ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerdeki kabine toplantısı açıklaması sonrası okullarda normale dönüş başladı. Türkiye genelinde kontrollü normale geçiş süreci başlarken okullar da kapılarını öğrencilere açtı. Kabinede alınan kararlar doğrultusunda eğitim öğretimde il bazlı olarak yerinde karar uygulamasına başlandı. Yüz yüze eğitim kararı alınan Van’da köy ve ilçe okullarda ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay, öğretmen ve öğrencilerden şikayetler geldiğini söyledi. Okullardakı ısınma soruna değinip özellikle yatılı okullardaki duruma dikkat çeken Atabay, sadece ısınma sorun değil öğrencilerin diğer problemlerine de değindi. Açıklamada okullardaki derslere katılım durumu ve ailelerin yaşadığı sorunları ile ilgili de tespitler paylaşıldı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını Türkiye’de de yayılımına hız kesmeden devam ediyor. Birçok alanı olumsuz etkileyen virüs, sağlık alanından sonra en büyük tahribatı ise eğitimde yaşattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile korona virüs salgınında “Yeni Kontrollü Normalleşme” adımları atıldığı belirtti. Açıklanan adımlar ile birlikte düşük riskli (mavi) listede yer alan kentte hafta sonu sokağa çıkma yasağı kaldırılması, yüz yüze eğitim geçiş sağlaması gibi birçok yasakların kaldırılması duyurusu geldi. Yüz yüze eğitim kararından sonra ilçe ve köy okullarında kömür dağıtımın yapılmadığı, okulların soğuk olduğu ve öğretmen ve öğrencilerin aşılanmadan kararın alınması tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay, ilçe ve köy okullarına kömür dağıtımının yapılmamasından yatılı okulların soğuk oluşuna, öğretmenlerin ve öğrencilerin aşılamamasından risklerin artışına, uzaktan eğitimde kente yeteri kadar verim alınmamasından yüz yüze eğitim kararına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

ATABAY: “OKULLARA DAĞITILAN KÖMÜRLERDE CİDDİ SORUNLAR VAR”

Okullara dağıtılan kömür ile ilgili açıklamalarda bulunan Eğitimsen Van Şube Başkanı Murat Atabay, şunları söyledi: “15.07.2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlara 2020-2021 eğitim öğretim yılı için ısınma amaçlı kömür dağıtımına ilişkin 2759 sayılı cumhurbaşkanlığı kararı yayınlanmıştır. Kömür ihalesini kentler, eskiden kendileri yapıyorlardı. Daha sonra Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kömür dağıtma işlemi Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından yapılmıştır. Bu kömürler bir trenle Erzurum’a oradan da Van’a ulaşıyor. Buradan da ilçelere ve köy okullarına dağıtımını yapıyorlar. Özellikle kış koşularının çok zorlu geçtiği ilimizde ki birçok eğitim kurumuma halen kömür ulaştırılmamıştır. Pandemi sürecinde eğitim kurumlarının büyük çoğunluğunun kömür ihtiyacı azalmış olmasına rağmen halen bu kurumlara kömür dağıtımı yapılmamış olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu okullarda geçen sene dağıtılan kömürle idare ediyordu. Tabi bunların dışında dağıtılan kömürlerden de aldığımız şikayetler var. Kömür çoğunlukla taştan, çöpten ve külden oluşuyor. Böyle olunca da kömür yanmıyor.” 

“YATILI OKULLAR AŞIRI SOĞUK”

Gezdiğimiz pansiyonlu okullarda kömürün ısıyı arttırmadığını vurgulayan Atabay, “Pansiyonlu okullarda çocuklar gece de kalacak. Gelen şikayetlerin çoğu da pansiyonların aşırı soğuk olduğu ve öğrencilerin bu soğukta sıkıntı yaşadığıyla alakalı. Biz bunu sorunu gerekli mercilere taşıdık. Kömür gönderiyoruz dediler. Evet, kömür var ama kalitesiz buda merkezin kararı. Yani bu kömürler merkezden geliyor. Bunlar dışında belli sorunlar var ama okulların yüz yüze geçmesi en azından Mart ayında gerçekleşti. Ancak gece koşularında düşünüldüğü zaman halen soğuk olduğunu biliyoruz. Sadece merkez için konuşmuyorum. Van’da doğalgazlı okullar var, orada herhangi bir sorun yaşamıyor. Birçok köy, ilçe ve pansiyonlar var. Bunlar ciddi sorunlar yaşıyorlar.” Dedi.  

ATABAY: UZAKTAN EĞİTİME KATILMA ORANI DÜŞÜKTÜ

Uzaktan eğitim döneminde çocukların katılım oranının düşük olduğunu belirten Atabay, “Öğrencilerin uzaktan eğitime katılma verisini ne yazık ki bizde bilmiyoruz. Talepte bulunmamıza rağmen bizimle herhangi bir veri paylaşımında bulunmadılar. Yaptığımız gezilerde gözlemler üzerinde bir değerlendirme yaptık. Köylerde canlı ders oranı yüzde 5’i geçmiyor. Bunu Van’ın geneline vurduğunuz zaman ortalama yüzde 40 civarında bir oran çıkıyor. Bunun da çeşitli sebepleri var. Misal, teknolojik araçlardır, internet altyapısı ve öğrenci sayısı fazla olan ailelerin maddi açıdan zorlanması gibi sorunlar var. Çoğu öğrenci ise babasının telefonuyla derslere girme şansı yakalıyor. Ancak baba sabah evden çıkıp akşam gelebiliyor. Bu anlamda da uzaktan eğimde öğrenciler ciddi sorunlar yaşadılar.” İfadelerini kullandı.

AİLELEİN TEK SONUNU CANLI DERS DEĞİL!

Cümlelerini sürdüren Başkan Atabay, şöyle devam etti: “Çocukları televizyon karşısına oturtup çok bir verim elde edemezsiniz. Bazı öğrenciler özel okula ve dershaneye gidebiliyorken bazıları da devlet okuluna gidebiliyordu. Bu fark pandemi zamanında çok daha belirgin hale geldi. Dezavantajlı aileler, çok daha dezavantajlı duruma geldiler. Bu ailelerin tek sorunu canlı dersler değil. İş yeri kapanan ve işsiz kalan binlerce aile var. Öncelikle bu ailelerin doymalı ki çocuklarına da iyi bir eğitim ortamı hazırlayabilsinler. Pandemi de o kadar çok işletme kapatıldı ve işsizlik sayısında inanılmaz artışlar oldu. Bu durum velilerin ciddi sıkıntılar çekmesine neden oldu. Veliler psikolojik etkilerini çocuklarına da yansıttılar. Uzaktan eğitim de çocuk işçiliği artış gösterdi. Çocuk gelin oranında ve aile içi şiddette de artışlar yaşadı. Okulların her ne kadar içeriğine yönelik eleştirilerimiz olsa da çocuklar üzerinde bir denetim mekanizmasıdır. Okul çocukların her türlü hal ve hareketini kontrol altına alabiliyor. Okul olmadığı taktirde çocukların nerede ne yaptığından habersiz hale geliyorsunuz.”  

“KÖY ÖĞRETMENLERİNE AŞILAMA BAŞLADI”

Öğretmenlerin aşılama durumundan söz eden Atabay, “Bakanlık daha önceden yaptığı açıklamada Şubat ayı içerisinde öğretmenlerin aşılamasını bitireceğiz demişlerdi. Bu sadece birinci doz için geçerliydi. Şubat ayının sonunda köy öğretmenlerinde aşılama başladı ve daha bitmedi. Merkezdeki öğretmenlerde ise aşılama başlamadı. Bununla ilgili bir plan ve programda yok. Bu aşılama durumu bir seneyi de bulabilir. Sadece öğretmenlerin aşılanması da yetmiyor. Çünkü taşıma ile okula gelen öğrenciler var. Öğrencilerin de aşılanamaması beraberinde riski de getiriyor. Bununla ilgilide gerekli yerlere dilekçe vereceğiz.” Diye ekledi.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ AMA…

Yüz yüze eğitim kararını Şehrivan’a değerlendiren Başkan Atabay, şunları kaydetti: “Yüz yüze eğitime mutlaka geçilmeli. Ancak altyapısı oluşturulmalı. Bu konuyu da Eylül ayından beridir dile getiriyoruz. Derslik sayısının arttırılması, sınıftaki öğrencilerin sayısını düşürmek, dezenfektan ve maske ihtiyacının karşılanması, öğretmenlere düzenli test yapılması ve eğitim öğretim alanlarında alınacak kararlarda Sivil Toplum Kuruşları, bilim insanları, sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak oluşturacak bir komisyon üzerinden bazı kararların alınmasına dönük çağrımız var. Ancak hiçbir şekilde sesimiz duyulmuyor. Yüz yüze eğitime geçildikten sonra birçok okulda suyun bile olmadığını tespit edebiliyoruz. Bu çocukların sağlığı söz konusu. Öte yandan çocuklarda çok ciddi hastalık taşıyabiliyorlar. Toplumda da yeni bir pike neden olabilirler. Tedbirsiz açılan okulların vaka oranı ciddi anlamda artacaktır.”

Editör: TE Bilisim