Uluslararası Altın Kentler Derneği'nin Van'da bu yıl ilkini düzenleyeceği "Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi" 23-24 Ekim'de gerçekleştirilecek.

 

Uluslararası Altın Kentler Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, yurt içinden önemli konuşmacıların katılacağı zirve, başta ulusal medyanın önemli köşe yazarları, iş adamları, sanayiciler, akademisyenler ve STK temsilcilerini Van'da ağırlamaya hazırlanıyor.

 

23 Ekim aynı zamanda Van depreminin yıl dönümü olması sebebiyle deprem sonrası şehircilik alanında Van'da yapılan çalışmalar da zirvede ele alınacak önemli konular arasında yer alacak. Zirvede Van'da 80 yıldır aralıksız yayın yapan Vansesi Gazetesi'nin 80. yıl kutlamaları çerçevesinde "Van'ın Ekonomik ve Sosyal Gelişmesinde Yerel Medyanın Katkısı" başlığında ulusal basının duayen isimlerinin de katılacağı özel bir panel yer alacak. Van ekonomisinin konuşmacılar tarafından ele alınacağı zirvede, Van ve ilçelerinin yerel kalkınması, yapısal analizi, Van için sektörel gelişme stratejleri, Van'ın ihracatı, turizm ve Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van ekonomisine katkısı, yerel medyanın ekonomiye etkisi zirvede konuşulacak başlıklar arasında yer alıyor.

 

TUNCER: ÇALIŞMALARA ŞİMDİDEN BAŞLATTIK

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uluslararası Altın Kentler Derneği Başkanı Cenap Tuncer, Van'ın tüm alanlarda gelişmesine katkı sunmak üzere derneğin her yıl Van'da düzenli olarak gerçekleştireceği zirvede başta Van'ın tarihi kimliğine sahip çıkarak şehrin gelişmesine ve markalaşmasına, turizminin ve ekonomisinin gelişmesine hizmet etmek üzere, kentin önemli aktörlerini iş adamlarını, sanayicilerini, akademisyenlerini ve ulusal basının duayen isimlerini 23-24 Ekim'de zirvede konuşmacı olarak Van'da ağırlayacaklarını ifade etti.

 

“BİLİNÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Van'a gönül veren ve Van için söyleyecek sözü olan herkese zirvede mikrofon uzatarak Van'ın bugünü ve yarınının hep birlikte konuşulacağını aktaran Tuncer, "Van, Doğu Anadolu coğrafyasında önemli bir turizm kentidir. Zengin tarihi ve kültürel mirası şehrin asıl kimliğini oluşturuyor. Bizler zirveyle birlikte bu kimliğe sahip çıkarak öncelikle tarihimizi, kültürümüzü ön plana alarak kentimizin tüm potansiyelini yeniden dünyaya tanıtarak ekonomisini geliştirmeliyiz. 'Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi'ni düzenlerken temel amacımız başta Van'a yatırımı bulunan veya yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların neden bu kente yatırım yapmaları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

TUNCER: İSTENEN YETERLİLİKTE DEĞİL

Tuncer, Van'ın güçlü noktalarının olduğu kadar geliştirilmesi gereken noktalarının da bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Mesela şehircilik ve altyapı konularında yıllarca ihmal edilmiş bir kentimiz. Nüfus artışının hızla gelişmesi nedeniyle altyapı, üst yapı gibi konularda kentin ihtiyacına cevap verecek yeterlilikte yatırımlar zamanında yapılmadığı için sorunlar çığ gibi hızla büyümüş kentin gelişmesinin önünde önemli engel olduğu görülmektedir. Aynı zamanda turizm yatırımları da istenen yeterlilikte değil. Bu eksikliklerle birlikte kentin turizm ve kültürünün doğru ve yeterli tanıtılamaması sonucu turizmde ve yatırımda hak ettiği noktada bulunmadığını da hepimiz biliyoruz.”

 

“KARARLI ADIMLAR KISA SÜREDE ETKİLERİNİ GÖSTERDİ”

Tuncer, “Deprem sonrası devletimizin bölgeye yaptığı yatırımlar, devletimizle birlikte başta Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (VANTSO) önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının komşu ülkelerle yaptığı turizm tanıtım atağı ve anlaşmalar, terörle kararlı mücadele. Yerel yönetimlere kayyum atanması ile birlikte altyapı yatırımlarının ve şehrin sorunlarının çözümüne yönelik atılan kararlı adımlar şehrin ekonomisine kısa sürede etkilerini göstermiş Van ekonomisi günden güne büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini bizlere göstermiştir." Şeklinde konuştu.

 

'VAN İÇİN BULUŞMAYA' DAVET ETTİ

Özellikle son yıllarda Van'a çok sayıda turistin gelmesinin ekonomiye olumlu yansıdığını gözlemlediklerine dikkati çeken Tuncer, şu bilgileri verdi: “Ancak bu büyüme bilinçli ve düzenli bir şekilde olursa, kentimiz bundan daha olumlu bir şekilde etkilenecektir. Bu zirvede Van'ın dününü, bugünü ve yarınlarını, sorunlar ve çözüm önerilerini hep birlikte konuşarak ele alacağız. Bu yıl ilkini düzenleyeceğimiz zirveye Van'a gerçekten gönül vermiş, Van için söyleyecek sözü olan tüm herkesi zirveye 'Van için buluşmaya' davet ediyoruz.”

 

“ÖNEMLİ KONUKLARI VAN'DA AĞIRLAYACAĞIZ”

Tuncer son olarak, “Önümüzdeki yılın çalışmalarını da şimdiden başlattık. Türkiye'den ve yurt dışından önemli yatırımcı ve sanayici iş adamlarını davet edip zirveye getireceğiz. Şimdiden görüşmelere başladık. Ayrıca önümüzdeki yıl Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak gibi komşu devletlerden de önemli misafirler davet ederek Van'ın ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak önemli konukları Van'da ağırlayacağız. Bu yıl düzenleyeceğimiz zirvede depremin yıl dönümüne denk gelmesi sebebiyle araştırmacı yazar İlhami Mısırlıoğlu'na ait Van konulu bir fotoğraf sergisi de fuaye alanında ziyaretçilere açacağız.” Dedi.

 

Editör: TE Bilisim