Van’ın sendikacılığa yıllarını vermiş ve aile olarak belediyecilik tecrübesi olan bir aileden gelen Hizmet İş Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, büyükşehir belediyesinin ve şu an kenti yöneten isimlerin Van için şans olduğuna vurgu yaptı. Olaya hem idarecilik hem de hizmet gözüyle bakan Efeoğlu, Van’ı bilen isimlerin görev almasının avantaj olduğunu kaydederek önemli değerlendirmelerini Şehrivan ile paylaştı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi’nde yapılanma, görevlendirmeler ve atamalar devam ederken Vali İbrahim Taşyapan’ın vekil başkanlığı kurumda hizmet hazırlıkları da başladı. Göreve gelir gelmez hızlı başlayan ekip takdir görmeye başlarken genel sekreterlik ve bazı konularla da tartışma konusu edilmeye devam ediyor. Genel Sekreterlik görevine atanan Mehmet Yaşar’ın atanması gibi birçok konu tartışma konusu olmaya devam ederken kentte belediyecilik, kadrolaşmayı ve hizmet sektörünü iyi bilen bir isimden önemli değerlendirmeler geldi. Belediyenin en çok tartışıldığı dönemde belediyenin durumu, görevi alan isimlerin doğruluğu ve hizmet yapıp yapmayacağına dair birçok konuyu yılların sendikacısı Şehrivan’a değerlendirdi.

 

 

EFEOĞYU; VALİ DE ŞANSTIR GENEL SEKRETER DE!

Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hizmet İş İl Başkanı ve Hak-İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede Büyükşehir’in yeni yönetiminin Van için şans olduğunu kaydetti. Efeoğlu değerlendirmesinde; “Sayın Valimiz bugüne kadar Van’a gelen en iyisi diyebileceğimiz valilerden biridir. Artık Van’ı tanıyor. Onun tecrübeleri ve devlet adamlığı ile birlikte her daim halkın içinde olması çok büyük bir avantaj. Bunlar idarecilikte önemli bir şey. Yine büyükşehirdeki Mehmet Yaşar’ın insancıl yapısı ve belediye tecrübeleri de bu noktada kıymetli.”

 

BELEDİYEDE BAŞARILI OLMANIN ŞARTI…

Belediyeyi de, çalışanları da çalışma disiplinini bilmenin de bu süreçte önemli olduğuna vurgu yapan Efeoğlu, konuyla ilgili olarak; “Şimdi belediyelerde başarılı olmak için çalışanları kazanmak gerekiyor. Bu şart. Çalışanlar arasında huzurun sağlanması zaruri bir durum. Bu anlamda Yaşar da bir şanstır hem belediye hem de çalışanlar için. Hem belediyeyi biliyor hem de çalışanları biliyor. Van için, Vanlı için bu bir şanstır. Bunun artık hiç kimsenin siyasi olarak görmemesi gerekiyor. Nihayetinde bu isimler seçimle de gelmedi. Siyasi bir tarafı da yok. Böyle de olunca tek hedef Van ve halka hizmet olacak. Bunu da biz ve STK’lar elimizden geldiğince destekleyip bu işin yardımcısı olmalıyız.” Dedi.

 

 

VAN BÜYÜK FIRSATLAR KAÇIRDI!

“Van’ın en büyük problemi her şeye eleştirel bakmamızdır. Eleştirirken kırıp döküyoruz. Oysa yaptırım gücü olan eleştirilerde bulunursak karşıdaki insanların yönlendirilmesinde daha etkili olacağız. Ama tüm yapılanları bir kerede eleştiri ile silersek bu sefer eleştirilerimizin de bir süre sonra ciddiyeti kalmıyor. Belediyede eksik de olacak, yanlış da olacak. Ama bu konuda uyarıcı görevi üstlenilir, STK’lar olarak, halk olarak eleştiriler ile Van’ın lehine işlerin hayata bulması sağlanabilir. Şöyle geriye dönüp baktığımızda yaklaşık iki dönemdir büyük kayıplar yaşadık. Kentte ne STK’lar ne dernekler ne de diğer oluşumlar sürece dahil olamadı. Kentin büyük ihtiyaçları karşılıksız kaldı. Kendi ayarındaki illere baktığımızda bir çok kent potansiyel olarak yarısı bile değilken Van’dan çok daha ileriye taşındı. Çünkü hem iyi hizmet aldılar hem de kentte ortak bir çalışma ortaya konuldu. Nihayetinde iki dönem büyük bir zaman dilimi. Bu süreçte kent çok büyük kazanımlar ve hizmetler edinebilirdi. Fakat diğer tüm paydaşlar gibi STK’lar da dışarda tutuldu. Şimdi bu yeni dönemde bu hatalardan vazgeçilip halk da STK’lar da diğer dinamikler de sürece dahil edilmeli. Elimizi taşın altına koymanın tam zamanıdır şu anda.”

 

“YAŞAR’I HARCAMAYA ÇALIŞTILAR!”

Ardından Genel Sekreterlik görevini yürüten Mehmet Yaşar’ın durumunu değerlendiren Efeoğlu, kendisi ile ilgili ortaya atılan iftiralara dair de tespitler paylaştı. FETÖ’cülükle suçlanan Mehmet Yaşar’ın karalanmaya çalışıldığına dikkat çeken Efeoğlu, çocuklarının eğitimi ile ilgili çalıştığı bir bankadan dolayı bir algı yönetimi yapılmaya çalışıldığını vurgularken; “Şimdi belediyede bizden biri görev almışken, bir kesim bu ismi vurmaya çalışıyor. Bunu yaparken de çok aşağılık bir yöntem kullanıyorlar. FETÖ’cülük ile suçluyorlar. Belgeler paylaşıyorlar. Doğrudur içişleri bakanlığından kendisiyle ilgili bir yazı geldi. Fakat bizzat Bekir Kaya’nın teyit ettiği muhakkikler ile araştırmalar yapıldı ve onların imzası ile bir yazı yazıldı. Kendisi de bu durumu sosyal medyadan paylaştı. Eğitim nedeniyle çalışılan banka ile ilgili bir soruşturma. Valiliğe yazılan yazıda kendisine herhangi bir suç unsuru görülmediği de belirtildi. Devlet tüm kurumlarda uyguladığı yasal süreci burada da uyguladı. Yani bir bankaya öğrencisinin taksitini yatırdığı ücret yüzünden kente hizmet eden bir ismi yıpratmak doğru değil.”

 

 

VAN’I DA BELEDİYEYİ DE İYİ BİLİYOR…

Ardından Yaşar’ın durumunu da değerlendiren Efeoğlu, uzun yıllardan bu yana tanıdığı ismin kentteki birikimlerinin hizmet anlamında kıymeti olduğuna değinerek, Van’ı çok iyi bilmesinin bu süreçte çok avantajlı olduğuna işaret etti. Efeoğlu; “Mehmet Yaşar bu belediyede ilk işe başladığında zabıta olarak başladı. Zabıta demek bir ilde ne var ne yok bilmek demek. Halkın en çok içine karışan belediye görevlisi demektir. Ardından tahakkuk memuru oldu. Yani tüm personeli birebir tanıma imkânı buldu. Ardından özel kalem müdürlüğü, satın alma müdürlüğü yaptı. En önemlisi başkan yardımcılığı yaptı. Bunu yaparken de bütün birimlere hakim bir pozisyondaydı. Alt yapı olsun, VASKİ de olsun bütün kademelerde görev yapıp bütün birimleri biliyor. Yani çalışan ekibi de iyi biliyor. Kimin nerede nasıl iş yapacağını bilen bir isimdir. Diğer taraftan son zamanlarda bir yıpratma politikası güdülüyor.” Dedi.

 

EN BÜYÜK SORUNUMUZ BU…

Bu noktada bir çok spekülasyonun yapıldığı, tartışmaların yaşandığı ve bir çok müdahalenin olduğu bir süreçte belediye vekilliğine atanan Vali İbrahim Taşyapan’ın da duruşunun önemli olduğuna vurgu yapan Efeoğlu; “Vali beye de bu noktada biz teşekkür ediyoruz. Belediyenin böyle bir isme ihtiyacı vardı. Dışarıdan birisinin gelmesi ne kadar doğru olacaktı ki? Van’ı bilmeyen, Van’ı tanımayan, belediyeyi tanımayan isim ne kadar başarılı olabilirdi ki? Zaten bizim en büyük sorunumuz bu değil mi? En çok eleştirdiğimiz konu da budur. Van’ı bilmeyen isimlerden, kurum-kuruluş yöneticilerine karşı çıkıyoruz. Bizim istediğimiz gibi bir isim olması lazım haliyle. Bu isim de Van’ı bilen ve tanıyan bir isimdir. Sonuçta buraya kayyum geldi mi geldi. Haliyle birilerinin de genel sekreterlik görevine gelmesi gerekiyordu. Vali bey de içimizden birisini bu konuda görevlendirdi. Biz yıllardır bu kentte sendikacılık yapıyoruz. Bu işe yıllarımızı verdik. En büyük sıkıntımız neydi bizim yıllarca: Belediyeyi bilmeyen, belediyeciliği bilmeyen birilerinin oturduğu zamanlarda en basitinden ilgilendiğimiz işçilerle ilgili birçok sıkıntı yaşıyorduk. Şimdi bizden birisi varken hep birlikte bu isimlerle kentin çözüm bekleyen sorunlarını paylaşma vaktidir. Bu ekip diyaloğa da eleştiriye de açık bir ekip. Biz kent olarak bu isimlerin önüne yeterli doneler koyacağız ki çözüme kavuşturmada biz de rol almış olalım.”

 

 

HEPİMİZE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR!

Bu atamalarla Van’ın bir fırsat yakaladığına da vurgu yapan Efeoğlu, göreve gelir gelmez mevcut ekibin siyasi duruştan uzak kalıp olayların çözümü ile ilgili çalışmalara yoğunluk vermesinin bunun işareti olduğunu söyledi. Efeoğlu; “Bakınız bir kere büyükşehir belediyesi ve görev yapan isimlerle ilgili şunun bilinmesi lazım. Bu atamalar siyasi atamalar değil. Hiçbir partiyle ilgili bir durum değil. Burada devletin görevlendirildiği bir isim var. Bu iş de devlet işi olarak yürütülüyor. Zaten bizim isteğimiz de siyasilerin dışında bir yönetim ile işin yürümesi. Çünkü bu süreç Van’a fırsattır. Siyasi olarak düşündüğümüzde siyasi olarak davranma olayı ortaya çıkıyor. İşin yapılabilirliğinden çok siyasi dengeler ortaya çıkıyor. Ama bu haliyle iş ehliyle yürüyor ve ortada bir siyasi denge sağlama işi yok. Yani iş ehliye verildi ve liyakatli bir isim tarafından işleyecek. Belediyede bu isimler göreve gelir gelmez birçok konuda çalışmaya başladılar. Şimdi trafikte çözüm aranıyor, ulaşımda çözüm aranıyor, hizmet konusunda ehil isimlerle çalışılıyor. Tabi halihazırda büyük sıkıntılarla da uğraşıp büyük borçlar ve gelir giderlerin hesabı yapılıyor. Tam bir yönetim sağlandığı zaman bize düşen Van odaklı bir çözümün parçası olabilmek. Van’ın ihtiyacı olan da bu.”


YUNUS EMRE AYKAÇ

ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim