Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Türkiye Ulusal Ajansı işbirliğinde düzenlenen "Erasmus Bilgilendirme Toplantısı" Van'da yapıldı.

 

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonu'ndaki toplantıda, Erasmus programının tanımı, hedefi, öncelikleri, merkezi projelerin genel tanıtımı, projelerin çeşit ve başvuruların nasıl yapılacağı konularında bilgi verildi. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, ilk projeyi gerçekleştirdiklerinde 2-3 kişi bulamadıklarını ama şimdi ise bunun 20 katı öğrencinin proje için başvurduğunu söyledi. Ardından konuşan AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Mesut Kamiloğu ise proje ve hibelere başvuru sıralamasında ilk sırada yer aldıklarını ancak kalitede ilk sırada olmak istediklerini söyledi. Son olarak konuşan Rektör Battal ise toplantının kendileri için önemli olduğunun altını çizerek, üniversitenin hızlı bir şekilde Erasmus programlarına adapte olduğunu ve gelinen noktanın da iyi olduğunu ifade etti.

 

DEMİRCİ: ÖĞRENCİLERİN SAYISI 20 KAT ARTTI

Toplanda ilk olarak konuşan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci projenin ilk kurulduğu günden bu yana sayının 20-25 kat arttığını söyledi. Demirci, “Bu toplantı benim için önem arz eden bir toplantı. Yıllar önce bu kurumun üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü olarak bu toplantılara ben katılıyordum ve organizasyonunu ben yapıyordum. Şimdi ise Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) olarak böyle bir toplantının paydaşı olmaktan son derece memnunun. Aradan yıllar geçti. Benim bulunduğum dönemlerde biz yurt dışına gönderilecek uygun öğrenciyi bulmakta baya zorlandığımız dönemlerdi. Şimdi aldığım rakamlar vakit o dönemde gönderdiğimizin belki 20-25 katı öğrenci bir yılda gönderdiğimi görüyorum. Ben bunu çok önemli buluyorum. Yıllar içinde sadece programa dâhil edilen öğrenci sayısındaki artış değil aynı zamanda takip eden yıllarda Erasmus programının yapısı mahiyeti de değişti. Daha önce hayat boyu öğrenme kapsamında yapılan değişim programları Erasmus plas adı altında tek çatı altında toplantı. Ve artık sadece öğrenci ve öğretmeni elemanı değişim programından çıktı. Bütün değişim programlarının ortak ismi haline geldi.” Sözlerine yer verdi.

 

“YANSIMALARINI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA GÖRECEĞİZ”

Demirci son olarak şu ifadelere yer verdi: “Burada bizim bütün Ajans bölgesinden gelen kurul temsilcileri, üniversite temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarından gelen temsilcilerinde varlığını görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönem değişim programlarında bölge düzeyinde çok daha farklı ve nitelikle katılımların olduğunu, iyi projelerin üretildiği ve bunu bölgemizin kapasitesinde bu çalışmalar sonucunda rakamların yansıdığını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ajans olarak bölgemizde gerek STK ve gerek diğer kamu kuruluşlarının Erasmus plas çerçevesinde başvuru süreçlerinde karşılaşacakları zorluklarda her zaman yanlarında olacağız. Her türlü yardım masasını kendilerinde esirgemeyeceğiz. Kendi kurumumdan da arkadaşlarımın bu programa katılımı için başvuruları kurum adına da yapmış olacağız. Herkese hayırlı uğurlu olsun.”

 

KAMİLOĞU: PROJE VE HİBELER 100 MİLYONA ULAŞTI

Demircinin ardından bir açılış konuşması yapan AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Mesut Kamiloğu ise, proje ve hibelerin ilk gün birkaç milyon olduğunu bugün itibariyle ise 100 milyona ulaştığını belirtti. Kamiloğlu, “Bölgelerimizde özellikle yerelde bizim üniversitelerimizde, kalkınma ajanslarımızda, valiliklerimizde iş birliği yapmamız, Erasmus plas programının etkili uygulanmasını, gerekse doğru kitlelere ulaşmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye ulusal ajansı 2003 yılında kurulduğunda o yıllarda birkaç milyon Euro’luk bir proje yürüten ajanstı. Anca günümüze geldiğimiz zaman ürettiğimiz proje ve hibeler yıllık 100 milyon Euro’ya ulaşmış durumda. Kurulduğu günden bugüne baktığımız zaman biz eğitim ve gençlik programları kapsamında yaklaşık olarak 110 bin proje başvuru almışız. Bunların 26 binine destek vermişiz ve bu projelere yaklaşık 730 bin Euro üzerinde bir kaynak tahsis etmişiz. Tüm bu projeler kapsamında 81 ilimizde 350 binin üzerinde vatandaşımız bizzat programlarda yer alarak yurtdışında eğitim, staj gibi faaliyetlere katılmışlardır. Bu rakamlara baktığımız zaman bu rakamlar çok ciddi rakamlardır.” Dedi.

 

“KALİTEMİZİN DE İLK SIRADA OLMASINI İSTİYORUZ”

Hibe ve projelerde her zaman ajans olarak ilk sırada olduklarını belirten Kamiloğlu bu başarıyı kalitede de elde etmek istediklerini söyledi. Kamiloğlu şu ifadelere yer verdi: “1 Ocak 2014 tarihi itibariyle eğitim ve gençlik programlarında yeni bir başlangıç oldu. Bu Erasmus plas olarak ifade ettiğimiz bir dönem. Bu dönem aslında bir önceki döneme göre temel olarak getirdiği tek değişiklik tüm programların tek çatı altına alınmasıdır. Daha önceki dönemde malumunuz farklı platformlarda duyduğumuz farklı isimler artık Erasmus plasın altına alınmış durumda. Bu Erasmus plas olmasında en büyük etki aslında Daha önceki dönemde Erasmus yükseköğretim programının bilinirliğinin diğer programların ötesinde olması, çok daha bilinir olmasından dolayı yeni dönemde Erasmus plas olarak adlandırmış durumdayız. Esasında 2014 yılında tüm ulusal ajanslar içerisinde en fazla proje başvurusu alan ajans bizim ajans. Ciddi anlamda ülkemizde bu hibelerden yararlanmak isteyenler var. Bu geçmiş yıllarda da böyleydi. Ajansımız geçmiş yıllarda da hep ilk sıradaydı. Ancak biz 2014 sonrasında sadece ve sadece proje ve başvuru sayıları bakımında ön planda olmak istemiyoruz. Aynı zamanda kalitemizin de ilk sırada olmasını arzu ediyoruz.”

 

KAMİLOĞLU: KALİTE İÇİN ÜÇ TEMEL UNSUR VAR

Kalite denildiği zaman ü temel unsurun dile geldiğini belirten Kamiloğlu, “Bu bakımdan önümüzdeki dönem ile ilgili önceliklerimiz arasında gerek başvuru kalitesi gerekse de uygulama kalitesini arttırmak yer alıyor. Bu anlamda lider bir konuma gelmek istiyoruz. Proje kalitesi dediğimiz zaman hepimizin aklına 3 temel unsur geliyor. Bunlardan birincisi hazırlık aşamasında yazılan proje fişini kaliteli bir şekilde yazılması. İkincisi proje fişinde ön gördüğünüz şekilde ona uygun olarak bu projeyi kaliteli bir şekilde uygulamanız. Üçüncüsü ise proje tamamlandıktan sonra bunun etkisini artıracak şekilde yaygınlaştırma faaliyetlerini yürütmeniz. Bunlar bir birinin parçası olan bir bütündür. Ancak şu anda sizlerin burada bulunuşu ilk aşama ile ilgilidir. Bu ilk olarak bir tanıtım toplantısı. Sizler önümüzdeki dönemlerde proje hazırlayarak bu fonlardan yararlanacağınızı ön görüyoruz ve tahmin ediyoruz. Aslında az önce bahsettiğim ciddi sayıda proje almanın bizi memnun eden boyutları var. Ancak şunu da belirtmek isterim ki ne kadar proje alırsanız bizim belli bir kaynağımız var bunu da üzülerek belirtmek isterim.” Sözlerine yer verdi.

 

BATTAL: TOPLANTIYI ÖNEMSİYORUZ

Toplantıda son olarak konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Üniversite olarak toplantıyı önemsediklerini belirtti. Battal şu ifadelere yer verdi: “Bu bizim için çok önemli çok da anlamlı bir toplantı. Bunun daha büyüğü sanırım Mayıs ayı içerisinde Türkiye geneli Erasmus koordinatörleri ile üniversitemizde toplandık başkanımızla yaklaşık 2 hafta önce görüşmüştük. Bu toplantı daha kapsamlı olacak. Üniversite açısından da bunu önemsiyoruz. Bir işi başlatmak zordur, devamı ettirmek daha da kolay. Üniversitemiz daha sonra hızlı bir şekilde Erasmus programlarına adapte olmaya başladı. Üniversitemiz belki belli bir süre belli bir ölçütte kaldı ama şunu söyleyeyim bugün gelinen nokta ile oldukça iyi bir durumdayız. Geçtiğimiz yıl depreme rağmen normalde Erasmus kontenjanları bir önceki yılın gönderilen kontenjanlarına bağlı belirleniyor bildiğim kadar. Ama bizim bir önceki yıla yani 2010 veya 2011 göre belirlenmesi gerekiyordu. 2011 yılında gönderdiğimiz sayının oldukça az olmasına rağmen biz deprem döneminde başkanlıkla ilişki kurmak suretiyle bize 106’nın üzerinde sanırım öğretim elemanı, öğretim elemanıyla beraber öğrenci değişimini sağlayan bir kontenjan tanındı. Ben bundan dolayı başta yine ajans başkanı olmak üzere bakanımız olmak üzere ben biliyorum bizzatihi durumla ilgilendi, teşekkür ediyorum. Erasmus ofisinde çalışan o dönemin başkanı şimdiki müdürümüz arkadaşımız Arif Bey’e Said Bey’e ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.”

 

“SAYI ÇOK DAHA ARTARAK DEVAM EDECEK”

Sayıların 2015-2016 daha da artacağını belirten Rektör Battal, “Bu kolay bir olay değil. Öğrencilerin seçimi, takibi, paranın alınması, dağıtılması zor bir hadiseydi. Bu zorluklara rağmen üniversitemiz artık Türkiye’deki üniversitelerimiz arasında sayısal olarak ciddi bir kontenjanı temin ettiğini ve bu kontenjanla artık bundan sonra Türkiye üniversiteleri arasında önemli bir noktaya yerleşti. 2 önceki dönemde gönderilen kontenjana bağlı olarak kontenjanlar temin edildiği için 2015, 2016 yılında bu sayımız çok daha artarak devam edecek. Zaten ben şundan endişe duymuyorum. Erasmus ile ilgili hangi konudan destek istesek ajans bize destek veriyor. Bundan da çok mutluyuz. Bizde bu kontenjanları artırmaya devam edeceğiz. Kontenjan belirlerken gerek öğretim elemanları gerekse öğrenci gönderirken ciddi sorunlar yaşadığımız dönemler oldu ama şimdi Allah’a şükürler olsun 100 kontenjanımız varsa 300’ün üzerinde müracaat oluyor. Bu defa da öğrencilerimizi teskin etmek zorunda kalıyoruz. Diyoruz ki “Bu sene şu kısmını gönderiyoruz, gelecek sene de belki sizleri göndereceğiz”. Bunu da teknik bir şekilde belirliyoruz. Özellikle Erasmus koordinatörümüz talepleri alıyor, dil sınavları yapıyoruz. Yani daha teknik oluyor. Belki önceden çok da dil sınavına dikkat edemiyorduk belki ama şimdi dil sınavı yapıyoruz. O dil sınavında aldıkları puana göre gönderiyoruz. Hem de daha başarılı oluyoruz orda.” Sözlerine yer verdi.

 

BATTAL: ARKADAŞLARINI MUTLAKA BURAYA GETİRİN

Battal son olarak şu sözleri kullandı: “Dolayısıyla artık koordinatörlüğümüzün normal bir bürosu var. O büroda her türlü altyapısı var. Yine koordinatörümüze yardımcı olmak üzere gerekli elemanları atamasını da yapmış durumdayız. Zaten açık çek veriyoruz. Arif Bey de biliyor. Diyoruz ki hangi arkadaşımızla çalışmak istiyorsanız kim size destek vermek istiyorsa hemen görevlendirmeye hazırız. Öğrencilerimizin orda alacağı bilim, eğitim öğretim de çok önemli ama en az onun kadar o gittiği ülkenin kültürü ile insanı ile yapmış olduğu paylaşımlar da çok önemli. Dolayısıyla biz giden öğrencilerimize öğretim elemanlarımıza da söylüyoruz “evet siz gidin ama orda da mutlaka arkadaşlarınızı buraya getirin.” Yani biz gidip sadece onların kültürlerini, onların yaşam tarzlarını, sosyal yaşantılarını, insani insani ilişkilerini görmemiz tabi ki çok önemlidir. Zaten bunu yapıyoruz. Ama onlar da gelsin bizim burada, bizim bölgemizde özellikle Van’da yaşamımızı, kültürümüzü, insani değerlerimizi görsünler. Ki bize gelen insanlarla, öğrencilerle ve öğretim elemanlarla bu temasımız devam etti, ediyor. Şunu görüyoruz ki gerçekten çok önemli bir etki bırakıyor, çok önemli bir iz bırakıyor. Dolayısıyla bu Erasmus içerisinde aynı mantığı devam ettireceğiz. Bizim için güzel bir toplantı oldu. Burada yeni projeler, yeni pencereler yeni açılımları da birlikte görmüş olacak. Üniversitemiz önemli üniversitelerle Erasmus anlaşması yapmış olmasına karşın bize göre artık yeterli değil. Çünkü talepler artı bu talepler karşısında üniversitelerin çeşitliliği de artması gerekiyor. Bu anlamda da inşallah bir seçim sürecinden geçiyoruz. Seçimden sonra inşallah tekrar görevi alırsak o çeşitliliği artırmak için de değişik üniversitelerle görüşmek için  -projemiz, altyapımız hazır- görüşmek üzere tekrar gidip bu üniversite çeşitliğini artıracağımızı da ifade etmek istiyorum.”

 

Toplantıda, Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız ve kurum amirleriyle Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'tan katılımcılar yer aldı.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim