Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL


 

Diğer trafik ile ilgili sorunlarla birlikte toplu taşımada da hala büyük problemlerin yaşadığı Van’da, engelliler de ‘asabi’ toplu taşıma görevlilerinin kurbanı oluyor. Bu yıl kabul edilen bir kanun ile ücretsiz taşınmaları güvence altına alınmasına rağmen Van’da engelli vatandaşlar ücretsiz araçlara binmek bir yana sürekli şoförlerin hışmına uğruyor. Toplu taşımada azar işitmektense kartı olmasına rağmen ücret vererek binen engelli vatandaşlar ise bu işe bir çözüm bulunması noktasında yetkililerden ilgi bekliyor.

12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle getirilen engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye’de 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi yasalarla güvence altına alınan bu hakta engelliler mevcut engelli kartı ile yaşlılarda nüfus cüzdanları ile toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma hakkı elde etmişti. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile engelliler şehir içi ve şehirlerarası taşımacılık da büyük bir ayrıcalık kazanarak gitmek istedikleri birçok noktaya ücretsiz bir şekilde ulaşma hakkına sahip oldu. Fakat buna rağmen yasa Van’da hayata geçirilmedi. Resmi olarak uygulanması gereken bu uygulama şoförler tarafından adeta kulak ardı ediliyor…

UYGULAMA VAN’DA SÖZDE KALIYOR…

Yaşlılarımızın yarısının bu haktan haberi olmadığı gibi bu yasayı es geçerek yaşlılardan ücret alan muavin ve şoförler de sıkıntılardan sadece bir tanesi. Kendilerine sağlanan hakkın bilincinde olarak engelli kartlarını ya da nüfus cüzdanlarını toplu taşıma araçlarında gösteren vatandaşlarımızın hor görülmesi de olayın bir diğer boyutu. Şoför ve muavinlerin verilen bu hakka yaklaşım tarzı ise tahmin ettiğiniz gibi ticaretin gerektirdiği yönde. Yaşlı ve engellilere yasadan haberi olmadığını söyleyenler de var, normalde alması gereken ücretin yarısını alan da. Resmiyette bir devrim gibi görünen bu hakkın yaptırım aşamasına baktığımızda da eksik bir denetim ve bilinçsizlik çıkıyor karşımıza.

“KART ALDIK AMA…”

Ücretsiz seyahat hakkı yasa ile güvence altına olmasına rağmen bu haktan yararlanamayan Mehmet Şirin Sarı da engelli vatandaşlardan sadece birisi. Van’da faydalanamadığı ücretsiz taşıma konusundaki sıkıntıları belirten Sarı, daha önce birçok kez il dışına gittiğini, orada ki toplu taşıma araçlarında engelli kartını göstererek ücretsiz bir şekilde hizmet aldığını fakat Van’da bu hakkın görmezden gelindiğini belirtti. Sarı toplu taşıma araçlarında bu şekilde yaşadığı sıkıntılardan dolayı sürekli kendisini hor gören insanlar ile karşı karşıya kaldığını belirterek durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sarı gazetemiz aracılığı ile yaşadığı sıkıntıları dile getirerek; “Evimde haber izlerken bir kanalda engellilere ve yaşlılara şehir içi taşımacılıkta ücretsiz seyahat hakkı tanınacağını duydum. Yasanın önergesinin sunulduğunu öğrenince gerçekleşeceğinden pek umudum yoktu. Fakat bir süre sonra duydum ki bu yasa şekillendirilmiş ve yürürlüğe sokulmuş. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte gidip başvurumu yaptım. Başvuru yaptıktan kısa bir süre sonra ücretsiz seyahat kartımı aldım. Bu kartı toplu taşıma araçlarında gösterdiğimde ücretsiz bir şekilde seyahat edeceğimi düşünüyordum. Ama sadece düşünmek ile kaldım.” İfadelerini kullandı.

VAN’DA RESMEN EZİYORLAR!

Şehir dışına çıktığı zamanlarda bu kartı birçok toplu taşıma aracında kullanarak ücretsiz bir şekilde seyahat ettiğini belirten Sarı “Kartımı aldıktan sonra bazı işlerim için il dışına çıktım. Bir minibüse bindim ve ben parayı uzatacakken şoför ‘Kartın var mı amca?’ dedi. Benimde ücretsiz seyahat kartım geldi aklıma ve çıkarıp gösterince para vermeden oturdum. Bunun aynısını Van’da ki halk otobüsünde yapınca her seferinde bir bahane ile karşılaştım. İtiraz edince de ‘1 Lira vermemek için canını vereceksin amca!’ diyenler bile oluyor. Böyle bir durum karşısında biz de çaresiz kalıyor bir şey diyemiyoruz. Kısa sürede bununla ilgili bir denetim sağlanılmalı ve bir bilinçlendirme yapılırsa çok iyi olur.” Diyerek ekledi.

Editör: TE Bilisim