Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde görüntülenen mercanlar, heyecan yarattı. Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen Van Gölü Mercanlarının 10 santimetre ile 30 metre boylarında olduğu belirtildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Türkiye'de bu tarz yapıların görülebileceği başka bir yer bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Önümüzdeki günlerde bunları komple haritalandıracağız. Yerlerini tespit edip şamandıralar koyacağız. Koruma alanlarını oluşturacağız. Daha sonra dünyanın her tarafından derin meraklılarına 'Gelin Van Gölü'nde dalın' diyeceğiz” dedi.

Van Gölü'nde dalış yapan Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, gölde mercanlara rastladı. Mercanları görüntüleyen Ceylan bunun kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti. Ceylan, “Burada yaptığımız dalışta tıpkı Kızıldeniz'deki gibi mercan yapılanması gördüğümde çok heyecanlandım. Çünkü çok sıra dışı bir durum. Bu Van Gölü'nde dalış turizminin artmasına neden olacaktır” diye konuştu.

DÜNYA’NIN HER YERİNDEN DALIŞ EKİPLERİ VAN’A AKACAK
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise Türkiye'de bu tür görüntülerin görülebileceği başka bir yer bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, ülkedeki dalgıçların bu görüntüleri görebilmek için başka yerlere gittiğini belirterek, “Ülkemizden de dalgıçlar bu tür yapıları görmek için ya Endonezya taraflarına ya da Kızıldeniz'e gidiyorlar. Artık ülkemizde Van'da da bu tür yapıları görmek mümkün olacak. Dünyada bilinen mikrobiyalitlerin en büyüğü Van Gölü'nde. Dolayısıyla başka yerde bu kadar büyük mikrobiyaliti görme gibi kimsenin şansı yok” dedi.

“KIZIL DENİZ'DEKİ MERCANLARA BENZİYOR”
Van Gölü mercanlarının Kızıl Deniz'deki mercanlara benzediğini de söyleyen Prof. Dr. Sarı, 100 metre derinliklerde bile 30 metre yüksekliğinde mercanların bulunduğunu belirtti. Mercanların 7 ile 10 metre derinliklerde tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'nün fakir biyolojik yapısı içinde insanların dalması için bir sebebin olması gerektiğini de belirterek şöyle konuştu:
“Önümüzdeki günlerde bunları komple haritalandıracağız. Yerlerini tespit edip şamandıralar koyacağız. Koruma alanlarını oluşturacağız. Daha sonra dünyanın her tarafından derin meraklılarına 'Gelin Van Gölü'nde dalın' diyeceğiz. O zaman Van Gölü'nün cazibesine cazibe daha katılmış olacak. Buraları dalış turizmine kazandırdığımızda Van'da çok büyük bir hareketlilik olacak. Çok fazla insan Van Gölü mercanlarını görmek için Van'a gelecekler diye düşünüyoruz.” 

 

Editör: TE Bilisim