ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Van’da yıllardır konuşan yeşil alan sorunu devam ederken, ormanlaşma ve yeşil oranı yüzde 2’lerde duran kentte yeşili artırmak için de bu anlamda belli isimler müthiş bir mücadele veriyor. Kentin bazı kesimlerinde bulunan yeşil alan varlığı sürekli tartışma konusu olurken, çözüm için de arayışlar sürüyor. Bu çabanın en büyüğünün Edremit Belediyesi ve Başkan İsmail Say tarafından verildiği süreçte Edremit’te üzücü gelişmeler yaşanıyor. İmar onayını geçtiğimiz dönemlerde alan isimler Edremit’in simgesi olan yeşil alanında bir bir beton yapılar inşa ederken, o alandaki yeşillik her geçen gün daha da azalıyor. Van’ın ciddi manada yeşil ve ormanlık alan sorunu yaşadığı bu süreçte durum uzun süredir konuşulmaya devam ederken konuyla ilgili bir önemli ve kritik çağrı da yine Başkan İsmail Say’dan geldi. Geçtiğimiz günlerde kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya gelen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, göreve geldiği günden bu yana yaptıkları projeleri anlattığı toplantıda en büyük yeri Edremit’in yeşili ile ilgili bu sorununa ve imara ayırırken konuyla ilgili çok kritik çağrı ve açıklamalar yaptı. Mevcut durumun sebebini tüm detayları ile paylaşan Başkan Say, bu güzelliğin yok olmaması için reçeteyi detayları ile paylaşıp toplumdan da destek istedi.

BAŞKAN SAY YEŞİLİNİ KAYBEDEN EDREMİT’TEKİ SORUNU TÜM DETAYLARI İLE ANLATTI

Van’ın kronikleşen orman sorunu sürüyor. Bir taraftan orman varlığıyla ilgili çalışmalar yürütülürken bir taraftan da Erciş ve Edremit ilçelerinde kalan yeşil alanlar korunmaya çalışılıyor. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, basınla yaptığı toplantı da ilçenin yeşil alanlarının imara açıldığı ifade ederek, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarının da altını çizdi. Van’da orman varlığı problemi yaşanırken, Edremit’te de yeşil alanların imara açıldığına yönelik tartışmalar, açıklamalar sonrası Başkan Say’dan konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Say, konunun öncesini ve mevcut durumu tek tek paylaşırken bu konuda uygulanmaya konması gereken yol haritasını net bir şekilde ortaya koydu. Say, Edremit’in bu imar sorunu nedeniyle yitirmeye başladığı yeşil için yapılması gerekenleri de detayları ile paylaşıp kamuoyunun dile getirdiği tüm soru işaretlerini de gidermiş oldu.

MEVCUT BETONLAŞMANIN SEBEBİ 2013 VE 2017 YILI İMARLARI!

Basılna bir araya geldiği toplantısında en çok üzerinde durduğu konu olan Edremit’in imar ve yeşil sorunu ile ilgili konuşan Say, Edremit’te 2013 ve 2017 yıllarında yeşil alanların imara açıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Son iki yılında değil, 6-7 yılında Edremit'in yeşil bölgesine imar verildi. Hatta zaman zaman betonlaşma ile ilgili sosyal medyada, eleştiriler görüyorsunuz. Edremit en yeşil bölgeleri imara açılmış durumda. Biz aylardır bunu dillendiriyoruz. Çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız. 5 veya 10 yıl sonra hiçbirimiz yokuz ama Edremit var olacak çocuklarımıza ve sonraki nesillerimize bizim yeşil bir Edremit bırakabilmeliyiz.”

SAY: BU İMARI BİZ YAPMADIK, GELİN YEŞİLİ BERABER KORUYALIM!

Destek çağrısında bulunan Bankan Say, herkesi samimi olmaya davet ederek şunları belirtti: “Eğer derdiniz Van ve yeşil alansa bunu birlikte koruyalım. Bu imarı biz yapmadık. Bizim 31 Mart 2019’dan sonra bugüne kadar, imara açtığımız bir yer yok. Yani bir parselin inşaat alanını arttıracak hiçbir değişiklik yapmadık, tam tersine düşürdük. Bir tarafta yer sahipleri bir taraftan da müteahhitler, özellikle salgından sonra son 1-2 yıldır Edremit'e yoğun bir rağbet var. Şimdi vatandaşın beş dönüm arsası var. Normalde 2 veya 3 dönüm arsada bir tane yazlık bir çiftlik evi ya da bir ev yaparsınız. Ancak 5 dönüm arsada şu anda 8 bin metrekare inşaat yapılabilir. Yasal halde olmasına rağmen birçok vatandaşımızı ve müteahhitlerimizi revize yapacağız diye aylardır bekletiyoruz.”

SAY: BUNUN MÜSEBBİBİ BİZ DEĞİLİZ

Edremit’teki arazilerin yüzde 95'i özel arazi olduğunu vurgulayan Say, “O fotoğraflara yansıyan ve Edremit’in simgesi olan alandaki yeşillik, orman değil. Tamamın sahibi var. Vatandaş İzmir'de oturuyor. Arsasını müteahhide vermiş. Müteahhit aylardır bizden bir şey bekliyor. Biz de aylardır sesimizi yükseltiyoruz. Çünkü revize yapma yetkisi bizde değil. Ama şu kısmını tekrarla söyleyeyim ki bunun müsebbibi biz değiliz. Fatura yarın bize çıkarılmasın. Ses çıkaran ve algı yaratan arkadaşlar 2013 ve 2017 yılında neredeydiler? İpekyolu Caddesi'ne ana caddeye verilmeyen imar, Edremit’in bu yeşil bölgesine verilmiş. 1.6 emsal yani bir metrekareye bin 600 metrekare inşaat yapılabilecek.” Şeklinde konuştu.

EDREMİT REVİZE YAPACAK FAKAT DAHA ÖNCEDEN RUHSAT ALIP İNŞAAT YAPMAYI BEKLEYEN ONLARCA FİRMA VAR!

Cümlelerini devam ettiren Say, yapılan çalışmaları vali ve büyükşehir belediyesiyle paylaştıklarının altını çizdi. Başkan Say, “İnşallah bu kışın burayla ilgili bir revize çalışması yapacağız. Ama şu anda hali hazırda imar durumunu ve ruhsatını almış onlarca yer var. İnşaatlar yapıldı ve devam ediyor. Yani düşünün 5 bin metrekare bir arsası olan bir vatandaş tam elli altı dairelik proje yapabilir. Yeşil bölge de iki yüz tane ağacı kesip elli altı dairelik çalışmasını yürütebilir. Revizedeki tavsiyemiz ise; emsali neredeyse dörtte birine düşürmek. Yani tamamen kapatamayız. Çünkü sit alanı değil.” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN KARARI EDREMİT’İN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Say, meclis üyelerine tek tek teşekkür ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bütün meclis üyelerimiz de oy birliğiyle biz Edremit'te yeşil bölgede emsalin artırılmaması, tam tersine azaltılmasıyla ilgili ilçe kararı aldık. Ekim ayı meclisinde de bu kararı alacağız. İşte bir taraftan bu mücadeleyi veriyoruz, bir taraftan insanları korumayla uğraşıyoruz, bir taraftan da vatandaşın sosyal anlamda ulaşabileceği hizmetleri veriyoruz. Hatta Ekim ayı meclisinde de revizenin ilk ayağı olan büyükşehire teklif kararımızı da sizin aracılığınızla duyuralım. Önümüzdeki ay meclis kararımız da birlikte Edremit'teki yüksek imarlı yerleri düşürüyoruz. Ancak ruhsatını ve imar durumunu almış yer var. Yani kazanılmış hakkı olan vatandaşlar var. Yarın dört tane daha beş tane daha inşaat gördüğünüzde bunun faturasını bize çıkarmayın.”

BAŞKAN SAY: BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ

Vatandaşları ve yer sahiplerini mağdur etmek istemediklerinden söz eden Başkan Say, yer sahiplerine seslenerek şunları anlattı: “Adam arsasını kullanmak isteyecek tabi ki kullansın ama bir beton yığınına çevirmesin. Yani oranda belki butik otellerin butik çarşıların ya da vatandaşın yararlanabileceği üç beş sokak olmalı. Ama bunun ötesi olmamalı. Edremit’in yeşil bölgelerinde emsalini düşüreceğiz.” Edremit’te imarı kesinleşmiş bir bölgelerin olduğunu ifade eden Say, “En azından kesinleşmeyen yerler için çalışmalarımız olacak. İnşallah Edremit'tin yeşilini de Şamran Kanalını da önümüzdeki kuşaklara en az zararla diye teslim edeceğiz. Yani bana göre bu tehlike çok çok daha önemli. Edremit'te 130 bin tane insanımız yaşıyor. En azından her bir vatandaşımıza bir ağaç olacak şekilde ağaç dikeceğiz. İnşallah dönemi bittiğimiz de en azından 130 -150 bin ağaç fidanı dikerek bayrağı teslim etmeyi düşünüyoruz.” Cümlelerini kullandı

Editör: TE Bilisim