Geçtiğimiz hafta Van’da kiracılar ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların konut kuralarının ardından bugünde Erciş ilçesinde kuralar çekildi. Karataşlar mevkiinde bulunan Erciş Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen kura çekiminde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu,  deprem sonrası Türkiye’deki afet yasasına göre hak sahibi olması mümkün olmayan kiracı ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların konutlarına kavuştuğunu söyledi.

 

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR DEPREM SONRASI KİRACILARA VE MÜŞTEREK TAPUSU OLANLARA KONUT VERİLMEDİ”

 

Bundan önceki tüm depremler incelendiğinde hiçbir deprem sonrası kiracı ve oturduğu evin tapusu kendisine ait olmayan hiç kimseye konut verilmediğini anımsatan Karaloğlu,  bu uygulamanın olduğu tek yerin Van ve Erciş ilçesi olduğunu kaydetti. Van depremi sonrası Van milletvekilleri ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletmeleriyle mümkün olduğunu bildiren Karaloğlu, “Afet Yasası’na bakıldığında da bunların olması mümkün değildi. Sayın başbakanımız bizlere, Afad’a ve Toki’ye,  ‘vatandaşımızın bu sorununu mutlaka çözün’  diye talimatları oldu. Uzun çalışmalar yapıldı. Aylarca, Van’da ve Ankara’da ‘bunu nasıl mevzuat kuralları çerçevesinde uygularız’ diye çalışmalar yapıldı. Ve nihayet bir çözüm bulundu. Toki ile Afad arasında bir protokol imzalandı ve Valiliğimiz yetkilendirildi. Ve bugün kura aşamasına geldik. Hukuki sorunlar olmasaydı bu kuralar daha önce çekilebilirdi” dedi.

 

“KİRACILAR İÇİN YAYINLANAN GENELGEYE UYULDU”

 

Konut sahibi olmak isteyen kiracı vatandaşlara yönelik Valilik genelgesini anımsatan Karaloğlu, “Genelgede ‘siz kirada olabilirsiniz ama Türkiye’nin herhangi bir yerinde üzerinize ait bir daire varsa, yani ev varsa ve biz bunu tapuya sorduğumuzda sizin üzerinize ait olduğu resmi olarak çıkıyorsa biz o vatandaşlarımızı elemek durumunda kaldık. Veya gayrimenkul varsa onları da elemek durumunda kaldık. Veya bekardır, babası ile oturuyordur, kiracı olduğunu ‘iddia’ ederek bize müracaat etmişse onu da elemek durumunda kaldık”

 

VAN’DA 26’DA BİR ERCİŞ’TE İSE ÜÇTE BİRİ KONUT SAHİBİ OLACAK”

 

“Erciş’ten yaklaşık 3.200 kiracı müracaat oldu. 2 aylık titiz bir çalışma ile bu rakam yaklaşık 1.700’e düştü. Ve şuanda 1.700 vatandaşımızın içinden 500 tanesi kiracı hak sahibi olacak. Bu çok yüksek bir oran. Geçen hafta Van’ın kiracı kuralarını çektik, Van’da 13.200 kişi arasında 500 kişi hak sahibi oldu. Van’da 26’da 1, Erciş’te ise 3’te 1 hak sahibi oldu. Gönül isterdi ki; bu 1.700 vatandaşımıza da ev verebilelim. Ama nihayetinde imkanlar var. O imkanları vatandaşımıza kullandırmak istiyoruz. Eğer talep vereceğiniz evden fazla ise orada kura çekmekten başka şansınız yok”

 

EYY MODELİ İLE 2 YIL İÇİNDE EVİNİ YAPMAYANLARIN HAK SAHİPLİĞİ DÜŞÜYOR”

 

Deprem sonrası köylerde evleri ağır hasarlı ve yıkılan vatandaşlar için Evini Yapan Yardım (EYY) modeli ile yaptırılan konutlarla ilgili önemli hatırlatmalarda bulunan Vali Karaloğlu, “Erciş’in köylerinde 3.446 hak sahibi vatandaşımız var. Bunların yaklaşık 2.800’ünün yer tespit çalışmaları tamamlandı ve şuanda yaklaşık 1.500 konut devam ediyor. Şuana kadar da 604 milyon Türk lirası Erciş’in köylerinde devam eden inşaatlara EYY modeli kredi kullandırdık. Bu ödemeler devam edecek. Para konusunda da sorumuz yok.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından kontrolleri yapılıyor.  Yine yaklaşık 3 milyon 200 bin lirada ahırlar için kredi kullandırmışız.  Biz köylerimizde bir istirhamımız var. Yer tespiti yapıldıktan sonra 2 yıl içerisinde EYY modeli ile vatandaşımız inşaatını bitirmek zorunda. Ama 2 yılı geçirirseniz, korkarım ki hak sahipliliğiniz düşer. Evinizi yapmamış olursunuz. Onun için köydeki vatandaşlarımızın evlerini biran önce başlamalarını ve bitirmelerini de öneriyoruz”

 

“KENTSEL DÖŞÜNÜŞÜM PROJESİ TAMAMLANIRSA ERCİŞ KUZEY VAN HAVZASI’NIN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”

 

Hem Erciş hem de Van’ın deprem sonrası kronikleşmiş sorunlarının da tek tek çözüldüğünü bildiren Karaloğlu, depremin aynı zamanda Erciş için bir fırsata dönüştürüldüğünü kaydetti. Depremin büyük bir kriz ve felaket olduğunu belirten Karaloğlu, “Ama krizi iyi yönetirseniz, kendiniz için fırsata da çevirebilirsiniz. Şimdi ‘Kentsel Dönüşüm’ projesi başlayacak. Kentsel Dönüşüm’ün çalışmaları Erciş’te hızla devam ediyor. Kentsel Dönüşüm bittiğinde inanın Kuzey Van Havzası’nın zaten en önemli merkezi Erciş’ti, ama bu çalışmalardan sonra gerçekten parlayan yıldızı olacak. Bu bölgenin en önemli ticaret merkezi, sağlık merkezi, eğitim merkezi, turizm merkezi olacak Erciş. Altyapıda, kanalizasyonuyla içme suyu ile üst yapıda merkezdeki büyük camisi, terminal binası, belediye hizmet binası, şehir geçişi, sahil yoluyla, mükemmel okullarıyla, adliye binası, emniyet binası, hastanesiyle, postanesiyle gerçekten Erciş çağdaş, modern daha yaşanılabilir bir kent haline geliyor”

 

“BAKANLAR 365 GÜNLÜK BİR YIL İÇİNDE 251 GÜNLERİNİ VAN VE ERCİŞ’TE GEÇİRDİ”

 

“Bu projeler, hizmet kendiliğinden olmuyor. Öncelikle Van milletvekillerimizin büyük gayreti var. Onlara sizin adınıza ‘teşekkür’ ediyorum. Sonra bakanlar kurulundaki her bakanımızın deprem sonrasında Van’a ve Erciş’e çok ciddi emekleri oldu. Depremden sonraki 23 Ekim’e kadar 365 gün içinde 251 gün bakanlar Van’da bulundu. Bu sadece Türkiye rekoru değil, dünya rekorudur. Bir şehirde 1 yıl içinde 251 gün bakanlar olacak. Bakanlarımız bizzat kendileri işlerini gelip Van’da ve Erciş’te yerinde takip ettiler. Onlara da Vanlılar adını ‘şükranlarımı’ ifade ediyorum”

 

“BAŞBAKANIMIZ HASTA YATAĞINDA VAN VE ERCİŞ’TEKİ SORUNLARLA İLGİLİ SÜREKLİ BİZDEN BİLGİ ALDI”

 

“Tabi ki her şeyin bir lideri var. Lidersiz olmaz. Sayın başbakanımız deprem sonrasında bir sağlık problemi vardı. Ama o hasta yatağında bile her gün bizden telefonla rapor alıyordu. Televizyonda bir olumsuzluk görse arayıp bizden hesap soruyordu. ‘Niye vatandaşın sorununu çözmüyorsunuz? İşte o takip, sayın başbakanımızın Vanlıya ve Ercişliye olan sevgisi bu işleri bu noktaya getirdi. Sizin adınıza en büyük ‘teşekkür’ü sayın başkanımıza yapıyorum. Erciş’te bizim yapacağımız hizmetler bitti mi? insan var oldukça, insan yaşadıkça talepleri olacaktır. Siz hizmetin kalitesini artırdıkça, hizmeti artırdıkça talebi bitiremezsiniz. Talebi de artırırsınız. Çünkü insanımız, daha iyi yaşam koşullarına kavuşma arzusu var ve hakkı var. Onun için biz de çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın talepleri devam edecek. Bizde hizmet etmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 

“NOTER İŞİNDE ÜÇ KAĞIT OLAMAZ. ÜÇ KÂĞIT OLURSA ÖNCELİKLE NOTER KENDİNİ YAKAR”

 

Son günlerde kamuoyunda dolaşan konut kuralarında haksızlık yapılıyor eleştirilerine de cevap veren Vali Münir Karaloğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı. “Bugünkü kuralara noter huzurunda çekiliyor. Kamuoyunda ve bu konuda da bana mail atan vatandaşlarımız oluyor. ‘efendim bu işte üç kağıt varmış? Noterin işinde üç kağıt olamaz. Noter öncelikli kendisini yakar. Hiçbir noterde sizin hatırınıza kendisini yakmaz. Bu kura noterin huzurunda olacak. Bu kutulara kimin ismi girdiyse onların arasında çekilecek. İsimleri de notere biz verdik. Ve o isimler arasından çekilecek. Bugün biz 500 kişiye kura çekeceğiz. 100 tane de yedek çekeceğiz. Bu 500 kişiyi tekrar bir daha incelemeden geçireceğiz. Olur ki gözümüzden kaçmış olur. Yapılan incelemede o vatandaşımızın üzerine tapulu bir ev veya arazi çıkarsa onun kurası iptal edilerek, yedekteki birinci sıradaki vatandaşı onun yerine alacağız. Bunu herkesin bilmesi lazım. Vatandaşlarımız bundan emin olabilirler; biz hata yapmamak için adeta iğne ile kuyu kazdık. Hata yok mudur? Olabilir. Bu işlemleri yapan arkadaşlar da nihayetinde insan. İnsanın olduğu yerde hatalar olabilir. Ama kasıt yoktur. Bundan emin olabilirsiniz. Hatamız varsa ve bunu fark edersek bunu da düzeltiriz. Ve düzelteceğiz. Bunu da vatandaşlarımıza ‘söz’ veriyorum” diye konuştu.

 

Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu’nun da yaptıkları konuşmaların ardından kura çekimine geçildi. Vali Münir Karaloğlu Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Vali Yardımcısı Mehmet Özel, Erciş Kaymakam Vekili ve Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras, İl Acil Afet ve Durum Müdürü Cafer Giyik, noter huzurunda mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşlar ile kiracıların ilk konut kuralarını çekti. 

Editör: TE Bilisim