ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: M.ALİ EKİNCİ

‘Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru ile adından sıkça söz ettiren, kente ve bölgeye özgü farklı ürünlerin yer aldığı Van kahvaltısı bugünün en çok konuşulan konusu oldu. İlki geçtiğimiz yıl start alan ‘Dünya Kahvaltı Günü’ geçtiğimiz yıl olduğu gibi günün startını veren Van TSO tarafından bu yıl sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyalar ile kutlandı. Günün erken saatlerinden itibaren Dünya Kahvaltı Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan kahvaltı sofrasının fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. Sabah erken saatlerinden itibaren #DünyaKahvaltıGünü etiketiyle başlayan kahvaltı paylaşım etkinliği sürerken Van TSO yönetim kurulu başkanı Necdet Takva, Şehrivan’a özel açıklamalarda bulundu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Van kahvaltısının dünyaya tanıtılması amacıyla 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunun kırıldığı Van'da, "Dünya Kahvaltı Günü" kapsamında etkinlik kapsamında sosyal medya üzerinde 3 dilde yapılan paylaşımlarla dünya gündemine girdi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle kitlesel kahvaltı programları yapılmazken, Van'da, kent sakinleri evlerinde hazırladıkları kahvaltı sofralarını sosyal medya üzerinden paylaşarak etkinliğe destek verdi. ‘Dünya Kahvaltı Günü’nü evinde ailesiyle kutlayan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, sosyal medya hesapları üzerinden 3 dilde Van Kahvaltısının tanıtanlar arasındaydı. Konu ile ilgili konuşan Takva, Önceki yıl olduğu gibi bu yılda ‘Dünya’nın en keyifli gününde bir araya gelelim’ teması ile sosyal medya üzerinden bir araya geldiklerini ifade etti.

HER ŞEY 2014 YILINDAKİ REKOR İLE BAŞLADI

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “1 Haziran 2014 yılında 51 bin 793 kişilik bir kahvaltı etkinliği ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başaran bir şehirde yaşıyoruz birlikte. O günden bu yana bir hazırlık sürecimiz vardı. Biz haziran ayının ilk pazar gününü ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan etmek suretiyle bütün dünya halklarını, bütün ülkeleri bu sürece dahil etmeye karar verdik. Bunun ilkini geçen yıl düzenledik. Rekoru kırdığımız gün de yine haziran ayının ilk Pazar günü idi ve bütün Türkiye halkı destek verdi ama özellikle Van halkı kendi değerlerine sahip çıkmak üzere meydanlardaydı. Bu süreçte ciddi hazırlıklarımız oldu, kahvaltının bileşeni olan birçok ürünü garanti marka tescilini aldık, kahvaltıyı tescilledik.” Dedi.

VAN DÜNYAYA BİR GÜN ARMAĞAN ETTİ

Kahvaltıyı dünya ile paylaştıklarını dile getiren Takva, “Van kahvaltısını artık dünya ile paylaşıyoruz ama bunu bir dayatma olarak değil, günün en önemli öğününü dünya halklarının da sahiplenmesi sağlamak üzere bir çalışma olmasını istedik. Herkesin geleneksel bir kahvaltı kültürü var, Meksika, Amerika, Çin, Japonya, Rusya, dünyanın çeşitli ülkeleri kendi kahvaltı kültürleri ile geleneksel süreçlerini yönetiyorlar ama bütün dünya insanları şunu kabul ediyorlar, günün en önemli öğünü, beslenmenin en önemli öğünü bir bütün olarak kahvaltıdır. Öğle yemekleri hiç konuşulmaz, belki akşam yemekleri biraz konuşulur ama Van Kahvaltısı ayırt edici özelliğiyle dünyaya Van’dan bir gün armağan etmenin bir vesilesi oldu. Van bu anlamda bir tarih yazıyor, dünyaya bir armağan sunabilme yeteneğine ve kabiliyetine sahip olduğunu söyleyebilirim.” Şeklinde konuştu.

“VAN HALKI ARTIK KENDİ KÜLTÜREL DEĞERİNE KAHVALTISINA SAHİP ÇIKACAKTIR”

Takva, “Biz tarihin bu döneminde ticaret sanayi odası olarak, inovatik fikirler ile şehrimizi bilinir kılmaya, uluslararası düzeyde tanınır kılmaya çalışıyoruz. Herkesin buna sahiplik etmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte elbette Van halkı artık kendi kültürel değerine kahvaltısına sahip çıkacaktır ama bunu dünya ile paylaşma Van’dan dünyaya armağan etmek gibi bir misyonu üstlendiğimizin farkında olmamız gerekiyor.” Diye konuştu. Sosyal medya üzerinden hashtag ile kahvaltının kutlandığını sözlerine ekleyen Takva, “Sosyal medya üzerinde paylaşılmak üzere hashtaglarımız hazırlandı 3 dilde, #dünyakahvaltıgünü, #rojatasteyacihane, #theworldbreakfastday hashtagları ile insanlar kendi ev ve işyerlerinde kendi geleneksel ürünleri ile bir paylaşım yaparak bunu dünyaya mal etme çabası içerisinde oldu.” Dedi.

“7’DEN 70’E HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Van Kahvaltısının tanıtımı ve dünyada yaygınlaştırılması anlamında herkesin bir katkısının olduğunu sözlerine ekleyen Takva, “Teşekkürü hak eden kurumlarımız var, bu yıl Dışişleri Bakanlığı himayesinde gerçekleşiyor, geçen yıl bakan yardımcımız Faruk Kaymakçı, bu işi sahiplendi paylaşımlarda bulundu ve bu yıl himayelerine aldı. Eğer bu pandemi olmamış olsaydı biz bu çekimleri bakanlığın bahçesinde yapıyor olacaktık, kendilerine teşekkür ediyorum. Birliğimizin Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu başından beri bu fikri sahipleniyor ve dünyaya mal etme gayreti içerisinde, aynı şekilde Tarım Bakanımız Ekrem Pakdemirli, çok keyifli paylaşımlarda bulunmuştu, onlara çok teşekkür ediyoruz. Kentte bu işe sahiplik eden 7’den 70’e herkese, Valimize, Milletvekillerine, Van bürokrasisine çok teşekkür ediyoruz. Oda çalışanlarımız çok emek veriyorlar, dünyaya yaygınlaştırmaya çalışıyorlar, dünyaya duyurmaya çalışan basın mensuplarına çok teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı. Takva son olarak şöyle konuştu: “Bu dönem yaşayanların bir tarihi ve bir hikayesi olacaktır. Tarihte bu anlamda şehrimize sunduğumuz katma değer ölçüsünde bizleri anacaktır.”

Editör: TE Bilisim