Önder ALTINAL - Şehrivan


Tüm Türkiye’de ilk ders zilinin çaldığı 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk gününe yine Doğu ve Güneydoğu’daki eğitim boykotu damga vurdu. Van’da da birçok veli anadilde eğitim nedeniyle çocuklarını okula göndermezken, Vali Aydın Nezih Doğan’dan boykota tepki geldi. Doğan; “Çocuklar üzerinden siyaset yapılmaz” diyerek boykotu eleştirdi.

2014-2015 Eğitim Öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Eğitim Öğretim yılının açılışı nedeniyle valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı’na Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından çelenk sunulmasıyla başlayan program, daha sonra Vankulu İlk Okulu’nda devam etti. Programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Van İl Jandarma Komutanı Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

VALİ DOĞAN: ÜLKE GÜLİSTAN GİBİ PARLIYOR

Van Valisi Aydın Nezih Doğan yaptığı konuşmada, insanlar hayata ilk adım attıklarında değiştirebilecekleri şeylerin de olduğunun farkında olduğunu belirterek, “Ama bazı şeylerin de onların yazısı, kaderi olduğunu da bilirler. Şöyle etrafımıza baktığımızda bu ülkenin vatandaşı olmanın ne kadar şerefli, ne kadar seçkin bir vatandaşlık olduğunun da farkına varıyoruz. Şöyle etrafımızı bir gözden geçirelim. Suriye kan ağlıyor, Irak’ta halk perişan durumda, Ukrayna’da savaş var, Yunanistan’da büyük bir mali kriz yaşanıyor, Bulgaristan kendi derdiyle uğraşıyor. Bu ülke bir ateş deryası içerisinde bir gülistan gibi parlıyor. İşte bizim ülkemizin bu farklılığı her açıdan hepimizin hayatına dokunuyor. Öğrencilerimizin hayatına da dokunuyor. Bu saydığım veya dünyanın herhangi bir ülkesinde öğretim yılına başlayan yavruların önüne kitap koyabilen devlet sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bugün Van’da 320 bin öğrenci ders başı yaptığında devlet 320 bin öğrenci için lazım gelen kitapları tedarik etti ve onların masasının üzerine koydu.” Diye konuştu.

“GELECEĞE DAİR UMUTLARIMIZ VAR”

Van’da 14 bin öğretmenin eğitim için omuzlarını gençlerin omuzları üzerine koyduğunu belirten Vali Doğan, “Yavrularımız ve onların velileri büyük bir heyecanla öğretim yılının sağlanması için büyük bir gayret gösterdi. Çocuklarının başarısı için en azından velilerimiz dua ediyorlar. Bugün Van’da 4. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 8 bin 930, 3. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 9 bin 627, 2. sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayımız 12 bin 47 ve 1. sınıflarda öğrenime bugün başlayan öğrenci sayımızın toplam sayısı 22 bin 970’dir. Yani bakıldığından neredeyse son 4 yılda 3 kat yeni öğrenciyi liselere kazandırmışız. Onlar için derslik, kitap, öğretmen ve öğrencilerimizin daha iyi bir gelecek için kendilerini hazırlamalarına fırsat olmuşuz. Bu sadece Van’da böyle değil. İnanın Türkiye’nin her yerinde bu böyledir. Bu da geleceğe dair umutlarımızı ifade ediyor.” Şeklinde konuştu.

32 BİN ÖĞRENCİ İLK KEZ DERS BAŞI YAPTI

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise, 2014-2014 eğitim- öğretim yılının başlamasıyla birlikte farklı bir heyecanı ve gururu içinde olduğunu belirterek, “Eğitim insan yetiştirmenin toplumların en önemli görevleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 3 aylık tatil döneminden sonra ilimizde 320 bin öğrenci ve 14 bin öğretmenimizle 2014-2015 eğitim-öğretim yılına bugün başlamış bulunmaktayız. Yine geçen eğitim-öğretim yılında liselerden 10 bin öğrenci mezun olurken, aramıza yeni kayıtla 32 bin 1. Sınıf öğrencisi katılmış bulunmaktadır.” Dedi.

VALİ DOĞAN’DAN TABLET AÇIKLAMASI

Tören 4. sınıf öğrencilerinin yeni başlayan öğrencilere hoş geldiniz buketi sunması ile devam etti. Konuşmaların ardından 1. Ders zili çaldı. Daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve beraberindekiler okulu gezip öğrencilere kitap dağıttı. Kitap dağıtımı sırasında 1’nci sınıf öğrencilerinden birinin Vali Aydın Nezih Doğan’a ‘Ne zaman tablet alacağız?’ sorusu üzerine ise, Vali Doğan, “Şimdi kitapları dağıttık, zamanı geldiğin de tablette alacaksın” Dedi.

“ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAMALI”

Kitapların dağıtılması ve okulun gezmesinin ardından okul çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Valisi Aydın Nezih Doğan anadilde eğitim için yapılan boykot çağrısını değerlendirdi. Vali Doğan, “Hiç kimsenin çocuklar üzerinde siyaset yapmaması gerekir” Dedi. Kürdi-Der, Eğitim-Sen ve Eğitim Destek Evi’nin Van’da okulların 15 Eylül’de bir hafta boyunca boykot edileceği çağrısı üzerine bazı bölgelerdeki öğrenciler okula gitmedi. Konu ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vali Doğan, çeşitli siyasi grupların farklı talepleri olacağını belirterek, “Ancak bizim hiçbirimizin çocuklarımızın üzerinde siyaset yapmaya hakkı yoktur. Çocuklar hepimizin geleceğidir ve onların bu rekabetçi dünyada kendileriyle birlikte olan diğerlerine göre arkada kalmalarına sebep olacak her türlü olumsuz aktiviteden vazgeçmemiz lazım. Herhangi bir siyasi ekibin, bir siyasi talebi olur, bunun meşru zeminleri vardır. Meşru zeminde bunu iletirler. Bu görüşülür, konuşulur ve o şekilde sonuç alınmaya gayret edilir. Demokrasilerde elbette gösteri, yürüyüş yapma, sivil itaatsizlik eylemleri yapma gibi bir takım kurumsal düzenlemeler de vardır, ama bunları temiz, hür kudrete sahip olan insanlar kullanırlar. Çocuklar üzerinde olmaz bu işler” Dedi.

DOĞAN: İŞİN ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Aydın Nezih Doğan ardından daha önce okulda taşeron işçi olarak çalışan ve okul önünde bekleyen taşeron işçileri dinledi. Vali Doğan, bu yıl işe alınmayan taşeron işçiyle görüşerek, durumlarının farkında olduklarını ve yeniden istihdam edilmeleri için çalıştıklarını söyleyerek, “Milli Eğitim Bakanlığı’na talebimizi ilettik. Strateji Başkanlığı diye bir yer var orada. O birim bunun bütçesini hazırlayacak ve bize kadro verdiği takdirde biz yine arkadaşlarımızla yola devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim