ŞEHRİVAN HABER – ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

23 Ekim 2011 yılında Van’da meydana gelen iki büyük deprem büyük can ve mal kaybına neden oldu. Depremde yıkılan ve hasar gören binaların çok düşük bir oranının konut sigortası bulunurken, üstünden 10 yıl geçmesine rağmen kentteki konut sigortası oranın da artış yaşanmadı. Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000'den itibaren gerek kurum gerekse sigorta şirketleri, toplumda sigorta bilincini artırmak amacıyla çok sayıda kampanya düzenlerken, bu konudaki duyarsızlık depreme rağmen Van’da bir alışkanlık değişikliği olmadı. Konutlarla ilgili sigorta işlemi sadece zorunlu hallerde, kredi kullanımı gibi süreçlerde yapılırken, bu durum kentin yapılaşmasında da aynı şekilde devam etti. Ne yapılaşma da ne de depreme hazırlıklı olmayan kentte uyarılar dikkate alınmamaya devam ederken büyük ve yıkıcı bir deprem olan 9 Kasım depreminin yıldönümü öncesi konuyla ilgili bir uyarı daha geldi. Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzel de Şehrivan aracılığıyla önemli açıklamalarda bulundu.

ÜZEL: VAN’DA SİGORTA DUYARLILIĞI YOK

Sigortanın güvene dayalı bir sektör olduğuna vurgu yapan Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzel, “Avrupa’daki insan her şeyini sigortalıyor. Fakat bizim burada maddi olanaksızlık ve birazda duyarlı olmadığımız için bu bilinci yayamadık. Burada sadece suçlu vatandaş da değil, biz sigorta acenteleri de suçluyuz. Çünkü sigorta bilicini tabana yayamıyoruz. Bunu yapamadığımız içinde afetler büyük olaylara neden oluyor. Örneğin ilkokulda sigorta eğitimini verilmesi lazım. Sigortanın ne işi yaradığını, neyi teminat altına alınması gerektiğini ve daha birçok konuda insanların aydınlatılması lazım. Ancak bugüne kadar yapılmadı.” Dedi.

BÜYÜK FELAKETLER YAŞANDI AMA…

Cümlelerini sürdüren Başkan Üzel, şunları kaydetti:“ Biz de sigorta konusunda bir farkındalık yaptık, üç büyük sigorta şirketlerinin genel müdürlerini ilimize davet ettik. Sigorta üzerine bilgilendirme yapsınlar diye davetimiz üzerine geldiler, yalnız katılımın çok az olduğunu hatta hiç olmadığını söyleyebilirim. Amacımız sigortanın birinci elden anlatılması, çünkü daha faydalı olurdu. Bu sigortanın önemi felaketlerde ve afetlerde anlaşılıyor. Tabi çoğu zamanda geç kalınıyor. Ülke ve kent olarak çok büyük felaketler yaşadık ve yaşamaya devam etmemize rağmen sigorta bilincini kazanamıyoruz.”

“SİGORTA ZORUNLU OLARAK DAYALTILMAZSA YAPMIYORUZ”

Sigortaların zorunluluğu hakkında bilgilendirmeler yapan Başkan Üzel, “Konut sigortasının hiçbir zorunluluğu bulunmamakta ve isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta türüdür. Fakat yeni bir ev alırken kredi çekildiyse eğer, kredi çekilen banka, borç ödeme dönemi boyunca sizden zorunlu konut sigortası yapmanızı isteyebilir. Öte yandan Türkiye'de araç sahiplerinin yaptırdığı iki tip sigorta vardır. Trafik sigortası zorunludur, kasko ise isteğe bağlıdır. Yani Karayolları Trafik Kanunu'na göre Türkiye'de her türlü motorlu taşıt sahibi zorunlu trafik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Eğer yaptırılmazsa araçlar bağlanır. Yani biz bu konuda biraz duyarsızız. Çünkü bize zorunlu olarak dayatılmazsa biz kendimiz yapmıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“İKİ BÜYÜK DEPREMDEN DERS ÇIKARAMADIK”

2010 yılında sigortanın önemi hakkında bilgilendirme yaptığını hatırlatan Üzel, sigortanın kesinlikle yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Üzel, “Sallanırsak bütçemiz sallanmasın. O dönem deprem sigorta oranı yüzde 18 oranındaydı. Bir yıl geçemeden 23 Ekim de büyük bir deprem yaşadık ve daha sonra 9 Kasım da yaşanan depremde de yıkılan binaların yüzde 7 veya 8’i sigortalıydı. Diğer yıkılan tüm binalar sigortasızdı. Bu binaların sigortaları olmuş olsaydı. İnsanlarımız depremden sonra çok mağdur olmayacaklardı. Sigortanın ödediği miktar yıkılan evin yapımına yetiyordu. Bu günde yetiyor. Ancak halen duyarlılık açısından çok gerideyiz.” İfadelerini kullandı.

“SİGORTA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK DEĞİL”

Sigorta bedelinin çok yüksek olmadığını ifade eden Üzel, güncel sigorta fiyatlarından söz ederek, şunları söyledi: “Deprem sigortası zorunlu yapılıyor ama ev işlemlerimde yapılıyor. Satış ve alış işlemleri olmasa oda yapılamayacak. 2019 önce bir evin sigortası yapılmışsa ve tabi evin kare metresine göre de değişiyor, yıllık fiyatları ise 160 TL-200 TL civarında değişiyor. Şu anda da fiyatlar çok yüksek değil. Bunların birde yıllara göre indirimi oluyor. Bunu da kimse bilmiyor. İlla yıkılması halinde değil, hasar görmesi halinde yine belli raporlar dahilinde buraya ödeme yapılıyor.”

SİGORTA YAPMA KONUSUNDA KRİTİK UYARI

Son olarak cümlelerini tamamlayan Üzel, vatandaşın bu konuda çok bilinçli ve duyarlı olması gerektiğinin altını çizerek şunları anlattı: “Afetin ne zaman geleceği belli olmaz. İlimiz afet ili. En son yapılan bir araştırmada Van’da yüzde 33’lük bir oranda konutların sigortalı olduğu ve yüzde 67’nin ise sigortasız olduğu açıklandı. Bu oran yüzde 80- 90 da olması lazım. 2011 depreminden sonra sigorta işlemlerinde bir yükselme oldu. Fakat bu 2014-2015 yılına kadar devam etti. Daha sonra unutuldu ve yenileme olmadı. Afetlerin ne zaman geleceği belli olmazken vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Özelikle vatandaşımızın sigorta teminatının tamamını yapsınlar. Birde sigortayı sigorta acentelerinde yapsınlar.”

KAHRAMAN: RİSKLERİN KARŞISINA GEÇEMİYORUZ FAKAT ÖNLEM ALABİLİRİZ
ÖZHİL Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd Şti Hilal Kahraman ise şunları belirtti: “Öncelikle depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza rahmet, geride kalan yakınlarına da sabırlar dilerim. Yaşanan büyük depremler sonrasında verilen can ve mal kayıpları hepimizde derin izler bıraktı. 2021 yılında yaşadığımız depremde bizler için çok acı bir tecrübe oldu. Canlarımızla birlikte sıcak yuvamızı kaybettik. Risklerin karşısına geçemiyoruz fakat önlem alabiliriz. DASK sigortaları tüm doğal afetlere karşı evimizin zarar görmesi durumunda teminat sağlıyor. Konut sigortaları, doğal afetlerde dahil olmak üzere, yangın, hırsızlık, su baskını ve elektrik hasarları üçüncü kişilerden doğabilecek hasarlar ve bunun gibi birçok risklere karşı evimizi ve içerisinde ki eşyamızı teminat altına alıyor. Bir daha aynı acıları yaşamamak tabi ki tek temennimiz ‘İyi ki önlem almışım’ diyebilmektir. Bu anlamda da tüm vatandaşlarımıza DASK ve konut poliçelerini yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

KAHRAMAN’DAN BİLİNÇLENME ÇAĞRISI!
Kahraman, “Kim canını, evini, iş yerini, arabasını ve tüm mal varlığını risklere karşı korumak istemez ki? Bizde insanların bu isteğine karşılık küçük primlerle büyük risklere karşı canlarını ve mallarını teminat altına alıp, koruyoruz. Bir işçinin günlerce çalışıp aldığı arabayı, bir emektar çiftçinin yıllarca çalışıp yeşerttiği tarlasını, tohumunu, bir memurun maaşından keserek aldığı evini, benim sağlığım her şeyden önemli diyen vatandaşlarımızın sağlığını, onlar yerine düşünüyor, keşkelere yer vermemek için garanti sağlıyoruz. Son olarak tüm herkese sağlıklı bir yaşam diliyor, tüm risklere karsı sigorta yapmaları için bilinçlenmeye davet ediyorum.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim