Dünyanın en büyük sodalı gölü ve 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde sportif aktiviteler artmaya devam ediyor. Son zamanlarda Van Gölü’nün derinliklerinde keşfedilmeye devam eden mikrobiyalitler, herkeste merak uyandırırken yakından incelemek isteyenler ise dalış kurslarını tercih ediyor. Bu anlamda büyük bir ilginin gösterildiği Van Denizi ile ilgili en kapsamlı su altı dalış programlarından birini düzenleyen Edremit Belediyesi, ‘Van Gölü’nün Gizemli Sularına Dalıyoruz’ sloganıyla 200 kişiyi ‘Van Göl Mikrobiyalitleri’ programı kapsamında Van Gölü’nde dalış yaptırdı. Alanında uzman kişilerin refakatinde düzenlenen programda, katılımcılar tekneler ile dalışın yapılacağı alana götürülürken, teknede uzman dalgıçlar tarafından ilk defa sualtına dalış yapacak kişilere eğitim verildi. Ardından dalış kıyafetlerini giyen katılımcılar, sırayla Van Gölü’ne dalış yaparak mikrobiyalitleri yakından gördü.

VAN GÖLÜ ALTINDAKİ GİZEM DALIŞLA KEŞFEDİLİYOR!

Van Gölü altına dalış gerçekleştiren Van Diving Eğitmenlerinden Serkan Ök, konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulundu. Eğitmen Ök, “Van Gölü’ne 10 yıldan fazladır dalış yapıyoruz ve bu süre zarfında Van Gölü’nün altındaki gizemlerin ilgi odağı olması için çalışmalar yürütüyoruz. Önemli keşiflere de şahitlik ediyoruz. Batık şehri, Rus batımığını ve dünyanın en büyük Mikrobiyalitlerini keşfettik. Bunlar tarihle ciddi bir ilgi odağı olunca biz burada VANDİVİNG ismiyle bir dalış okulu açtık. 3 yıldır hizmet veren dalış okulumuzun bir hedefi var, Vangölü çevresinde bulunan tüm ilçelerimizde binin üzerinde dalıcı sayısına ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜN’NÜ KORUYAN SAYIMIZI ARTTIRACAĞIZ”

Dalış okulu olarak imkanlar dahilinde bir yere kadar ilerleyebildiklerini söyleyen ÖK, “Bu kapsamda ilerleyebilmemiz için belediyelerin bize büyük destek olması gerekiyor.  Edremit Belediyesi bunlardan biri. İlk olarak İpekyolu Belediyesi bizlere destek vermişti, dalış kursu ve deneme dalışları yapmıştı. Şimdi Edremit Belediyesi ile birlikte daha büyük bir organizasyon yaptık. Katılımcıların hepsi mutlu, dalıcı sayımızı arttıracağız, Van Gölünü koruyucu sayısını arttıracağız” dedi.

“VAN GÖLÜ ALTINDA FARKLI OLUŞUMLARIN OLDUĞUNA İNANIYORUZ!”

Van Gölü altındaki gizemi vatandaşlarla buluşturmak istediklerini belirten ÖK, “Van gölü mikrobiyalitleri gerçekten çok gizemli uzun yıllar sürede oluşuyor. Su altındaki tatlı su çıkışları sonucunda bir fotosentez olayı ile bu çökeltiler sonucunda binlerce yıl süren bir süre içerisinde oluşuyor ve yapıları birbirinden tamamen farklı gizemli bir gerçek. Son 5 bin yıl içende Van gölünün indiği en alt nokta ile en üst nokta 150 metre olunca bu kapsamda Van gölünde bir batık şehir bulduk ama farklı bir oluşumlarında olduğuna inanıyoruz ve keşiflerimize devam ediyoruz, çok daha iyi dalışnoktaları da bulacağız. Çok daha büyük mikrobiyalitler de keşfedeceğiz. Van Gölü altında birçok keşfin yapıldığı ve bu keşifler arasına Van Gölü Canavarı da var. Bizde arıyoruz, bir gün bir yerde karşılaşırız belki!” diye ekledi.  

DALIŞ YAPAN VATANDAŞLAR, ETKİNLİKTEN MUTLU!

Van gölünde su altındaki gizemler karşısında heyecanlandıklarını ifade eden katılımcılardan Nadir Teke, “Van Gölü’nün güzelliklerini ve derinliklerini keşfettik, bizim için güzel bir etkinlik oldu. Bu etkinlik sonucu doğanın güzellikleri, memleketimizin güzelliklerini, mikrobiyalitlerin güzellikleri ile karşılaştık. Gerçekten güzel ve heyecan verici bir durumdu, organizasyon için de Van Diving ve Edremit belediyesine çok teşekkür ederim. Umarım bu etkinlik geleneksel hale gelir” ifadelerini kullandı.

SÜRMELİ: DALIŞ YAPTIĞIMIZ İÇİN ÇOK SEVİNÇLİYİZ

Van Gölünün Güzellikleri karşısında büyülendiklerini ifade eden Selma Sürmeli ise şunları söyledi: “Van’ın zenginlikleri ile farklı bir su yapısı ile burada dalış yapmak ayrı bir tecrübe, bu etkinlikte emeği geçen Edremit Belediyesine ve Van Diving ekibine teşekkür ederiz, bu organizasyonda emekleri çok büyüktür. Kısa bir süre içerisinde çok büyük bir ilerleme yaptılar, Van’a bu güzellikleri kazandırdılar, bu anlamda çok mutluyuz ve dalış yaptığımız için çok sevinçliyiz. Farklı bir tecrübe ve deneyim, hem suyun farklı olması ve sıcaklığı hem de mikrobiyalitlerin çeşitliliği ve büyüklüğü olsun, herkesi buraya dalış yapmaya davet ediyorum”

VATANDAŞLARDAN VAN GÖLÜ’NÜ TEMİZ TUTALIM ÇAĞRISI!

Van Gölü’ne dalış yapan katılımcılardan Serpil Er: “Organizasyonu düzenleyen ekibe çok teşekkür ederiz. Özelikle bütün bayan arkadaşlarımın gelmesini ve dalmasını tavsiye ederim. Su altında mikrobiyalitleri gördük, çok güzeldi. Van Gölü çok güzel ama gölümüzü temiz tutmamız gerekiyor, halkımızdan ricamız, Van Gölünü kirletmeyin. Yıllardır devam eden kirlikle ciddi anlamda bir mücadele var. Bizde vatandaş olarak, bu sahip çıkmalıyız. Daha çok sahiplenmeli ve temiz tutmalıyız. Çünkü bizim bu göle ihtiyacımız var” diye konuştu.

“MUTLAKA DENEYİMLENMESİ GEREKEN BİR AKTİVİTE”

Dalış yapmadan önce çok heyecanlı olduğunu dile getiren Gamze Coş, “Heyecanlı ve korkarak başladık ama gerçekten yapılmayacak bir şey değil, mutlaka deneyimlenmesi gereken bir aktivite. Suya girdiğinizde nefes alışverişinizi düzene soktuktan sonra hiçbir zorluğu yok. Birlikte dalış yaptığımız eğitmen tamamen sizi yönlendiriyor, onun kontörlü altındasınız, çok kolay, yapılmayacak bir şey değil, çok korkan arkadaşlarımız bile rahatlıkla dalış yaptılar. Bayan arkadaşlarımız başta olmak üzere korkan, korkmayan herkese tavsiye ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim