ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ/ORHAN SAĞLAM- Gelecek Partisi’nin 1. Van İl Kongresi’ni gerçekleştirmek için kente gelen genel başkan Ahmet Davutoğlu, Van’da yaptığı konuşmada yerel ve ulusal bir çok konuya değindi. Kente verdiği önemi ifade eden açıklamaları ile birlikte son dönemin önemli gündem maddelerini değerlendiren Davutoğlu, Karadeniz’de doğalgaz bulunmasından Kürt meselesine, Kayyum atamalarından anadilde eğitime kadar birçok konuya dair değerlendirmesini paylaştı.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Kürt meselesinin esas olarak ülkemizdeki demokratik hakların eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklandığını ifade etti. Davutoğlu: “Maalesef, bir taraftan PKK terörü diğer taraftan bu terörden beslenenler sizlere, Türkiye’ye ve milletimize huzuru, adaleti ve insan onuruna yakışır bir hayatı çok gördüler. Sandığa karşı dağı koyanlar; siz kime oy verirseniz verin atadıkları bir KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) komiseri ile kendi istediklerini yaptılar. Mevcut iktidar ve ortakları da oyunuzu alamadıklarında sizlere bir kayyum gönderip iradenize el koyuyorlar. Gelecek Partisi KCK düzeninin de Kayyum düzeninin de bitmesi için yola çıkmıştır. İnşallah Gelecek Partisi olarak Van’da da yerel yönetimi kazandığımızda bu ikili kıskaca son vereceğiz. Gelecek Partili yöneticiler sadece kendilerini seçen halktan talimat alacaklar." Diye konuştu.

“GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İNŞA ETMEK İÇİN KÜRTLERİN YAŞADIĞI ÇOĞRAFYAYA TEHDİT NAZARIYLA BAKMAMIZ GEREKİR”

Kürtlerin yalnız ve sahipsiz olmadığına vurgu yapan Davutoğlu, “Bir tek Kürdün aidiyet sorunu hissettiği Türkiye huzurlu olamaz… Bir tek Kürde, Van’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da, Suriye’de, Irak’ta sahip çıkamayan Türkiye kudretli değildir… Müreffeh ve güçlü Türkiye bir tek Kürdü Washington’ın, Moskova’nın, Fransa’nın veya bölgesel güçlerin himayesine mahkum etmeyen Türkiye’dir. Türkiye demokratik değerleri içselleştirerek, demokrasiyi inşa ederek Güçlü Türkiye olur. Hiçbir ayırımcılığa müsaade etmeyen bir adalet sistemi kurduğumuzda Türkiye güçlenir. Güçlü bir Türkiye inşa etmek için bölgeye, komşu coğrafyamıza, Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya tehdit nazarıyla bakmamanız gerekir. Kürtlerin kendisini özgür, eşit ve huzurlu hissetmediği bir Türkiye’de hiçbirimiz huzurlu olamayız.” İfadelerinde bulundu.

“EMEK VEREN VE ÇABA GÖSTEREN HERKESİ TEBRİK EDİYORUZ”

Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervine değinen Davutoğlu, şunları söyledi: "Tarihin en büyük doğalgaz keşfinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Emek veren, çaba gösteren herkesi tebrik ediyoruz. Devam etmekte olan arama çalışmalarında görev alan tüm görevlilerimize muvaffakiyetler diliyorum. Şimdi yapılması gerek bu doğal gaz kaynağıyla ilgili fizibilite, sondaj ve üretim çalışmalarını şeffaf bir şekilde halkla paylaşmak ve gereken adımları atmaktır. Gelecek Partisi olarak bu konuda gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra gereken adımları yapıcı bir muhalefet içerisinde kamuoyuyla paylaşacağız. Gerek sürecin bilimsel ve rasyonel bir şekilde yürütülmesi ve gerekse doğal gaz kaynağının üç beş şirkete değil milletimiz hayrına kullanılabilmesi için atılan her adımı takip edeceğiz. Her adımla ilgili bilgileri de kamuoyuyla paylaşacağız."

 “ÇÖZÜM; KİMLİKLERE DAYALI HER TÜRLÜ AYRRIMCILIĞIN ENGELLEMESİDİR”

Anadilde eğitim konusunda konuşan Davutoğlu, şunları belirtti: “Kürt meselesi esas olarak ülkemizdeki demokratik hakların eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklanmıştır. Çözüm kimliklere dayalı her türlü̈ ayrımcılığın engellenmesidir. Çözüm, insan hak ve özgürlüklerine ve insan onuruna dayalı demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesidir. Çözüm, milletimizin her bir ferdinin bu ülkenin eşit ve onurlu bir vatandaşı olduğu inancını pekiştirmektir. Gelecek Partisi, Türkiye’nin demokratikleşme sorunlarını çözmüş, toplumsal yaralarını sarmış̧, her türlü̈ ötekileştirme ve aidiyet sorunlarını ortadan kaldırmış̧, müreffeh ve huzurlu bir ülke olmasını amaç̧ edinmektedir. Ülkemizin enerjisini ayrılıklar, ötekileştirmeler ve insan hakları ihlalleriyle harcamasını büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu bağlamda tüm demokratik ve kalkınmış̧ ülkelerde olduğu gibi ana dilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımının, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendireceğine, toplumsal barış̧ ve dayanışmamızı tahkim edeceğine inanıyoruz.”

“SEÇİLMİŞ BİR BELEDİYE BAŞKANI ANCAK MAHKEME KARARIYLA GÖREVDEN ALINABİLİR”

Belediyenin muhatap olacağı bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Bu demokrasi krizinin kökten çözülmesi gerekmektedir. Öncelikle mahalli idarelerin bir güvenlik bakanlığı olan İçişleri bakanlığı ile hiyerarşik ilişki içerisinde olmasına son vereceğiz. Ayrıca, Gelecek Partisi olarak seçilmiş̧ belediye başkanının ancak mahkeme kararıyla görevden alınabileceğine inanıyoruz. Görevden alınan belediye başkanının yerine İçişleri Bakanının kayyım ataması da milli iradeye aykırıdır. Bu çerçevede, mahkeme kararına istinaden görevden alınan seçilmiş̧ belediye başkanının yerine yine seçimle oluşturulmuş̧ belediye meclis üyelerinden birinin seçilmesi şarttır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim