5 Haziran Dünya Çevre Günü Van’da kutlandı.

 

Van Çevre Derneği 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Birleşmiş Milletler Örgütünün 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul edildiğini ifade etti. Kalçık, “O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Bu çerçevede 2006 Yılı Dünya Çevre Günü'nün ana teması ‘Çöller ve Çölleşme’ sloganı ise ‘Kurak Alanlar Çölleşmesin’ olarak belirlendi. Bu anlamda çevre sorunlarına duyarlığının geliştirilmesi için 2005 yılından bu güne Van-ÇEVDER olarak, birçok çevre sorununu gündeme taşıyarak ve mevcut sorunları çözmek için basın yayın kanalıyla çevre sorunlarına çözüm üretmek, belli dönemlerde aktif çalışmalar yürütmek, sorunları tespit etmek ve yetkililerle sorunların çözüme kavuşturulması noktasında çalışmalar yürütmüştür.” Diye konuştu.

 

KALÇIK: GEREKLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Kalçık, Van’ın jeopolitik konumu özellikle dünya değeri olan Van Gölünün önemli kısmının Van’ın sınırları içinde olması kendileri ve yetkililere her zamankinden daha çok görev yüklediğini ifade etti. Kalçık, “Hızlı ve çarpık kentleşme ilimizin önemli sorunları arasındadır. Özellikle İlimizin Çevre Sorunları ilgili olarak ön plana çıkan sorunların çözümü için ÇEV-DER olarak ilgili ve yetkililerle görüşmeler yapılmış sorunların ciddi boyutta olduğu ve bu sorunların ertelenemez, bekletilemez sorunlar olduğu çözüm bulunması için gerekli görüşmeler yapılmıştır. ÇEVDER’in başlattığı imza standında 3 gün gibi kısa bir zamanda 13.881 adet imza toplatılarak başlıca ilimizin çevre sorunlarına çözüm talebinde bulunulmuştur. Bu imzalar dosya halinde ilgili ve yetkililere sunulmuştur.” Şeklinde konuştu.

 

“KIYILARIMIZ KEYFİ KULLANILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR”

Kalçık son olarak Van’ın çağdaş yaşanabilir bir kent olması için şu ifadeleri kullandı: “Coğrafik yapısı nedeniyle doğa harikası olan 1727 rakımındaki Van Denizi ilimiz ve bölgemiz için en büyük turizm getirisi ve istihdam kaynağıdır. 450 km sınırı olan ve her metresinde ayrı güzellik taşıyan bu değeri maalesef yeterince koruyamamaktayız. Kıyılar doldurularak kıyıların kullanımına engel olunmaktadır. Yine makam sahiplerinin yetkilerini kullanarak veya yasayı ihlal ederek, kıyıları kendilerinin ya da ailelerinin dinlenme ve eğlence alanı olarak kullanmaktadırlar. Yasaların moloz, tel, çit dahi çekilemeyeceğini söylenmesine rağmen plaj niteliğinde olan, canlıların ortak kullanım alanı olmasına rağmen bu yerlerin böyle keyfi kullanıldığı görülmektedir.”

 

KALÇIK: MEZBAHANELER CİDDİ SORUN YARATMAKTADIR

Van Gölü’nün yatırıma dönüşmesi, turizme açılması, içinde bulunan tüm değerlerin korunması gerektiğini söyleyen Kalçık, “Doğası, kıyısı, balığı ile ekonomik girdi olarak yörede yaşayan insanlara gelir kapısı olmasını sağlamak hiç zor değil. Günümüzde bu nimetlerinden yararlanacağı yerde daha çok olumsuzluklarını yaşadığımız kanalizasyon ve evsel atık çukuruna dönüşen Denizimizin kirliliği her geçen gün daha bariz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Oysaki gelişmiş ülkelerde kanalizasyon ve evsel atıklar ekonomiye dönüştürülürken biz hem denizimizi hem de ekonomik değerlerimiz tahrip etmekteyiz. Bununla birlikte İl ve ilçe merkezlerinde bulunan mezbahaneler ciddi sorun yaratmaktadır. İl ve ilçe merkezleri içinde yapılan kesimler ve atıkların merkezlere gelişi güzel bakılması çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır. Dışarıdaki hayvan kesimleri de aynı şekilde çevre ve sağlık üzerinde büyük olumsuzluklara neden olmaktadır. Mezbahalar tekniğe uygun yaşam alanlarının dışında yapılmalı, mezbahane olmayan yerlerdeki kesimlerin önüne geçilmeli ya da ıslah edilmelidir.” Şeklinde konuştu.

 

ÇEVRE GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Kalçık son olarak Van’ın kanalizasyon alt yapısı ivedilikle çözülerek arıtma tesislerinin bir an önce modern bir şekilde yenilenmesi ve Van Gölü etrafındaki bütün yerleşkelerde bu sorunun çözümü için çalışılması gerektiğini vurguladı. Kalçık, “Bu anlamda Çevre bilincinin aile de, okullarda hayatın her alanında duyarlı insan topluluğu yetiştirmekle geleceğimizi oluşturacak torunlarımıza yaşanılır bir dünya bırakabiliriz. 5 Haziran Dünya çevre gününüz kutlu olsun.” Dedi.

 

VALİ TAŞYAPAN’A ZİYARET

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Vali İbrahim Taşyapan’ı makamında ziyaret etti. İl Müdürü Mahsum Semerci, beraberindeki Şube Müdürü Ahmet Fidan, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve Çatak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, öğretmen ve öğrencilerle Vali Taşyapan’ı ziyaret etti. İl Müdürü Semerci ve personelinin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlayan Vali Taşyapan, çevre ile ilgili yapılan çalışmalar nedeniyle İl Müdürü ve ekibine teşekkür etti. Toplumda çevre bilincinin üst düzeye çıkarılması için her kesimin sorumluluk üstlenmesi gerektiğine işaret eden Vali Taşyapan, bu konuda yerel yönetimler, kamu kurumları ve özel sektörün el ele vererek sürdürülebilir bir çevrenin oluşumuna katkı sunmasının önemine vurgu yaptı. Vali Taşyapan, daha sonra düzenlenen yarışmalarda dereceye giren Çatak Yatılı Bölge Okulu ile Hayati Kapukaya, Merkez Hürriyet ve Şehit Seyvan ilkokullarından öğrencilere bisiklet ve tabletten oluşan hediyelerini vererek, kendilerini tebrik etti ve derslerinde başarı diledi.

 

Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam ve içinde yasadığımız doğal ortamdır.

 

VASKİ’DEN AÇIKLAMA

Haziran Dünya Çevre Günü için açıklamada bulunan VASKİ genel müdürü Vehap Gezgen, “Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunmasını ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Temiz su kaynaklarını korumak, suyun sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanımını temin edebilmek de işin ayrı bir boyutu. Konunun her yönüyle değerlendirilerek hareket edilmesi gerekir. Çünkü su olmadan bir yaşam düşünülemez. "Hepinize yaşanabilir ve temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir yaşam diler, 5 Haziran Dünya Çevre Gününüzü Kutlarım.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim