Tuşba ilçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, ilçede görev yapan cami imamları ve cami dernek başkanları ile düzenlediği ‘İstişare’ toplantısında bir araya geldi.

 

Tuşba Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Muhtarlık Müdürlüğünün organize ettiği ve Van Şişli Öğretmenevi'nde yapılan kahvaltılı ‘İstişare’ toplantısına, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Tuşba İlçe Müftüsü Zahit Demirel, Muhtarlık İşleri Müdürü Osman Kıran, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Nuri Bekiroğlu, Tuşba ilçesi kamu kurum ve kuruluşların amirleri ile cami imamları ve cami dernek başkanları katıldı.

 

‘İSTİŞAREYE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ’

Tuşba İlçe Müftüsü Zahit Demirel’in yaptığı açılış konuşmasının ardından cami imamları ve cami dernek başkanlarına hitap eden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba’da hizmetkârlığa geldikleri günden beri üzerinde durdukları en önemli noktanın ‘İstişare’ olduğunu ifade etti. Özgökçe, “Cenabı Allah Şûra süresinde “Onlar, Rablerinin dâvetini kabul ederler ve namazı dosdoğru kılarlar. Onların işleri kendi aralarında istişare iledir. Kendilerine verdiğimiz rızıktan onlar Allah yolunda harcarlar” buyurmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) müşavereye dair bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Allah bunu benim ümmetime bir rahmet kıldı. Onlardan her kim istişare eylerse, doğrudan mahrum olamaz, her kim de terk ederse hatadan kurtulamaz.” Ayrıca Bediüzzaman Said Nursi hazretleri Hutbe-i Şâmiye eserinde “Asya kıtasının ve istikbalinin keşşafı ve anahtarı şûrâdır” buyurmaktadır. Bizde Tuşba Belediyesi olarak hizmet yaptığımız her alanda etkin ve yetkin olan insanlarla ilgili konularda istişare edip ona göre iş yapıyor ve bu şekilde hareket ettikçe Cenabı Allah’ın kendilerini muvaffak kılacaklarına inandığının altını çizen Başkan Özgökçe, “Herkes bildiği doğrultuda işler yapabilir. Fakat önemli olan o işin içinde yetişmiş, o işi kendine meslek edinmiş kişilerle yapılmasıdır. Bu insanlarla konuşursak onların tecrübelerinden faydalanırsak o zaman yapılacak işi en güzel, en doğru ve en kısa zamanda yapmış oluruz. Doğru işi zamanında yapmak adına işin ehli olan kişiler ile sürekli şura halinde olmak gerekir. Mesela Milli Eğitim ile ilgili iş yaptığımız zaman İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve öğretmenlerimizle bir araya geliyoruz. Üniversite ile ilgili bir iş yaptığımız zaman da üniversitede Rektör, ilgili Dekan, Bölüm Başkanları ve öğretim üyeleri ile bir araya geliyoruz. Din hayatın hayatı, hem nuru, hem esası. İhyâ-i dinle olur, şu milletin ihyâsı. Din işleri olduğunda ise din işleri ile ilgilenen işin ehli olan din görevlileri, il ve ilçe müftülüğümüz ile bir araya geliyoruz. Özellikle günümüzde toplumun ve gençliğin en iyi şekilde yetişebilmesi için imamlarımızın çok önemli bir yeri olduğunu da biliyoruz” dedi.

 

‘CAMİLER ŞİARI İSLAMDIR’

Başkan Özgökçe, bu toplantıyı ekim ayında kutlanan Din Görevlileri Haftası’nda yapmayı planlamalarına rağmen bazı sebeplerden dolayı gerçekleştiremediklerini şöyle anlattı: “Bir memlekette camiler ve mescitler olmazsa bu memleketin Şiar-ı İslam olduğunu gösteren bir delil olmaz. Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerden dolayı Muhabbet Şehri Tuşbamızda 37 caminin yıkılarak kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Camilerin yapım, onarım ve bakım ile temizlik alanında gerekli desteği verdiklerinin altını da çizen Özgökçe, “Şimdi ise onarımı devam eden camilerimiz için 61 dernek ve cami yetkilisiyle görüşüyoruz. Bu camilerimize sadece 2015 yılında hatırı sayılır bir destek sunduk. Camilerimiz olmazsa çok kıymetli hocalarımızın ve vatandaşlarımızın ibadet yapacağı bir mekân olmaz. Camisi olmayan yerlere geçici olarak prefabrik veya konteyner götürdük. Camii cemaatinin 5 vakit namazlarını kılmaları için bu imkânları beldemizde sağlayamıyorsak öbür tarafta Cenabı Allah’ın huzurunda hesabımız çok ağır olur. Bizler camilerimizin, Kuran Kurslarımız ve Taziye evlerimizin temizliğini periyodik olarak yapıyoruz. Tuşba ilçesinde bulunan camilerimiz Temizlik İşleri Müdürlüğümüz tarafından haftada en az bir defa temizlenmekte. Bu temizlik sizlerin ibadetlerini kolaylaştırdığı gibi bizim de çalışmalarımızı kolaylaştıracaktır. Gül kokulu Camilerimizi hep birlikte yaşatacağız. Allah’a hamdolsun tüm ekiplerimiz bu şuurla, bu bilinçle çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 

Gençlere sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Başkan Özgökçe, günümüzde gençleri dinsizleştirmek isteyen, bunları memleketin, insanlığın ve dünyanın başına bela etmek isteyenlerin olduğunu söyleyen Özgökçe, “Allah’a hamdolsun Cennet memleketimizde hem dini hem diyaneti hemde insanlığı ve adaleti öğreten ve memleketi daha yaşanalabilir hale gelmesini sağlayan çok değerli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız ve güçlü ekibi ile gayretli hocalarımız var. Bu memleketin huzuru, kardeşliği ve barışı için en güzel hizmetleri birlikte yapacağız. Bizler gençlerimizi yetiştirebilmek adına Tuşba’da ‘Peygamber Efendimizi tanımak ve onu ziyaret etmek ister misiniz’? Adında bir proje hazırladık. Bu proje çerçevesinde Tuşba Belediyesi, Sancaktepe İmam Hatip Mezunlar Derneği (SİMDER), Tuşba Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tuşba İlçe Müftülüğü’nün destekleri ile projemizi hazırladık ve hayata geçiriyoruz. Bu projeyi başlatmamızın amacı hem gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak hem de Peygamber Efendimiz (s.a.v) hayatını öğretmektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) hayatını kendi hayatına da tatbik etmelerini sağlayabilirsek bu geleceğimiz adına bizlere ümitvar olacağız. Tabi bu projeyi yürütürken iyi okuyup öğrenen gençlerimizi bir sınava tabi tutarak ödüllendiriyoruz. İlk 5’e girecek kardeşlerimizi Umre’ye gönderiyoruz. 45 öğrencimize de Dizüstü Bilgisayarlar, Bisikletler, Altın ve İstanbul seyahati gibi çeşitli ödüllerle ödüllendireceğiz” şeklinde konuştu.

 

‘TUŞBA BELEDİYESİ’NİN PROJELERİ BİZLERİ SEVİNDİRİYOR’

İl Müftüsü Nimettullah Arvas ise Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’nin güzel temenni ve güzel projelerinin kendilerini sevindirdiğini dile getirdi. Başkan Özgökçe’ye projelerini hayata geçirilmesi hususunda kendilerine teşekkür ettiğini anlatan Arvas, “İnşallah, biz de bu projelerde kendilerine yardımcı olacağız. Bu projelerin hayata geçmesi çok önemlidir. Toplumumuz için, bölgemiz için, şehrimiz için ve çevremiz için de çok önemlidir. Van’ın kalbi Tuşba’da atıyor. Üniversitesi ile sanayisi ile belediyesi ile güzellikleri ile  ‘Van’ın kalbi Tuşba’dır’. Bir yerin kalbi düzgünse her şey düzgündür. O zaman Tuşba düzgünse her şey düzgündür. Tuşba için çok dua ediyoruz’’ diye belirtti.

 

“ANNE ÜNİVERSİTESİ İLE GELECEK NESİLLE BİR DİYALOK”  

İstişare toplantısında son olarak bir konuşma yapan Tuşba Kaymakamı Musa Sarı da Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile her konuda birlikte hareket ettiklerini vurgulayarak, “Bize çok destek veriyorlar ve uyum içerisinde çalışıyoruz. Eğitim alanında ilçemizde akademik başarının artması için sınavlara hazırlanan çocuklarımız için projeler üretiyoruz. Anne Üniversitesi’nin açılışını yaptık. Belki hiç okulla gitmemiş annelere üniversite de çok yönlü bir eğitim veriyoruz. Üniversite sertifikası veriyor ve üniversite hayatını yaşatmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillerle aralarında bir diyaloğa vesile olmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle güzel bir proje başlattık. Gençlerimiz için sportif faaliyetlerde farklı projeler üretiyoruz. Çocuklarımız için kurs projeleri yürütüyoruz. Dezavantajlara yönelik sosyal projeler hazırlıyoruz. Sağolsun Tuşba Belediye Başkanımız her alanda bizden desteklerini esirgemiyor. Bugünde güzel bir projenin tanıtımını yaptılar. Hem heyecan verici hem de çocuklarımıza umut verici bir projeyi hayata geçiriyorlar. Tuşba Belediye Başkanımız vatandaşlardan cami, taziye evi, kuran kursu için gelen müracaatları değerlendiriyor ve hiçbir mahallemizi eli boş göndermiyor. Başkanımıza huzurunuzda tekrar teşekkür eder, bu tür çalışmaları beraberce ilçemiz için yapmaya devam edeceğiz. Başkanım ile çalışmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim