2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardında geçtiğimiz günlerde meydana gelen 4,6’lık deprem Vanlıları hem korkuttu hem de tedirgin etti. Uzun süre sonra ilk kez büyük bir sarsıntı yaşayan kent halkı yeniden 2011 yılındaki korkuyu yaşarken deprem yine ülkenin de gündemine oturdu. Jeoloji Mühendisleri Odası ise yaptığı açıklama ile Van’ın deprem bölgesi olduğu gerçeğinin kabullenilmesi gerektiğini ve 1’inci derece bölge ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan Van’da yaşanan deprem kadar deprem haberlerinin ulus medyaya düşmesinden sonra yapılan yorumlar da en az deprem kadar konuşuldu.

 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan 4,5’lik deprem yürekleri ağza getirdi. 2011 yılında yaşanan 7,2 ve 5,6’lık depremlerin üzerinden yaklaşık olarak 4 yıl geçti. Bu depremlerin ardından binlerce artçı deprem meydana gelirken birçoğunun şiddetli olması insanları tedirgin etti. İşte o depremlerden bir tanesi de geçtiğimiz gün gece saat 01,35’te meydana geldi. Halkın sahura için uyandığı saatte meydana gelen deprem insanları evlerinden dışarıya çıkardı. Özellikle sitelerde oturan vatandaşlar depremi daha fazla hissedince gece evinde kalmak yeri başka yerlerde sahur yaptı ya da uyumak zorunda kaldı. 2011 depremlerinin ardından kısa süreli de olsa yaşana deprem büyük paniğe neden olurken, insanları yeniden büyük bir deprem olacağı korkusu sardı. Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz gün meydana gelen depremi, artçılarını ve yaşanan tedirginliği Vanlılara sorduk. Gazete olarak görüştüğümüz vatandaşlar yaşanan depremin tedirginlik yarattığını ve insanların yeniden psikolojik olarak kötü etkilendiği belirtti. Vatandaşın yanı sıra Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği’de yaptığı açıklama ile Van’ın son 30-40 yılda 7 ve üzeri depremlerinin yaşandığı tek il olduğunu bu yüzden de Van’ın 2’nci dereceden deprem bölgesi değil 1’inci dereceden deprem bölgesi olması gerektiği söylendi. 

 

KIRMIZ: UNUTMAK ZOR OLACAK

Şehrivan Gazetesi olarak ilk olarak Ali Kırmız adlı esnafla görüştük. Kırmız geçtiğimiz günlerde yaşanan depremin kendilerini çok etkilediğini ve aile olarak 2011’de yaşadıkları psikolojiyi yeniden hatırladıklarını aktardı. Kırmız şu ifadelere yer verdi: “2011’de Van olarak büyük depremler ve ardından çok büyük acılar ve sorunlar yaşadık. Yaşadığımız depremlerin ardından her seferinde unuttuk, artık aklımıza getirmemeye başladık ancak geçtiğimiz akşam meydana gelen deprem yine yürekleri ağza getirdi ve o korku yeniden alevlendi. İnşallah 2011 yılında yaşadığımız acıları bir daha yaşamayız. Çünkü çok kötü günlerdi unutmaya çalışıyoruz ama bu birazda zor olacak galiba.”

 

KOÇ: İNŞALLAH O ACILARI BİR DAHA YAŞAMAYIZ

Depremin yarattığı korku ve sonrasında yaşananlarla ilgili gazetemize konuşan Nuray Koç adlı vatandaş ise, “Tam sahura kalktığımız sıra deprem yaşandı. Bizde yüksek binalı sitede oturuyoruz. Depremin uzun süreceğini ve 2011 yılında yaşanan deprem gibi olacağını, öleceğimizi ve yine büyük acılar çekeceğimiz 5-10 saniye içinde düşünmeye başladı. Yaşadığımız büyük depremlerin arından en ufak bir sarsıntı da ciddi anlamda içimi bir korku sarıyor. O yaşadığımız acıları bir daha yaşamam için dua ediyorum. Çok ciddi bir endişe içindeyiz. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Çünkü Van son yıllarda çok büyük depremler geçiren ve artçıları devam eden bir il. Buda ister istemez insanların aklında büyük yere sahip oluyor. İnşallah o acıları bir daha yaşamayız.” Dedi.

 

GEÇER: ÇOK DEPREM YAŞADIM

Son yıllarda yaşanan depremlerle ilgili gazetemize konuşan emekli memur Halil Geçer şu ifadeleri kullandı: “1976 yılında Çaldıran depremi yaşandı. O dönemlerde 35 yaşlarındaydım. Çok kötü bir durumdu. Mevsim çok kötü ve çok soğuktu. 2011 yılında Van depremi yaşandı. O depremde de yine Van’daydım. Her iki depremde de deprem üssündeydim. Çok kötü yıllardı. Önceki akşam yine Van’daydım ve yine depremi hissettim. Çok uzun sürmedi ama çocuklarımın ve torunlarımın çok korkmasına neden oldu. Van ben bildim bileli beşik gibi sallanan bir il oldu. Ben memurum zamanında belki daha ilk depremlerde buradan gitme imkanım vardı. Ama burası benim toprağım. 2011 yılında yine gitme imkanım vardı. Yine kendi kendime burası benim toprağım. Ecelimiz gelmişse kendi toprağımızda ölürüz dedim. Van’da depremler oluyor ve ben devam edeceğine de inanıyorum. Ben çok deprem gördüm ve yaşadım. Ancak torunlarımın ve çocuklarımızın psikolojileri alt üst oldu. Kendim dışarıya gitmedim ama onlara gönderecek gibiyim. Bu deprem psikolojisi gidecek gibi değil. Her gün yaşanan artçılar yeniden zihinsel olarak insanları alt üst ediyor. İnşallah daha büyük acılar görmez bu halk.”

 

AYDEMİR: DEPREM SONRASI KONTEYNERDE UYUDUK

Son olarak görüştüğümüz taksici esnafı Sinan Aydemir ise, “2 gün önce yaşanan deprem hepimizi çok korkuttu. Hele ki gece saatlerinde olması yürekleri ağza getirdi. İnsanlar tam uyurken ve sahura kalkarken böyle bir durumla karşı karşıya kaldı. Bende o saatlerde uyuyordum. Depremin olduğunu hissedince yatağımda donup kaldım. Ne kalkıp ailemi kaldıra bildim ne de hareket edebildim. Bir an 2011 yılını yeniden mi yaşıyorum dedim kendime. Deprem kısa sürdü ama benim ve ailemin üzerinde etkisi büyük oldu. Sahur için dışarıya çıktık. Dönüşte ise korkudan eve giremedik ve bahçemizdeki konteynerde kaldık. Sadece kendim için değil iki çocuğum var. Onların ve eşimin artık psikolojisi bozulmuş durumda. 2011 yaşanan depremlerin ardından, en ufak bir sarsında çocukları çığlık çığlığa koşturuyor. Buda onların psikolojisini çok kötü etkilemiş durumda. Buralardan gitmek istiyorum ancak çok iyi bir maddi durumumuz yok. Başka bir şehirde yeni bir yaşam zor gelir bize. Ayrıca burada oluyorsa orada olmayacağı ne malum olur. Elimden geldikçe aileme unutturmaya çalışıyorum. İnşallah daha kötü şeyler yaşamayız.” Dedi.

 

YAR: HALA DEPREMİN ETKİSİ ALTINDAYIM

Tuşba Mahallesi’nde ikamet eden Maşallah Yar adlı vatandaş ise depremle ilgili şu ifadelere yer verdi: “Deprem Molakasım Köyü’nde meydana geldi. Bizde Tuşba ilçesinde oturduğumuz için depremi epeyce hissettik ve korktuk. Ben deprem olduğu sırada televizyon izliyordum. Deprem meydana gelince evdekiler aklımdan gitti ve kendimi hemen dışarı attım. Ailem koşuşturmalarımdan dolayı hemen dışarı geldi. Ben kendimi o psikolojiyle nasıl dışları attım bilmiyorum. 2011 yılında yaşanan depremlerin etkisinde kaldığım için bir an hem çok korktum hem de istemsiz bir şekilde koşarak kendimi dışarıya attım. Rabbim bize bir daha büyük acılar göstermesin. 4,5’lik deprem kısa sürdü ama çok korkuttu bizi. İnşallah bir daha olmaz. Artık en ufak bir sarsıntıda bile psikolojik olarak 1 haftada toparlanamıyoruz. Ben 2 gün önce yaşanan depremin halen etkisi altındayım. Yürürken, otururken, uyurken deprem olduğunu sanıyorum. İnşallah bir daha görmeyiz.”

 

DEPREM KADAR O YORUMLAR DA KONUŞULDU!

Öte yandan sahura uyanan halkın paniği kadar depremle ilgili yapılan yorumlar da tartışma konusu oldu. Yaşanan depremin ardından bazı haber siteleri ve sosyal medya sayfalarında yapılan çirkin yorumlar dikkat çekerken Vanlılar yorumlara adeta isyan etti. Van halkı için yapılan yorumlar arasında, "Beter olun, ilahi adalet, Allah'ın sopası yok, helak olurlar inşallah" "Allah 10 şiddeti ile yıkım versin" gibi paylaşımlar yer aldı. Yapılan çirkin yorumlara Van'daki birçok kesimden tepki gecikmezken yaşanılan korku kadar bu yorumlar da kentte deprem etkisi yarattı. Van’daki bazı dinamikler ise günlerce yapılan bu yorumlara tepki yönünde söylemlerini sosyal medyada paylaşımda bulundu.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim