Van’daki uyuşturucu ve madde bağımlılığı çeşitli kesimler tarafından irdelenmeye devam ederken konuyu dile getiren STK’lar ile Emniyet arasındaki davalar da hız kesmeden sürüyor. Daha önce de konuyu dillendiren ve madde bağımlılığına dair çok çarpıcı bilgileri paylaşan Mazlum-Der Van Şube Başkanı bir kez daha Emniyet ile karşı karşıya geldi. Van İl Emniyet Müdürlüğünce, 'devletin itibarını yıpratmaya yönelik mesnetsiz ifadeler kullandığı' gerekçesiyle Mazlum-Der Van Şube Bakanı Yakup Aslan hakkında açılan suç duyurusu, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 'Kovuşturmaya yer olmadığına' karar verilerek ikinci defa reddedildi.

 

Her geçen gün Türkiye’de ve özellikle bölgede kullanımı artan uyuşturucu tehlikesinin ortaya çıkardığı zararlar gözle görünür hale gelirken yetkililerden ise soruna dair el uzatılmıyor. Mazlum-Der Van Şube Bakanı Yakup Aslan'ın Van TV’de bir canlı yayın programında emniyet mensuplarına yönelik, "Uyuşturucu bataklığına düşen gençlerin uyuşturucu madde bulabilmek için bedenlerini emniyet güçlerine sattıklarına yönelik elimizde bilgiler ve söylentiler var" şeklinde ifadeler kullanmıştı. Bunun üzerine Aslan hakkında Van İl Emniyet Müdürlüğünce ‘Devletin itibarını yıpratmaya yönelik mesnetsiz ifadeler kullandığı’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu. Bunun üzerine Aslan hakkında ‘Müsnet’ suçundan soruşturma başlatılsa da Van Cumhuriyet Başsavcılığı Aslan hakkında “Kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” ikinci defa karar verdi.

 

“BEYAZ TUZAĞIN DÜNYA PİYASASINDAKİ ANA YOLU TÜRKİYE”

Konuya dair Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Mazlumder Şube Başkanı Yakup Aslan, Avrupa’da yayınlanan birçok raporda Türkiye’yle ilgili bölümlerde resmi kuruluşlardan alınan verilere dayanılarak, Türkiye’de okul öğrencilerinin yüzde 10’unun uyuşturucu kullandığı bilgisine yer verildiğini kaydetti. Aslan, “Yine bilindiği gibi genç nesli hedefleyen bu ‘beyaz tuzağın dünya piyasasındaki ana ticaret yolu Türkiye. Uyuşturucu kullanımının son bir kaç yıl içinde çok tehlikeli boyutlara ulaştığını vurgulayan uzmanlar, ''Ciddi bir şekilde para getiren bir sektör olduğu için herkes bir şekilde buradan nemalanmaya çalışıyor.'' diyorlar.” Dedi.

 

ADIM BAŞI UYUŞTURUCU!

Uyuşturucu tuzağının saçtığı tehlike tahminlerin ötesinde korkunç bir boyuta ulaştığına dikkat çeken Aslan, “Uyuşturulmuş ve uyuşmuş bir gençliğin geleceğimizi karartmaktan başka bir işe yaramayacağını herkes kabul ediyor. Böyle bir durumda uyuşturucu terörüne karşı da ciddi önlemler alınması, toplumun bilgilendirilip, bilinçlenmesi, sorumluluk sahibi çevrelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği konusunda kimsenin kuşkusu yok. Bütün ülkede olduğu gibi, Van’da da bu tehlike gözle görülür hale gelmiştir. Okul çevrelerinde, metruk binalarda ve yerleşim alanların çevresindeki çalılıklarda artık gündüz vakti bile uyuşturucu kullanıcılarına rastlamak mümkün. Bu tehlike hepimizi tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.  STK’ların tehlikenin karşısında duyarlılık anlamında bir bariyer oluşturabileceğini dile getiren Aslan, “Her toplumda böylesine bir çaba takdirle karşılanır. Ancak Van’da durum bunun aksine seyretmektedir. Toplumda duyarlılık oluşturmak ve dikkatleri bu tehlikeye çekmek noktasında çaba içerisinde olan STK temsilcileri ve medya mensupları aleyhinde dava üzerine dava açılıyor. Daha önce açılan davada ifade özgürlüğü çerçevesinde düşüncelerin açıklandığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesinin hemen ardından, uyuşturucuyla mücadele etmesi gerekenler yeni bir dava açtı. Münevver Ölmez, Cem Taylan Erden, Zozan Özgökçe Bayat, Gonca Ayşe Görgün ve benimde aralarında olduğum kişiler hakkında yeni bir dava daha açılmış ve ‘Emniyeti karalayıcı ve yıpratıcı’ ifadeler kullanıldığı iddiasıyla dava açılmıştı. 5 Mayıs 2015 tarihli karar ile şüphelilerin tamamı hakkında üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından CMK’nin 172’inci maddesi gereğince kamu adına kovuşturmaya gerek olmadığı belirtildi.” Şeklinde konuştu.

 

“UYUŞTURUCU TACİRLERİ ÇOCUKLARIN KANIYLA BESLENİYOR”

Aslan, toplumu derinden sarsan ve giderek yaygınlaşan uyuşturucu konusuna sivil toplum örgütlerinin mercek tutması gerektiğine işaret ederek, açılan davaların yersiz olduğu mahkeme ikinci kez karar verildiğini kaydetti. Aslan, “Uyuşturucuya karşı verilen en küçük mücadelenin toplumsal vicdan nezdinde ne kadar değerli olduğu herkesçe bilinen bir gerçek iken, açılan bu davaların bir benzerine Van’ın dışında bir yerde rastlamak da duyulmuş değil. Toplumun bütün katmanlarının bu konuda duyarlı bir şekilde elbirliğiyle uyuşturucuya karşı mücadele etmesi, sokaklardan, akşam saatlerde sakinleşen iş merkezlerinden, okul çevresindeki çalılıklardan ve eğlence merkezlerinden başlayarak bütün zeminlerde uyuşturucu tacirlerinin önünü kesici tedbirler alması gerektiği gerçeği hayati bir önem taşımaktadır. Çocukların kanından beslenen uyuşturucu tacirleri Van gençliğini ölüm tuzağına çekmesine, toplumsal bir mutabakatla engel olmalıyız.” Diye belirtti.

 

‘YETKİLİLER BİZE ÇARE BULMUYOR’

Van’da birkaç okul amirleri tarafından arandıklarını “Okul civarlarında uyuşturucu satılıp, kullanılıyor. Biz yetkilileri arayıp yardım istedi ancak yetkililer bize çare bulmuyor” denildiğini aktaran Aslan, bu durumun ülkenin bir ayıbı olduğuna dikkat çekti. Yetkililere çağrıda bulunan Aslan, gençliği imha eden uyuşturucu tuzağına karşı adım atmaya davet ederek, “Bu tehlikeli sürece ‘DUR!’ demeye çağırıyoruz.  Umut ederim ki insanlar bu gaflet uykusundan uyanır ve bu tehlikeyi görür. Eğer bunu görmezlerse 13 yaşa kadar inen uyuşturucu yaşı ilkokul çocuklarına kadar ulaşır. Şu anda tedavi bekleyen binlerce insan var. Tedavi noktasında da ciddi sıkıntılar var.” dedi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim