Bitlis’te bulunan ve ‘uyuyan yanardağ’ olarak adlandırılan Nemrut Dağı’nda Muş’un Korkut ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından sıra dışı buhar çıkışları görüntülendi

ıra dışı gaz çıkışının depremden mi kaynaklandığı yoksa volkanik bir hareketlenmenin mi depreme sebep olduğu henüz bilinmezken, konunun uzmanları ise görüntülerde görülen buhar ya da gazın analiz edilmesi ve uygun bilimsel metotlarla alanın takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

‘Fay hareketliliği Nemrut’u harekete geçirmiş olabilir’

Gazete Duvar’dan Sinan Aygül’ün haberine göre; 2016-2019 yılları arasında Nemrut Dağı’nı çevreleyen 3 farklı istasyon kurup meydana gelen volkanik titreşimleri gözlemleyen ekibin başındaki isim Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç ise bu şekilde bir buhar çıkışının özellikle depremlerden sonraya denk gelmesinin olağan dışı bir durum olduğuna dikkat çekiyor ve gözlemlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Nemrut Dağı etrafında bulunan birçok fayın bulunduğunu ve bu fayların harekete geçmesinin Nemrut’u hareketlendirmiş olabileceğini söyleyen Büyüksaraç, “Depremlerin hemen akabinde böyle bir hareketlilik sıra dışı bir durum olarak görülmelidir. Ancak görüntülerde her ne kadar buhar şeklinde bir çıkış görülüyor olsa ve şahit olanlar buhar olarak yorumlasa da gaz çıkışının tespit edilmesi, numunelerin analiz edilmesi gerekiyor. Halihazırda kesilmiş olabilir ancak bu devam etmeyeceği ya da doğru olmadığı anlamına gelmez. Bilimsel olan, her ihtimali değerlendirip, uygun metotlarla gözlemleyip öngörülen risklere karşı eylem planına sahip olmayı sağlamaktır,” diye konuştu.

‘Risk çok fazla’

Büyüksaraç, Numrut volkanik alanında riskin çok fazla olduğunu belirterek, “ Bunların çoğunu deprem olarak Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu fayları üzerinde yaşıyoruz. Volkan eğer aktiviteye geçecekse oluşma öncesinde kül püskürtmesi, sıcak su çıkışlarındaki artış ve zaman zaman gürültülü duyumlar gibi bulgular ortaya çıkacaktır,” dedi.

“Nemrut’ta magma hareketi olduğunu belirledik”

Yine 2003-2005 yılları arasında bölgede Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Aydar başkanlığında bir grup bilim adamı tarafından yürütülen çalışmaların ardından volkanik kökenli 32 deprem kaydedildiği ve “Nemrut’ta magma hareketi olduğunu belirledik” şeklinde açıklama yapılmıştı. YENİYAŞAM

Editör: TE Bilisim