ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), son yıllarda verdiği desteklerle sadece Van’da değil TRB2 bölgesinde yatırım öncüsü olmaya devam ediyor. Van’da tekstil başta olmak üzere bölge ve illere has yatırım alanları oluşturarak gençlerin, kadınların istihdam edilmesini sağlayan DAKA, daha birçok alanda destek vermeyi sürdürüyor. Van’da son dönemlerde üretim ve faaliyetlerde iyi bir ivme yakalayan DAKA, daha önce de düzenlediği Bölge Planı İl Çalıştayları’nı 4 ilde gerçekleştirdi.

4 İLDE 4 KAPSAMLI BULUŞMA GERÇEKLEŞTİ

Bölgenin kalkındırılmasını, yerel düzeyde yer alan kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu güçlendirmek, kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini geliştirmek ve bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla düzenlenen Bölge Planı’nın ilki 4 Ekim’de Bitlis’te, 5 Ekim’de Muş’ta, 10 Ekim’de Hakkari’de ve 13 Ekim’de Van’da düzenlendi. Sonuncusu Van’da düzenlenen çalıştaya yaklaşık 130 paydaş katılım sağlarken, 5 farklı komisyonda tarım, turizm ve çevre, sanayi, beşeri sermaye, kentsel büyüme ve planlama konuları ele alındı. DAKA 2024-2028 Dönemi TRB2 Bölge Planı İl Çalıştayları ile ilgili Şehrivan’a konuşan DAKA Beşeri Sermaye ve Girişimcilik Politikaları Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, Van Çalıştayı hakkında da bilgi verdi.

ÇAKAY: KALKINMA AJANSLARI BİRÇOK PLAN, PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ

Çalıştaylarla ilgili Şehrivan’a bilgi veren DAKA Beşeri Sermaye ve Girişimcilik Politikaları Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, kalkınma ajanslarının önemine değinerek, “Kalkınma Ajansları 2000’li yıllardan beri ülkemizin gündeminde yer almaya devam ediyor. Kalkınma Ajansları birçok plan, projeyi hayata geçirdi. Kalkınma Ajanslarının yol haritası bölge planlarıdır. Dolayısıyla bölge planları Kalkınma Ajanslarının rotasıdır. Biz DAKA olarak bugüne kadar 3 bölge planı hazırladık. Bunlardan en kapsamlısı 2014-2023 yılını kapsıyordu. 2023 dönemine gireceğiz bugünlerde bölge planlarının hazırlıklarına başlamış bulunmaktayız. Bu bölge planlarımız 2024-2028 yılını kapsıyor. Önceki bölge planı 10 yıllıktı ama şu an 5 yıllık bir bölge planı” dedi.

“AMACIMIZ BÖLGE PLANINDA KONUŞULACAK TEMEL KONULARI BELİRLEMEK”

Çakay, düzenlenen çalıştayların amacını dile getirerek, “Çalıştayların temel amacı bu bölge planlarının hazırlanışında kamu, sivil toplum kuruluşları, diğer kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek yeni bölge planımızın çerçevesini oluşturmak. Bölge planında konuşulacak temel konuları belirlemek. Amacımız buydu. 2013-2024 dönemi bölge planımızın temel gelişme eksenleri 4 konuydu. Bütün faaliyetlerimiz bu gelişme eksenlerine göre planlandı ve uygulamaya konuldu. Yeni bölge planımızda ise 4 tane gelişme ekseninde değil de öncelikler belirledik. 2024-2028 dönemini kapsayan bölge planımızın ve paydaşlarla çalıştaylarımızın temel konularını ilgilendiren çerçevesi bu 4 temel konu üzerinde yoğunlaştı” diye aktardı.

VAN’DA 130 PAYDAŞ ÇALIŞTAYA KATILDI

Çalıştaylarda ele alınan konuları anlatan Çakay, “Birincisi, katmak değerli tarımsal üretim ve kırsal alanda ekonomik çeşitliliğin arttırılması. İkincisi, bölgesel turizmde markalaşma. Üçüncüsü, emek yoğun sanayi sektörlerinin geliştirilmesi ve verimin arttırılması. Dördüncüsü ise nitelikli istihdam ve girişimciliğin geliştirilmesi. Çalıştaylardaki temel amacımız bölgemizde 2024-2028 döneminde bu 4 stratejik unsuru paydaşlarımızla hangi planların uygulanacağını, ihtiyaçların neler olduğunu, paydaşların fikirlerini öğrenmek” şeklinde konuştu.

AMAÇ, YENİ ALANLARA YÖNELİK FİKİRLERİ ALMAK

Çakay, toplam 600 paydaşın çalıştaylara katılım sağladığını belirterek şunları söyledi: “Bu minvalde 4 tane çalıştay düzenledik. En son çalıştayımızı da Van’da yaptık. 4 Ekim’de Bitlis’te, 5 Ekim’de Muş’ta, 10 Ekim’de Hakkari’de ve 13 Ekim’de de Van’da çalıştay yaptık. Yaklaşık 600 paydaşın katılımı sağlandı. Bundan önce bölge planımız için bir anket uygulaması yapmıştık. Bu çalıştayların amacı, bu 4 yeni öncelikle bölgemizdeki kurum, kuruluşların katılımıyla yeni alanlara yönelik fikirleri, katkılarını almak ve bu kapsamda bölge planı hazırlamak.”

ÇALIŞTAYDA VAN’IN TARIMI DA KONUŞULDU!

Van’daki çalıştayda bir masada tarımın ele alındığını ifade eden Çakay şunları kaydetti: “4 temel konu ve 5 farklı sektörde eş zamanlı toplantılar gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi katma değerli tarımsal üretim ve kırsal alanda ekonomik çeşitliliği arttırılmasıydı. Bu masada tarım sektöründe faaliyet gösteren özel temsilciler, ziraat odaları, tarım il ve ilçe teşkilatları, kooparatif temsilcileri vardı. Biz bunlarla Van’ın tarımını konuştuk. Tarım masasında ilimizin tarımına ilişkin sorunları ve tarımla ilgilenen paydaşların önerilerini aldık.”

VAN’IN GENÇ İSTİHDAMI DA MASAYA YATIRILDI!

Çakay, konuşulan diğer konulara da değinerek, “Bir masada Van’ın turizmi tartışıldı. Bir masada emek yoğun sanayi sektörlerinin arttırılması konuşuldu. Bu masada sanayi konuşuldu. Paydaşların fikirleri önerileri ele alındı. Bir diğer masada nitelikli istihdam ve girişimciliğin geliştirilmesi konuşuldu. Bu masada da girişimcilik, istihdam konuları tartışıldı. Bu masada da geleceğe yönelik ilimizin genç nüfusunun girişimciliğinin arttırılmasına yönelik öneriler, fikirler konuşuldu. Bir masada da çevre ve alt yapı konuşuldu. Bu masada da ilimizin çevre ve alt yapısına ilişkin sorunlar konuşuldu. Van çalıştayında yaklaşık 160 teyit aldık ama 130’a yakın paydaşın katılımı sağlandı” dedi.

ÇAKAY: BİR ÖNCEKİ BÖLGE PLANINDA 982 PROJE UYGULANDI

Gelecek zamanda neler yapılacağını dile getiren Çakay, “Yeni bölge planında bahsettiğim 4 alana yoğunlaşılacak. Önümüzdeki yıl paydaşlarımızdan aldığımız öneriler, geliştireceğimiz fikirlerin taslağını bölge planımızda yazacağız. Plan uygulama süreci daha yeni başladı. Kentin gelişmesine katkı sunacak yeni projeleri hayata geçireceğiz. Bir önceki bölge planımızda Van özelinde yaklaşık 982 proje uygulamışız. Bu süre zarfında 600 milyon bir hibe kullanılmış. Bu dönemde benzer şekilde yine bölge planında hazırlanacak eylemler, planlar ve projeler tekrar çalışma programlarımıza yazılacak ve bu eylemlerin hayata geçirilmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.

“KENTİMİZİN KALKINMASINA KATKIDA BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çakay, DAKA’nın kente katkı sağlamaya devam edeceğini belirterek, “Kalkınma Ajansları çalışmalarını sürdürme konusunda tek başına karar almaz ve Kalkınma Ajanslarının en önemli misyonlarından biri de katılımcılığı sağlamak. Tüm sektörlerin, tüm paydaşların kalkınma ile ilgili faaliyetlerde mutlaka fikirlerinin dinlenmesi, önerilerinin ele alınmasının temel amaçtır. Dolayısıyla mümkün olduğunca bu 4 ildeki çalıştaylarımızda bölge planımıza yönelik katılım sağlandığını düşünüyoruz. Bu plan süresinde mümkün olduğunca paydaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bölge planı bölgemize, ilimize önemli katkılar sağlayacaktır. Tıpkı tekstilde yakaladığımız başarı gibi. Yeni projelerle kentimizin, bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. sağlayacaktır. Tıpkı tekstilde yakaladığımız başarı gibi. Yeni projelerle kentimizin, bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim