ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALGÖZ- SERCAN CANSIZ

Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremde, konakladığı otelin enkazında kalarak hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin adı, Edremit’te koru parkta yaşatılıyor. Edremit Belediyesi tarafından 18 bin metrekarelik arsada yapılan parkın ikinci etabı da tamamlanarak açılışı gerçekleşti. Geçen sene Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bulunan ve ismi ‘Bölge Hastanesi Parkı’ olarak kullanılan parkın isminin değiştirilerek, yerine Dr. Atsushi Miyazaki’nin adının verilmesi yönünde karar alınırken, depremin 10. Yıldönümü kapsamında daha önce Miyazaki anıtının açılışının yapıldığı parkın ikinci etabı da tamamlandı. Programda yapılan konuşmalarda Dr. Miyazaki’nin insan sevgisi karşısında yaşanan depremde insanımıza yardım etmek için canını feda ettiği vurgusu yapılırken, isminin Edremit’te yaşatılması ile kendisine olan vefa ve minnet borcunun bir nebzede olsa yerine getirilmeye çalışılacağı belirtildi. Gerçekleşen programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas ve İrfan Kartal, Japonya Büyükelçisi Kazuhiro Suzukı, Sivil Toplum Kuruluşu (AAR) Türkiye Temsilcisi Yoshifumi Kagehıra, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve birçok kurum amiri katıldı.

DEPREMİN 10. YILDÖNÜMÜ VE DR MİYAZAKİ’NİN ÖLÜMÜ ANILDI

Parkın açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, “İlimizde meydana gelen 2 depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce vatandaşımız yaralandı ve binlerce yapımız yıkıldı. Bugün de hem depremin 10'uncu yılını anmak, Van'da meydana gelen deprem aynı zamanda 10 yıl önce Japonya'da meydana gelen depremin anmak ve yeni depremlere hazırlıklı olmak bu depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle minnetle anmak için bu etkinlik Edremit belediyemiz tarafından düzenlendi. Bu sene büyükelçimiz hem Japon basınıyla hem de AAR’nin Türkiye temsilcisi ile birlikte sağ olsunlar bizi yalnız bırakmadılar. Japonya'dan birinci depremdeki arama kurtarma çalışmalarına AAR’nin temsilen buraya gelen ve ikinci depremde hayatını kaybeden Miyazaki olmak üzere herkesin minnet ve şükranla anıyoruz. Allah beterinden korusun ama deprem sel çığ bunlar da bizi bekleyen riskler olduğunu onun bunun farkında olmamız gerekiyor. Kentlerimizin şehirlerimizi imar ederken yapılarımızı yaparken bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğini belirtiyorum” şeklinde konuştu.

ARVAS: 63 MİLYON TÜRKİYE BİR OLMUŞTU HEPSİ VAN DİYE HAYKIRIYORDU

63 milyon nüfusu olan Türkiye bir olup Van diye haykırdığını dile getiren AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “23 Ekim 2011 yılında Van'da meydana gelen depremin 10 yıl üstünde geçmesine rağmen hala acıları bitmemiş 644 tane vatandaşımız Allah'ın rahmetine gitti. Sonbaharın kışa doğru girerken o zor koşulu şartlarda Türkiye seferber oldu. Binlerce çadır, konteyner ve kentler kuruldu akabinde 9 aylık bir süre içerisinde yine 30 bine yakın konutlar yapıldı, yaralar süratli bir şekilde sarılmaya başlandı. Kış şartlarının zor olması hasebiyle il dışına giden ailelerin çoğu herkes kapısını açmıştı misafirperver bir şekilde devletin bütün imkanlarıyla o vatandaşların yaralarını sarıyordu. İnsani duyguların birbirleri ile yardımlaşmanın dünyada adil bir düzenin oluşunu insanın refah ve yaşam seviyesinin yükseltilmesi açısından devletin misyonu dünyada örnek teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAY: DEPREM KUŞAĞINDA YAŞAYAN BİR ÜLKEYİZ

Dünyadan soyutlanıp kendi kabuğumuza çekilebileceğimiz bir dünyanın olmadığını söyleyen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Gönül elçimiz yardım için on binlerce kilometreden Van’ımıza iki depremden önce yardıma koşan Miyazaki'nin de bu anlamda vefa göstergesi olacak şekilde bir anıt parkı yaptık. Miyazaki sadece bir gönül elçisi değildi, özellikle Japonya ile Türkiye arasında 1890 yılından bu yana Ertuğrul firkateyninden gelen bir dostluk köprüsünün ikinci perdesinin aktörüydü. Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin samimi bir noktaya varması ve tüm dünyaya bir seslenişti.”

SAY: HAYATIMIZI DEPREME GÖRE DİZAYN ETMEK ZORUNDAYIZ

“Bu anlamda dünya vatandaşlığının bir örneğiydi. Kıymetli misafirler iklim krizinin, afetlerin ve dünyanın yeniden şekillendiği bir dönem yaşıyoruz. Bu anlamda sınırların artık bir anlam ifade etmediği yepyeni bir dünya düzeni var. Biz deprem kuşağında yaşayan bir ülkeyiz ve en önemlisi bir şehirde yaşıyoruz. Kuzey fay hattı Güney fay hattı bir deprem gerçeği ile karşı karşıyayız depremi bilmek yetmiyor depreme göre hayatımızı yeniden dizayn etmek gerekiyor. Bu anlamda da biz belediye olarak ilk bölgedeki ilk arama-kurtarma birliğini kurup bu anlamda da çalışmaları başlattık, AFAD il müdürlüğümüzce bu süreçte eğitimleri de devam ediyor.” Dedi.

BÜYÜKELÇİ SUZUKİ: PARKI TÜRKİYE İLE JAPONYA ARASINDAKİ GÜÇLÜ BAĞI SİMGELEYECEK

Yapılan parkla ilgili görüşlerini belirten Japonya Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, şunları kaydetti: “Bugün vilayetinizin merkezindeki tek ormanlık alana tarafınızdan "Miyazaki Koru Parkı” adı verilmiş olup, geçen yıl Ağustos ayında Miyazaki Bey'in büstünün dikilmesinin ardından, bugün ise "Atsushi Miyazaki Parkı” tamamlanmıştır. Van ve Edremit'teki herkese tekrardan şükranlarımı sunmak isterim. Parkın adını da aldığı Miyazaki Bey, Mart 2011'de Tohoku bölgesini vuran Büyük Doğu Japonya Depremi'nde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkeden alınan desteklerden çok etkilenmiştir. Bu vasıtayla sivil toplum kuruluşu olan 'AAR Japan Mültecilere Yardım Derneği'ne katılmıştır.”


MİYAZAKİ’NİN ADININ YAŞATILMASI ANLAMLI…

“Van'daki depremin ardından hızla afet bölgesini ziyaret etmiş ve yoğun yardım faaliyetleri ile çok sayıda vatandaşa ulaşmıştır. Ayrıca Miyazaki'nin Türk çocuklarıyla aktif olarak etkileşime girmek gibi Türkiye'deki faaliyetleri çok beğendiğini duymuştum. Bu tören vasıtasıyla bugünden tam 10 yıl önce Ekim ve Kasım 2011 depremlerinde hayatını kaybeden Van vatandaşlarına ve Japonya'dan gelerek maalesef ki hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki'ye rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hepinize geçmiş olsun dileklerimi yinelemek isterim.”

AFAD BAŞKANI SEZER: ACILAR HALENDE HİSSEDİLİYOR

23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybettiğinin altını çizen AFAD Başkanı Yunus Sezer, “1996 vatandaşımız da yaralanmış ve depremin yıldönümü vesilesiyle hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Halen acılarını hissediyor ve aziz hatıralarını yüreğimizde yaşatıyoruz. Bugün aynı zamanda 2011 büyük doğu Japonya depreminde 10'uncu yıl dönümü bu vesileyle Japonya'daki depremde hayatını kaybeden Japon dostlarımıza da Allah'tan rahmet diliyor ve saygıyla anıyorum. İnsandan insana, ülkeden ülkeye ırktan ırka değişmeyen aslında bütün insanların konuştuğu ortak bir dil vardır, o da gönül dilidir. Bu dil sınır tanımaz aynı zamanda bu bir merhamet dilidir. Aslında bu bizim bütün insanlarda olması gereken ve insanlığımıza kimlik kazandıran asli bir duygudur.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN HORİE: MİYAZAKİ VAN DEPREMİ İÇİN İLK EKİBE GÖNÜLLÜ OLDU

Son olarak düşüncelerini ifade eden AAR Japon Yardımlaşma Derneği Başkanı Yoshiteru Horie ise, Dr. Atsushi Miyazaki’nin Van depreminden sonra bölgeye gönderilecek ilk ekibe dahil olmak için gönüllü olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: “Sakin bir mizaca sahip olan Miyazaki, AAR Japan çalışanı olarak katılacağı ilk yurtdışı yardım çalışması sebebiyle heyecanlı ve yardım çalışmalarına katılmaya çok istekliydi. Miyazaki, otel odasında bir sonraki yardım çalışmasına hazırlanırken, depremin artçı şoklarından birinde otel binası ne yazık ki tamamen yıkıldı.”

MİYAZAKİ’NİN AİLESİNE TAZİYELER SUNULDU

“Biz, Japonya'da bu elim haberi aldığımızda, ne olduğuna inanamadık ve tüm kalbimizle en azından yaşıyor olması için dua ettik. Yorulmak nedir bilmeyen Türk kurtarma ekibinin tüm çabalarına rağmen Miyazaki ne yazık ki hayatta kalmayı başaramadı. Miyazaki'nin trajik vefatından sonra ailesine ve AAR Japan çalışanlarına hitaben Türk halkından alınan yüzlerce taziye ve içten mesajları burada okuyacak olsak saatler yetmeyecektir. Miyazaki'nin ailesi ve tüm AAR Japan personeli adına ve mirası iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin değerli bir parçası haline gelen bir Japon meslektaşımız tarafından alçak gönüllü bir çabanın hatırlanması adına, Türk halkına ve hükümetine en büyük şükran ve saygılarımızı ifade etmek istiyorum.”

Editör: TE Bilisim