ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER : Büyükşehirlerin aynası olarak kabul edilen havalimanları ve otogarlar Van’ın yıllardır en büyük sorunu olarak duruyor. Otogar için henüz bir çalışma yapılmazken, havalimanı için yapılan çalışmalardan bir sonuca varılmadı. Ferit Melen Havalimanı’nda uzun süren çalışmalar bitti ancak eski görünümden kurtulamadı. Havalimanında gerçekleşmesi beklenen büyük genişleme içeriden çok dışarıdaki otopark için uygulandı. Halen vatandaşın otoparka girip yüksek ücret ödemek yerine İpekyolu’ndan başlayarak yol kenarında uzun kuyruklar oluşturup yolcuları yol kenarında beklediği Ferit Melen’de genişleme çalışması bitmeyince tek aracın bile yolcu alıp bindirmede yaşadığı sıkıntı da devam ediyor. Sürekli olarak uluslararası havalimanı olması gündeme gelen havalimanı 6 yıldır devam eden çalışmalara rağmen yapı olarak da bir kısmı henüz tamamlanmamış bir şekilde tamamlanmayı bekliyor...

 

Van’da uzun süredir tadilat sürecinde olan Ferit Melen Havalimanı’nda çalışmalar bitti ancak yapılan çalışmaların sonucunda havaalanı halen eski görünümünden kurtulmuş değil. Yolcu gidiş-gelişlerin gün gittikçe artması sonucu başlatılan kapasite artırılması çalışmasından netice alınmazken, havalimanı kentin istenmeyen yüzü olarak durmaya devam ediyor. Daha önce de bu durumu gündeme getirilen ve Van’a yakışmayan görüntüsü Şehrivan’da ele alınan havalimanı başlangıcının 6’ıncı yılında halen tam anlamıyla bitirilmemiş görüntüsü ile durmaya devam ediyor. Daha önce yüklenici firmadan kaynaklı sorunlardan dolayı bitmediği söylenen havalimanında aradan geçen uzun zamana rağmen çalışmaların tamamlanmadığı ve havalimanın bir kısmı inşaat şeklinde dururken Şehrivan Gazetesi olarak bu manzarayı yüklenici firmalar ile konuştuk. Gazetemize konuşan isimler havaalanının Van’a yakışmadığına dikkat çekti. Havaalanının yapım işini alan Onur İnşaat A.Ş. ise havaalanı yetkilileri tarafından sözleşmelerinin feshedildiğini ve geçtiğimiz yıl ramazan ayında yaka paça kovulduklarını belirtti. Onur inşaat A.Ş.’den işi alan diğer yüklenici firma yetkilileri ve havaalanı müdürü ise soruları yanıtsız bıraktı.

 

 

BOZKURT: VAN’A YAKIŞMIYOR

Van’ın havalimanı ile ilgili görüntüsü daha önce de defalarca dile getirilmiş ve birçok STK’nın da tepki göstermesine neden olmuştu. Bu isimlerden birisi de Van OSB Başkanı olmuştu. Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Şehrivan’a yaptığı açıklamada daha önce verdiği demeçlerde de var olan sıkıntıyı dile getirdiğini belirtti. Havaalanının ne kadar önemli bir yer olduğunu defalarca dile getirdiğine dikkat çeken Bozkurt, “Van Büyükşehir belediyesi olduğunda havaalanının çok önemli bir yer teşkil edeceği anlaşılıyordu. İlk olarak Van’a ayak basanlar havaalanını kullanıyor. Ve en büyük sıkıntılar havaalanına giriş ve çıkışlarda yaşıyoruz. Havaalanının mevcut durumu gerçekten Van’a yakışan bir durum değil. Çeşitli eklemeler yapılarak ihtiyaçlar karşılanıyor fakat bu yeterli değil. Proje tam anlamıyla uygulamaya konulmadığından bu eklemeler geçici çözüm oluyor. Havaalanı için daha detaylı ve geniş çözümlerin olduğu projeler hayata geçirilmeli.” Diye konuştu.

 

 

“MODERNİZE EDİLMESİNDEN YANAYIZ”

Ferit Melen Havaalanının bölgenin en fazla yolcu kapasitesine sahip olan havalimanı olduğuna vurgu yapan Bozkurt, “Bu koşullar göz önüne alındığında havaalanının da bu durumuna yakışır bir hal alması gerekiyor. Bizde acil olarak havaalanının Van’a yakışır hale gelmesini istiyoruz. Van’a gelen misafirlerimizi güzel bir şekilde karşılamak isteriz. Bu sıkıntıyı birçok iş adamı arkadaşlarımız ve çevremizdeki insanlar dile getiriyor. Cazibe merkezleri kapsamında havaalanının da ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Giriş çıkışların yeniden modernize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta İpekyolu üzerindeki kavşağa kadar olan alan bir bulvar şekilde Van’a yakışır bir duruma getirilmesi için yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Zaten havayolları ziyadesi ile para kazanıyor havayolu ulaşımı ile. Karayolları olsun, belediye olsun, havayolları olsun bunlar bir bütüncül şekilde bir araya gelerek havaalanının modernize edilmesi için çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Uzun vadede buranın trafiği de felç olacak. Çünkü neredeyse havalimanı şehrin ortasında kaldı. Bir anlamda avantajda olsa diğer yandan modernize edilmez ise bu önümüzdeki süreçte bir kaosa dönüşebilir. Modernize edilirse yerini değiştirilmesine gerek yok. Her alandan çok rahat bir şekilde gidilebiliyor. Yerini değiştirmek yerine modernize edilmesinden yanayız. Üstelik daha masraflı da olmaz.” Şeklinde konuştu. 

 

 

TUNÇDEMİR: OTOPARK İKİ KATLI YAPILABİLİR

Konuya dair gazetemize konuşan Ayanis turizm yetkilisi Abdullah Tunçdemir, havaalanının uluslararası bir liman olması münasebeti ile var ola durumunun çokta iç açıcı olmadığına dikkat çekti. Tunçdemir, “Havaalanı için yapılan otopark iki katlı yapılarak daha da elverişli hale getirilebilir. Orta refüj küçültülüp giriş ve çıkışlar genişletilebilir. Bu sayede havaalanı daha da elverişli hale getirilebilir. Giriş çıkışlar çok dar. Profesyonel olarak olaya baktığımızda havaalanının ne kadar elverişsiz olduğunu görebiliriz. Bence daha rahat ve geniş olmalı. Arazi konusunda sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Yaptıkları çalışma nasıl bir çalışma bilmiyorum ancak acil olarak bu işe el atılması gerektiğini düşünüyorum.” Diye belirtti.

 

 

“ŞANTİYEDEN KOVULDUK”

Havaalanındaki çalışmanın bitmesine rağmen hiçbir değişiklik olmaması üzerine görüştüğümüz Onur İnşaat yetkilisi Murat Buğday, geçtiğimiz yıl ramazan bayramı öncesi sözleşmelerinin feshedildiğini ifade ederek, “İşin yavaş yapıldığı ve 4735 sayılı kamu ihale sözleşmeleri kanununa göre yeterli derecede çalışma yapılmadı söylendi. İddia üzerine gelip şantiyede incelemelerde bulunuldu geçtiğimiz yıl. Çalışmanın yüzde 85-90 bitmişti. Ancak inceleme sonrası raporda işin yüzde 74’ü yapılmış denildi. Açıklama yapmamıza rağmen, bütün iş saatlerini kendilerine raporlar halinde sunmamıza rağmen sözleşmemizi feshettiler. Hatta bayram arifesine bir gün kala güvenlik güçleri ile gelip bizi şantiyeden kovdular. Bütün malzememiz her şeyimiz şantiyede kaldı. Hiçbir şeyimizi alamadan resmen kovulduk şantiyeden. Olayda kasıt vardı. Özelliklede bu son zamanlarda yaşanan olaylar işin içinde kastın olduğunu ortaya koyuyor. Yaşanan bu olayın ardından biz yargı yoluna başvurduk. Birinci mahkemede yapılan inceleme sonrası işin yüzde 85’i yapıldığı söylendi ve ilk mahkemeyi kazandık. Daha sonra havalimanı yetkilileri buna karşılık itiraz etti ve dava Yargıtay’a taşındı. Son zamanlarda FETÖ soruşturmalarından dolayı hâkim ve savcıların görevden alınması davamızın askıya alınmasına neden oldu. Kurban Bayramında sonra yeniden davanın biran önce sonuçlanması için kolları sıvayacağız. Zaten haksızlık yapıldı bize orada. Biz işin genelini bitirmiştik. Sadece kulenin camları ile çatısının 50 metrelik konsorsiyumu kalmıştı. Temizliğe başlamıştık hatta.” İfadelerine yer verdi.

 

ÇALIŞMALAR 2013’TE BAŞLADI

Van’ın en yoğun ulaşım merkezlerinden biri olan ve gün geçtikçe artan nüfusu kaldıramayan Ferit Melen Hava Limanı için kapasite artıma ve yenileme çalışmalar 2009 yılında programa alında ve 2010 yılında çalışmalara başlanıldı. Araya giren 2011 yılı depremi boyunca idareten hizmet veren havalimanı uzunca bir süre de bu şekilde hizmet vermeye devam etti. Çalışmalar depremin ardından 2013 yılında yeniden başladı. 2014 yılının Aralık aynında bitmesi planlanan çalışmalar, ne yazık ki aradan yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra tamamlandı... Bu süreçte İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte Orhan Gazi Köprüleri gibi dev yatırımlar tamamlanırken İstanbul’da Marmaray projesi de hayata geçirildi. Aynı süreçte Avrupa’nın en büyük havalimanı olacak olan 3’üncü havalimanı çalışmaları da başlarken bu süreçte neredeyse yarı yarıya tamamlandı. Bununla birlikte Türkiye’nin birçok ilinde sil baştan yeni havalimanları tamamlanıp hizmete açılırken Van’da 6 yıl içerisinde tamamlanması beklenilen modernizasyon ve yenileme çalışması bir türlü tamamlanamadı. Tüm bu yaşananlar Van’ın uzunca bir süredir ihtiyacı olduğu belirtilen ikinci havalimanı yapılması konusunu yeniden gündeme getirdi.

Editör: TE Bilisim