, halk plajı, spor tesisleri, tarımsal projeler, parklar ve yeni modern yaşam alanları oluşturan bedeliye, DAKA’nın katkılarıyla da 15 Temmuz Şehitler Parkı, İskele Sahil Rekreasyon 2.Etap Projesi, Van Evleri ve Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı ile turizm açısından yeni çekim ve cazibe merkezleri oluşturmayı sürdürüyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve bölgenin kalkınmasına çok önemli bir katkı sağlayacak olan İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesi tamamlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekteri Halil İbrahim Güray, “İnsanların çok kısa sürede şehir merkezinden göle kavuşabilecekleri bir alan oluşturduk.” Dedi.

VAN GÖLÜ ÇEVRESİ BATAKLIKTAN KURTULDU

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesi başarıyla hayata geçildi. Bu alana şehrin tüm hafriyatının döküldüğü, çöplerin biriktirildiği ve atıl halde metruk yapıların bolca bulunduğu bir alandı. Van’ın ne yazık ki en büyük şansızlığı bugüne kadar sırtını göle dönmesidir. Ama bizim 2014 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak yapmış olduğumuz fizibilite çalışması sonucunda ilk etap da TAPİ Dairemiz tarafından yaklaşık 350 metre uzunluğunda 50 bin metrekarelik bir alan düzenlendi, rekreasyonu yapıldı ve Tuşba 15 Temmuz Şehitler Parkı devreye sokuldu. 15 Temmuz Şehitler Parkı, özelikle vatandaşlar tarafından hızlı bir şekilde benimsendiğini ve yetmemeye başladığını görünce, bakanlığımızın cazibe merkezlerini desteleme programı kapsamında 2.Etap projesini hayata geçirmeye karar verdik.” İfadelerini kullandı.

GÜRAY, “ETAP ETAP PROJEYİ TAMAMLADIK”

sürdüren Güray, “Projemiz kapsamında yaklaşık 1 kilometrelik sahil bandını da ve yaklaşık 100 bin metrekarelik alanı kapsayacak şeklinde düzenledik. Proje kapsamında yürüyüş yolları, bisiklet yolları, spor alanları, yeşil ve piknik alanları gibi yerler mevcut. Yani kısacası 7’den 70’e her yaş grubuna hitap edecek bir alan oluşturduk. Bu projemizle birlikte vatandaşlarda önemli bir farkındalık oluştu. Kıyı bilinci oluştu. İnsanların çok kısa sürede şehir merkezinden göle kavuşabilecekleri bir alan oluşturduk. Yine projenin bir diğer özelliği bizim fizibilite çalışmalarımızda planlamış olduğumuz. İskeleden kampüse kadar olan ve yaklaşık 7 kilometre olan bir sahil bandını etap etap hayata geçirmiş olduk. Genç kardeşlerimizi parka bekliyoruz. Keyifle vakit geçireceği macera parkı, voleybol, basketbol, futbol sahası, bisiklet sürecekleri ve açık alanda santraç oynayabilecekleri alanlar var. Kısaca gençlerin aileleriyle keyifli bir şekilde vakit geçirebilecekleri bir alan oluşturduk.” Dedi.

VATANDAŞ PROJEDEN MEMNUN

Avrupa standartlarında bir park olduğunu dile getiren vatandaşlardan Recep Yariçi, şunları söyledi: “İnsanların rahat bir şekilde gezebileceği ve şehrin kalabalığından uzaklaşıp nefes alacağı bir yer. Van’da ekstra bisiklet yollarının yapılması gerçekten bizim için çok büyük avantaj. Bu parkı ve içerisindeki birçok güzelliği yapanlara teşekkür ediyorum. Yani Van’ın çağ atlatmış dönemi denilebilir. Yeşillikten yoksun bir kentiz, merkez adeta betonlaşmış durumda ve bu tür yeşillik arz eden parkların yapılması çok güzel. Çünkü insanlar yeşil alan gördükleri zaman mutlu olurlar. Kadınların ve çocukların zamanlarını geçirebilecekleri büyük bir yeşil bir park. Bunun devamının gelmesini isteriz. Artık insanlar bahçelerine bile ağaç dikmez hale geldi. Kenti artık parklarla yeşillendirmeye çalışacağız.”

“BU TÜR YERLER VAN’A KAZANDIRILMALI”

Aktivite alanlarının çok güzel olduğunu söyleyen Rıdvan Adli, çocukların vakit geçirecekleri yerlerden biri diyerek şunları anlattı: “Ailelerimizle sosyal bir aktivitede bulunup semaverlerimizi yakabiliyor, mangallarımızı yapabiliyoruz. Aslında bu tür yerler Van’a kazandırılmalı. Çünkü insanların vakit geçirebilecekleri alanlar çok az. Olanlarda çok bakımsız. Biz koskocaman bir Van Gölü’ne sahibiz. Bunu daha iyi değerlendirmek lazım. Antalya ve Muğla gibi yerlerden bir eksiğimiz yok. Buradaki sahilleri ve park alanlarını daha da yeşil hale getirmek elimizde. Birlikte hareket edersek güzel işlerin çıkacağından eminim.”

“HERKESE YETECEK ALAN VAR”

Pandemi salgınını hatırlatan vatandaşlardan Salman Işık, “Bu park normalde bu kadar büyük değildi. Eskiden daha küçük bir parktı. Şimdi ise gayet güzel olmuş. Eskiden çok daha kalabalık oluyordu. Çünkü yer dar olduğu için insanlarda sıkışıyordu. Daha geniş hale getirilmeleri vatandaşlar için daha iyi oldu. Pandemi dönemindeyiz bunların yapılması güzel. İnsanların iç içe olması riski daha da artırabilir. O yüzden alan geniş olunca insanlarda kalabalıktan uzaklaşarak pikniklerini yapabiliyorlar. Öte yandan ailenizle geldiğiniz zaman yer aramak zorunda kalmıyorsunuz. Herkese yetecek alan var.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN DAHA DA GÜZEL PROJELERE İHTİYACI VAR”

Arkadaşların tavsiyeleri üzerine parka geldiğini belirten Fethullah Dalgı, “Hafta sonu buraya geldiğimde alanın genişliğini gördüm. Çokta güzel değerlendirilmiş. Yeterince kamelya var. Kalabalık insan topluluğu olmasına rağmen boş yer bulma şansınız çok fazla. Buda şimdi ki pandemi dönemi için çok güzel bir şey. Van’ın daha da güzel projelere ihtiyacı var. Son zamanlarda kurumlar tarafından yapılan projeler, kentte yenilik katıyor. Bizde vatandaş olarak bunlara sahip olmamız lazım. Çöplerimizi ortalık yerde bırakmamamız gerekiyor. En önemlisi de kamelyaları kırmadan, zarar vermeden kullanmamız lazım. Böyle yaparsak biz kazanırız.”

DİĞER CAZİBE PROGRAMLARI DA YOLDA

Öte yandan DAKA geçtiğimiz günlerde aynı program ile Van’da 2021 yılında başlatılacak olan yeni üç çalışmanın da detaylarını kamu ile paylaşmış ve bu üç proje de Vanlılardan tam destek almıştı. Van’ın uzun yıllardır hayalini kurduğu Eski Van Şehri’nin canlandırılması konusunda beklenen adımı adan DAKA projeyi tanıtırken, yıllardır beklenen Tarihi Tekel Binası’nın dönüşümü de aynı proje tanıtımında sunuldu. DAKA aynı şeklide Özalp’te yanan ve birçok esnafın büyük zarar gördüğü halk pazarı çalışmasını da aynı proje ile yapacağını duyurdu.

Editör: TE Bilisim