15 Temmuz askeri darbe girişimini NTV canlı yayında değerlendiren, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, istihbarat zafiyetiyle ilgili, "O gün MİT'te çok ciddi çatışmalar oldu. MİT karargahını ele geçiremediler. İlk ihbar Hakan Fidan'a suikast yapılacağı şeklinde geldi, darbe şeklinde değil. O sırada öyle bilgi geldiği için Hakan Fidan Genelkurmay'a giderek bilgi veriyor." ifadesini kullandı. 

 

Davutoğlu, "O gece kaybettiğimiz şehitlere bir de halk gözünde devletin kaybettiği itibara üzülüyorsunuz. Komutanlara da teşekkür ediyorum. Kanlı bir sabaha uyanabilirdik. Darbe girşimi gecesi yaşanan sürecin içerisinde değilim. MİT'in 2012'den bu yana ciddi uyarıları oldu. 2012'de Hakan Fidan'a karşı yapılan eylemle görevinden etmek istediler. O zaman Başbakanımız dirayetli bir tavır sergiledi. ABD'de bir çete liderinin barınmasını kimse bize açıklayamaz. Türkiye'ye zarar verilmesi, NATO ve bölge istikararına zarar verilmesi anlamına geliyor. ABD'nin Gülen'i iade etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

 

VİDEO HAZIRLANIYOR

Eski Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları; Şimdi tabi günler vardır. 24 saate bedel değildir. Başka bir akışı başlatır. 15 Temmuz için 'Karanlık bir gece olabilir ama yarın aydınlık olacak' ifadesini kullanmıştım.

 

'ERTESİ GÜNÜN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİLDİ'

O gece İstanbul'dan olaylar akmaya başladı. Koruma müdürüme olaya dair net bilgiler gelmeye başladı. Daha güvenli bir yere gittik. Sayın Cumuhrbaşkanı Erdoğan ve Başbkan Yıldırım'a ulaşmak için girişimlerim oldu. Herkesin kader gecesinde doğru yerde durması lazım. Ertesi gün ne olacağı belli değildi. Özellikle yabancı kanallarda izahat yanlışı vardı. Gece saat 3 gibi Meclis'e gitmek için girişimim oldu. Ama gitmemize olanak sağlamadılar. Ön safta yer almak risk getirir. Türk milletinin iradesine sahip çıkacak bir halk olduğu herkes tarafından bilinir hale geldi. 

 

'KANLI BİR SABAH UYANABİLİRDİK'

O gece kaybettiğimiz şehitlere bir de halk gözünde devletin kaybettiği itibara üzülüyorsunuz. Komutanlara da teşekkür ediyorum. Kanlı bir sabaha uyanabilirdik. Devlet ve millet arasındaki çatışma en yüksek seviyelere çıkabilirdi. Ama bunların hiçbirini yaşamadık.

 

'BU YAPININ EN TEHLİKELİ KISMI ZİHNİYETİDİR'

Bu yapının en fazla zihniyeti tehlikelidir. Gülen'in mehdi olduğuna inananılan bir yapıdan söz ediyoruz. İlk önce bu yapıya savaş açıklmalıdır.Bu yapının böyle bir girişimi olduğu son zamanlarda keşfedildi. Kendisine eğitim alanında yer açıldı. Benim ofisim dinlendi. O günden beri yapmak istedikleri şey Türkiye'nin yurtdışındaki itibarını sarsmaktı. Bu yapı devletin en mahrem bilgilerini dışarı sızdırmışlardır. MİT olayları ve birçok üst düzey kişinin odalarını dinlemişlerdir.

 

'OFİSİM DIŞİŞLERİ BAKANI'YKEN DİNLENDİ'

Dışişleri Bakanı'yken ofisim dinlendi. Bunu dinleyen alçak yapının hedefi çok açıktı. Suriye bağlamında Türkiye'yi suçlu yerine oturmak ve Şam rejimini aklamaktı. Geçen gün bu yapıya bağlı bir hakimin çekmecesinden çıkan iddianamede eğer darbe olsaydı. Bir numarada Cumhurbaşkanımız, iki numarada ben vardım. İçişleri Bakanımız, MİT Müsteşarı vardı. Suçlama terör örgütlerine yardım. Bu aylar öncesinden hazırlanan bir kumpas. 

 

"ŞÜPHELİ İSİMLERİ PASİF GÖREVE ÇEKTİK"

Dinlemenin faillerini o zaman çok araştırdık, bakanlık içerisinden olduğu kesindi. Şüpheli isimleri pasif göreve getirdik. Görevden aldığınızda mahkeme kararıyla geri dönüyordu. Bu nedenle kontrol altına alıyorduk. 

 

'2012 YILINDAN İTİBAREN MİT'İN CİDDİ UYARILARI OLDU'

O gece yaşanan sürecin içerisinde değilim. MİT'in 2012'den bu yana ciddi uyarıları oldu. 2012'de Hakan Fidan'a karşı yapılan eylemle görevinden etmek istediler. O zaman Başbakanımız dirayetli bir tavır sergiledi. O andan itibaren bir alarm durumu hepimiz için geçerli oldu.

 

İLK İHBAR HAKAN FİDAN'A SUİKAST ŞEKLİNDEYDİ

Geçmişe dönük bakıldığında bir istihbarat bilgisi var. Ben geç ve doğal yollarla bilgi sahibi oldum. O gün MİT'te çok ciddi çatışmalar oldu. MİT karargahını ele geçiremediler. İlk ihbar Hakan Fidan'a suikast yapılacağı şeklinde geldi, darbe şeklinde değil. O sırada öyle bilgi geldiği için Hakan Fidan Genelkurmay'a giderek bilgi veriyor. Ama yine de Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile paylaşılmalıydı. Darbenin erkene alınma nedeni de bu hareketlilik."

 

Bu gayri meşru yapıyı devletimize bulaştıran kim olursa olsun gerekli cezalar verilecekti. Dışişleri Bakanlığı'nda bize verilen isimler neticesinde kimseye aktif bir görev verilmedi. Bu işin arakasında kimler varsa bunun sonunda kadar gidilmeli. Darbe karşısında bütün siyasilerin karşısında durması gerekiyor. Cumuhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasilerle yaptığı toplantı çok önemlidir. Ben bu tabloyu her zaman hayal etmişimdir. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin verdiği açıklamalar çok önemli.

 

"AÇIKLAMAMI ANGAJMAN KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİM"

Burada bir art niyet var. 29 Haziran'da uçağımız düştüğü zaman düzenlenen toplantıda Suriye'de gelen her şeyin hangi ülke uçağı olursa olsun angajman kuralları çerçevesinde vurulması kararı alındı. Genelkurmay Başkanlığı bu kararı Filo Komutanlığı'na iletti. Burada devlet birlikte haraket etmiş ve kurallar yerine getirilmiştir. Bu karardan asla geri atmam. Angajman kuralları çerçevesinde açıklamamı gerçekleştirdim.O anda genel bir somut irtibat elde edilemedi. Hava sahası ihlal edilen ülke biziz. Buna göz yumsaydık ilerde zafiyet oluşturacaktı. Bu uçak gelip İskenderun'u bombalasaydı, angajman kuralları çerçevesinde hesaba çekilmeyecekmiydik. Türkiye'nin suçlu gibi verilmesi yanlıştır.

 

FETHULLAH GÜLEN İADE EDİLMELİ

ABD'de bir çete liderinin barınmasını kimse bize açıklayamaz. Türkiye'ye zarar verilmesi, NATO ve bölge istikararına zarar verilmesi anlamına geliyor. ABD'nin Gülen'i iade etmesi gerekiyor. Bunun içinde bizim yaptığımız çalışmalar doğrudur.

 

Editör: TE Bilisim