Daha önce meclis gündemine gelen torba yasadaki belediyelere kayyum atanması ile ilgili tasarı flaş bir şekilde geri çekilmişti. Bu kararın üzerinden kısa bir süre sonra OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere kayyum atanmasının önü açıldı. Gündem yeniden kayyum tartışmaları ile meşgul olurken Demirtaş Van’dan o karar ile ilgili çağrıda bulundu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi yapmış olduğu yeni hizmet binasını düzenlediği açılış töreni ile hizmete açtı. Düzenlenen açılış törenine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, HDP ve DBP Van il eşbaşkanları. Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları ve ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda katılımcı katıldı.

 

KAYA: PARALARIMIZ İŞTE BURAYA GİDİYOR

Açılışta konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya yapmış oldukları hizmetler hakkında bilgiler verdi. Kaya şu ifadelere yer verdi: “Başbakan Van’a geldiği zaman belediyeye 400 trilyon para gönderdiklerini ve bu paranın nereye gittiğini sordu. Başbakan belediyeye ne kadar para geldiğini dahi bilmiyor. Belediyelere 410 trilyon para geliyor. Başbakan bu paralar nereye gidiyor demeden önce biz zaten yıllık çalışmalarımızı açıkladığımızda o paraların nereye gittiğini söyledi. Sadece belediye binamıza 30 trilyonluk bir harcama yaptık.”

 

“BİZ KAYNAKLARI HALK İÇİN KULLANIYORUZ”

15 Temmuz gecesinde yaşanana darbe gecesi sonrası tutulan demokrasi nöbetleriyle ilgili de konuşan Kaya, “AKP İl Başkanı günlere Van’da demokrasi nöbetleri tuttu. 2006 yılında Van’da temelleri atılan ve yapılan Nevbahar Kolejini, o dönem meclis üyesi olan AKP İl Başkanı cemaate yeri verdi. Onlar halkın kaynaklarını cemaatlere, kendi yandaşlarına peşkeş çekerken, biz şimdi bu paraları halkın hizmeti için harcıyoruz. Biz her zaman halkın hizmetindeyiz. Ben tekrardan geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

TUNCEL: DİRENMEK MEŞRU HAKKIMIZDIR

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel şunları söyledi: "Van'dan bir kez daha diyoruz ki Kürt halkına yapılan her saldırıya direnmek en meşru hakkımızdır. Dilimize kültürümüze ve kimliğime saldırıya karşı durmak insani bir görevdir. Son bir yılda halkımızın evini başlarına yıkan şehirleri yerle bir edenler kendilerini vatansever ilan ediyor hak ve hukuk isteyen terörist oluyor. Devlet gerçekleri söylediğimiz için bizleri yargılıyor. Bizler gerçekleri söylemediğimiz takdirde onlar gibi oluruz.”

 

“HALKIN EMANETİNİ SİZLERE VERMEYİZ”

Belediyelere atanması planlanan kayyumlarla ilgili de konuşan Tuncel, “Bizimle mücadele edemedikleri için DBP'nin yerel yönetimler anlayışı ile baş edemeyince dün gece korsanvari bir şekilde KHK ile belediyeleri merkeze bağlama kararı verdiler. Sizin KHK'lerini ve baskıcı politikalarınızı tanımıyoruz. Gece gündüz bu halk çalıştı kazandı. Zorla gece yarısı darbe yaparak belediyelerimize el koymaya çalışanlarına karşı halkın emanetini sizlere vermeyiz. Bu halkın emaneti ve değerlerimizi korumak bizlerin görevidir. Belediyelere atadığınız kayyumu bu halk tanımayacaktır. Bizi öyle diğerleri ile karıştırmasınlar. Tutuklanınca birbirine ihanet eden yapılar ile karıştırmasınlar. Bizler halk hareketiyiz. Halk ile mücadeleyi bugünlere getirdik. 40 yıldır verilen mücadele on binlerce kişi yaşamını yitirdi. Bizler yaşamını yitirenlerin görevini devir aldık. 106 tane belediye kazandık. Onlar bize kazanamazsınız diyorlardı. HDP için yine kazanamazsınız dediler. 80 milletvekili ile meclise girdik.” Dedi.

 

DEMİRTAŞ’TAN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Tuncel'in ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş KHK ile kayyum atanması kararına sert tepki gösterdi. Demirtaş ilk olarak şunları söyledi. “Daha öncede çıkartmak istediler engel olduk. Daha sonra bizler ile uzlaştılar. O kadar ahlaksızca ve etiksiz davranıyorlar ki mevcut var olan paket geçmedi. Ama şimdi yeni KHK ile 'belediyelerin mallarına el koyacağız 'dediler. Gerçekten belediyeleri DBP'den almak istiyorsanız yeniden erken seçim yapalım. Bizler de destekleyeceğiz. Boyunuzun ölçüsünü almak istiyorsanız buyurun gelin boyunuzun ölçüsünü alın. Bunlar halkı arkalarına alamayacaklarını bildikleri için sandıkla kazanamayacaklarını bildikleri için belediyelere memur atanıp kayyum göndereceklermiş. Hangi belediyeye kayyum atanırsa atansın bizler seçilmişler dışında kimseyi tanımıyoruz deyin. Kayyum bu binadan içeri girdiğinde onun emirlerini yapmak zorunda değilsiniz.”

 

“KÜRTLER SİZE NE YAPMIŞ?”

Muhtarlar ve STK temsilcilerinin de kayyumları tanımamasını isteyen Demirtaş, "Saray'daki zat 'bizler seçilmişleri atanmışlardan üstün tutuyoruz' dedi. Kendilerine dokunulunca yine aynı şekilde Kürt olduğu için en büyük düşmanlığı yaparlar. Rojava, Minbic ve Cerablus'ta IŞİD barbarlarını kovarken Ankara'daki zat tahammül edemiyor. Kürtler size ne yapmış bu ne biçim bir düşmanlıktır. Kürtler kimsenin toprağına gitmeden sizin beslediğiniz canavarları temizledi. Bugün Kobanê sınırlarında kendi topraklarına duvar örenlere karşı durdukları için iki Kürt genci öldürüldü. Bunların yaptığı ırkçılıktır. Kürt düşmanı ve ırkçısınız. Geri dönüp baktığınız kutuplarda bir çadır açsa Kürtler gidip müdahale edersiniz. Elinizde olsa Kürdistan federal bölgesini de işgal edersiniz.” Şeklinde konuştu.

 

DEMİRTAŞ: ÖCALAN ÖLÜ MÜ SAĞ MI?

Alınan kararla 5 Eylül'de açlık grevinin başlatılacağını hatırlatan Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın sağlığı konusunda endişeli olduklarını söyledi. Demirtaş şöyle devam etti: “Açlık grevinin nedeni yeniden müzakere değil. Öcalan'dan darbenin üzerinden 50 gün geçmesi rağmen haber alamıyoruz. Sağ mı ölü mü bilmiyoruz? 15 Temmuz darbe akşamı bir savaş helikopteri İmralı Adası'na inmeye çalışmış. Çatışma yaşanmış. Çatışmanın sonucu nedir bilmiyoruz. Oraya giden helikopter Yunanistan'a inmiş. Kendisinden can güvenliği ile ilgili bilgi almamıza izin vermiyorlar. Can güvenliğini teyit edecek ailesinden biri veya avukatı görüşsün istiyoruz. Bu konunun hassasiyetinin farkındalar mı bilmiyoruz. Öcalan sıradan biri değil, halkın lideridir. Başbakana çağrı yapıyoruz can güvenliği ile ilgili bilgi alsınlar dönsünler. Öcalan ile görüşme olursa açlık grevi bırakılacak. Bize onursuzluğu dayatırlarsa ben açık söylüyorum iş başka yerlere gider. Bunu tehdit olarak da algılamasınlar. Oyun oynanacak bir mesele değil. Hukuki talep bile kabul görmeyecekse, onurumuzu ve hassasiyetimizi korumak için canımızı feda edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız. Bir çılgınlık yapmışlarsa biz buna karşı çıkacağız. Herkes hazırlığını buna göre yapsın.”

 

“HUKUKÇU OLDUĞUM İÇİN UTANDIM”

Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılan adli yıl açılışından utandığını belirten Demirtaş “Açılış utanç tablosuydu. Demokrasi dediğimiz sistem, güçlerin ayrılığı ilkesine dayanır. ‘Yasama, yürütme ve yargının başı benim’ diyor. Demokrasi askıya alındı. Diktatörlüğe geçilmiştir. Koca yargıçlar, savcılar, cumhurbaşkanının önünde ayağa kalkarak cübbesini iliklemeye çalışıyor. Hukukçu olduğuma utandım. Hukukçular kimsenin önünde düğme iliklemez. Çünkü cübbede düğme yok ilik yok. Yarın bizi bunlar yargılayacak. Sen beni nasıl yargılansın sen cumhurbaşkanının memuru oldun. Cübbeyi çıkar mesleğin namusunu kurtar. Sen beni çağırıp yargılayacaksın. Bana ayağa kalk diyeceksin ben sana hatırlatacağım. Ama o durumdan rahatsız olanlar vardı. Saddam da Hitler de böyle oldu. Seçimle geldi. Sonra herşeyi ele geçirdi. Belediyelere kayyum ataması da budur. Artık diktatörlüğe geçtik. Sadece muhalefet eden biz kaldık. Saraydaki zat muhalefettekileri pışpışlatacak sonra kullanacak peçete gibi atacak. Herkesi eze eze saraya çıktı. Birlikte yola çıktıklarını hepsini sattı.” Şeklinde konuştu.

 

DEMİRTAŞ: SİVİL DİRENİŞİNE HAZIR OLMALISINIZ

Herkesin sivil direnişe hazır olmasını isteyen ve çağrıda bulunan Demirtaş son olarak şunları söyledi: “Sizler sivil direnişe hazır olmalısınız. Bizim mevzumuz gerçek bir barış ve demokrasi iken onun meselesi koltuğunu kurtarmaktır. Bunların ne kadar süreceğini bilmiyorum. Faşizm bu topraklarda kaybedecek. Darbecilerin içine düştüğü duruma bakın. Bunların hiç birinin davası meşru değildir. Öğrenciyi polisi öğretmeni cemaatçi oldukları için işten atıyor. Dün akşam KHK ile barış isteyen akademisyenlere de savaş açtılar. AKP'li olmayan devlet içerisinde yer alamaz mantığı var. Devlet AKP devleti olacak bizler buna biat etmez zorunda değiliz.”

 

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Toplu açılış töreninde Van Büyükşehir Belediye hizmet binasının yanı sıra; Süphan Mahallesi Çocuk Yaşam Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Sağlık Merkezi, 7 Hizmet Aracı, Mobil Sağlık Tırı açılışları, Seyrantepe Mahallesi Çocuk Yaşam Merkezi'nin de temeli atıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim