Emine Erdoğan Van Gölü Sempozyumunda konuşan Emine Erdoğan, çevre dostları ile beraber Van Gölü için bir araya geldiklerini belirterek, “Bizi bir araya getiren şey, tabiata olan sevdamızdır.” Dedi.
 

“Göl diyoruz ama adeta bir denizdir”
Van Gölü’nün NASA taraından düzenlenen yarışmada birinci geldiğini ifadelerine ekleyen Erdoğan, “Bildiğiniz gibi, NASA, geçtiğimiz günlerde, dünyanın uzaydan çekilmiş fotoğrafları arasında bir yarışma düzenledi. Van Gölü, tüm dünyadan gelen oylarla, bu yarışmada birinci oldu. Tabii, hepimiz için büyük bir sevinç vesilesiydi. Bizim ülkemiz, doğudan batıya, kuzeyden güneye, insana cenneti hatırlatan sayısız doğal güzelliğe sahip, her birini, değerini anlayarak korumak, hepimizin asli görevi. Van Gölü’müz, dünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölüdür. Göl diyoruz ama adeta bir denizdir. Büyüklüğü, Marmara Denizi’nin üçte biri kadar, anadolu’nun doğusunda, bakan herkesi mest eden, mavi bir şölendir. Kapalı bir havza olmasıyla da, dünyada eşsiz bir konuma sahip. Muhteşem bir ekosistemi var. Van Gölü, endemik bir tür olan inci kefali ve mercan balığının yegâne yuvasıdır. Su altında, keşfedilmeyi bekleyen bir tarih vardır. Mimari kalıntılar, Selçuklu mezar taşları ve derinlerde saklı, nice hikâye, gölün sularına karışmış. Van Gölü, gerçekten de ülkemizin gerdanında safir bir kolye gibi parlıyor.” Dedi.


“Gölün dip temizliği yapılacak”


Van Gölü’nün korunması için 2019 yılında çalışma başlatıldığını söyleyen Erdoğan, “Kurumlarımızın işbirliği ile, Van Gölü’nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlandı. Bu girişimin, kayda değer sonuçlar vermesini umut ediyorum. Bu kapsamda, gölün dip temizliği yapılacak. Atık su yönetimi sağlanacak. İlaveten, entegre katı atık yönetimi oluşturulacak. Bu eylem planıyla, Van Gölü inşallah layıkıyla korunacak.” Şeklinde konuştu.
Van Gölü Herkesi İlgilendiriyor


Erdoğan, “Van Gölü elbette sadece Van’ı ilgilendirmiyor. Bitlis ve havzadaki il ve ilçeleri, kasaba ve köyleri de ilgilendiriyor. Tabii, eğitim çalışmaları da, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus. Çocuklarımıza, çevre konulu eğitimler verilecek. Meseleyi onlara doğru anlatabilirsek, Van Gölü etrafında zaten esaslı bir koruma kalkanı oluşacağını düşünüyorum. İnşallah, Bakanlığımızın, belediyelerimizin ve bilim insanlarımızın ortak çabasıyla Van Gölü’müz, sürekli iyileşecek.” İfadelerini kullandı.


“Tabiat Harikalarımız Masallara Karışmasın”


Çevresel sorunların İnsanların Birlik olmasıyla üstesinden gelinebileceğini dile getiren Erdoğan, “Bu sorun ne yalnızca bilim dünyasının ne hükümetlerin ne de insanların tek başına altından kalkabileceği bir sorun değil. O zaman, aramızdaki diyaloğu arttırmalı ve mesajımızı her kulağın işitmesini sağlamalıyız. Gün gelip de tabiat harikalarımızın, bir varmış, bir yokmuş, diye başlayan masallara karışmaması bu çabaya bağlı. İnanıyorum ki, böylesi projeler, bu farkındalığı artırmaya vesile olacaktır.” dedi.


“Bir dahaki gelişimizde kayda değer sonuçlar görmeyi umut ediyorum”


Van Gölü’nün korunması için başlatılacak projenin her zaman destekçisi olacağını ifade eden Erdoğan, “Van Gölü’nün korunması amacıyla başlatılan bu projenin her daim destekçisi olacağım. Yeter ki, kurumlarımız doğru işler yapsınlar. Bakanlığımız, belediyelerimiz, üniversitelerimiz iş birliği içinde olsunlar. İnşallah bir dahaki gelişimizde kayda değer sonuçlar görmeyi umut ediyorum. Gösterdiğiniz misafirperverlik için gerek üniversitemize gerek kurumlarımıza, gerekse Vanlı kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim