ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-FATMA NUR POLATCAN

Türkiye'de en son 1999 yılında verilen kararla Düzce, 81’inci il olarak statü kazandı. Geçtiğimiz süreç içerisinde hiçbir ilçenin il olma süreci gerçekleşmezken 27 yılın ardından, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’ün yaptığı açıklama ile Türkiye’de il sayısının 100’e çıkarılacağı gündeme geldi. Bu açıklamanın ardından, vatandaşlardan bazı ilçelerin il olması önerisi gelirken hangi ilçelerin il olacağı da merak konusu oldu. 173 bin 606 kişi ile Van’ın en büyük 2’inci ilçesi olan Erciş’in il olması yönünde öneriler ve talepler yıllardır sürerken, bu tartışma ile Erciş bir kez daha gündeme geldi. Yeni bir il olma sürecinin başlayıp başlamayacağı da konuşulurken ilçenin önemli STK’larında yer alan isimler, Şehrivan’a Erciş’in il olması hakkında değerlendirmelerde ve taleplerde bulundu.

TÜRKİYE, DÜNYA NÜFUS SIRALAMASINDA 18. SIRADA YER ALIYOR!

Türkiye, 84 milyonu aşkın nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alıyor. Dünya nüfus sıralamasında 18’inci sırada yer alan Türkiye, Avrupa'nın ise en kalabalık ülkesinden biri. Ülkedeki vatandaşların önemli kısmı İstanbul’da yaşarken, İstanbul’u, Ankara, İzmir takip ediyor. Türkiye'de en son 1999 yılında verilen kararla Düzce, 81’inci il olarak statü kazanırken, bu karardan sonra nüfus yoğunluğu ve gelişmişlik açısından iyi düzeyde olan ilçelerin, il olması da sık sık gündeme geliyor. Yine geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’ün yaptığı açıklama ile Türkiye’de il sayısının 100’e çıkarılacağı gündem olurken, hangi ilçelerin il olacağı sosyal medyada tartışma konusu oldu.

ERCİŞ İL OLUR MU?

Şu an için hangi ilçelerin il olacağı konusunda net bir açıklama bulunmazken, il olmaya aday ilçeler arasında Van’ın en büyük 2’nci ilçesi olan Erciş’te yer alıyor. Kentin en gelişmiş ilçelerinden biri olan Erciş’in il olması, yıllardır sık sık gündeme gelirken, 2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6360 sayılı 13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması ve 26 ilçe kurulması hakkındaki kanunla büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 750 bin olması şartı getirilirken, Erciş’in il olması halinde Van'ın nüfusu düşecek. Erciş'e bağlanacak başka ilçelerle birlikte Van'ın nüfusu 750 binin altına inmesi halinde Van’ın büyükşehir statüsünü kaybetme ihtimali de bulunuyor. Öte yandan hangi ilçelerin il olacağı hakkında tartışmalar sürerken, ilçedeki önemli STK’lar, Şehrivan’a Erciş’in il olması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KELEŞ: ERCİŞ, ÇEVRESİNDEKİ İLÇELER İÇİN MERKEZİ KONUMDA

Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ramazan Keleş, Erciş’in önemine değinerek şunları kaydetti: “Erciş bölgede merkezi konum teşkil eden bir ilçe. Van’ın en büyük ilçelerinden biri. Daha il olmadı ama çevre ilçelere bir il gibi hitap ediyor. Muradiye, Çaldıran, Patnos, Adilcevaz, Ahlat gibi yerler için merkezi konumda. Bin 700 hane Ticaret Odasına üye olan bir yer. Bizim şu anda organize sanayi kuruldu. Faaliyetler devam ediyor. 27 fabrika açıldı. 33 fabrikanın da alt yapısı yapılıyor. Şu an 46 tane galericiler sitesini yapıyoruz. Herkesi etkileyeceği gibi bizi de etkileyecek. Şu anda mükelleflerimizin en büyük problemi ilçe olduğu için birtakım şeyler için Van’a gidip geliyorlar. İşleri aksıyor. Sıkıntılar oluyor bu defa. Arkadaşlarımız bayiliklere başvurdukları zaman il olma zorunluluğu var.”

“ERCİŞ’İN İL OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

Keleş, Erciş’in il olmasının ilçe halkına büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, “İl olmasıyla birlikte herkese faydası olacaktır. En azından Van’a gidip gelme engeli kalkar. 50 yıldır Erciş’in bu hayali, isteği var. Nüfus yoğunluğu olarak bakılırsa şu an Türkiye’nin 26 ilden daha büyük bir nüfusa sahip. Bunun yanı sıra ticareti de büyük. Yılda 2 bine yakın özel sektör konut üretiyor burada. Olumlu etkileri her anlamda olacaktır. Depremden sonra bir yıkım yaşadık. İl olsaydı belki daha çabuk toparlanırdık. O zaman ki müdahalelerin çoğu Van’a yapıldı, kısmi olarak Erciş’e yapıldı. O yüzden biraz daha geç toparlandık. Ben bu hafta 3 defa bir kuruma geldim. Eğer Erciş il olmuş olsaydı Van’a gelmezdim, işimi de daha hızlı halletmiş olurdum. Bizim talebimiz bir an önce Erciş’in il olması. Bunu cumhurbaşkanımızdan istiyoruz” dedi.

ÇELİK: İL OLUNCA SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Erciş Şoförler Odası Başkanı Yakup Çelik, Erciş’in il olması talebinde bulunarak şunları söyledi: “Erciş’in il olması Cumhuriyet kurulduğundan yana olan bir taleptir. Erciş’in yararınadır. İl olursa resmi kurumlar Erciş’e gelecektir. İl genelinde çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır. En azından bu sorunlar çözüme kavuşacaktır. İl olursa hem ekonomik hem sosyal anlamda kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Resmi kurumlarla beraber gelecek olan ekonomik avantajlar nüfusun artmasına katkı sağlayacak. Erciş’in il olması, Erciş halkının ortak talebidir. Biz bunu çok istiyoruz. Erciş, gelişmiş bir ilçedir. Birçok ilçenin de ekonomik anlamda ortak noktasıdır. Bu karar Erciş için hayati bir öneme sahiptir. Bizim yetkililerden isteğimiz, Erciş’in il olması. İl olursa ilçede yaşanan sorunlara büyük bir çözüm bulunmuş olacak. Umudumuz ve beklentimiz odur ki Erciş’in il olması.”

GEZER: POTANSİYELİ YÜKSEK OLAN BİR İLÇE

Erciş Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Gezer, Erciş’in yıllardır il olmasının gündeme geldiğini belirterek, “Tarihiyle, doğasıyla, nüfusuyla bu çevrenin en büyük ve en güzel ilçelerinden biridir. Ekonomik olarak da çevre ilçelere hitap eden bir ilçe. Domatesi, lahanasıyla meşhur olan bir ilçe. Her sektörde çevre ilçelere hitap eden bir ilçe. Potansiyeli yüksek olan bir ilçe. Geçmişi olan bir ilçe. Kültür seviyesi, okuma yazma seviyesi yüksek olan bir ilçe. İl olması yıllardır gündeme geliyor ama il olamıyor. İl olmayı bütün konularda hak ediyor. Öncelikle valilik gelecek. İlimizi temsil edecek kurumlar gelecek. Buradan Van’a giden araç sayısı 5 bin ile 10 bin arasında. Erciş il olduktan sonra insanlar Van’a gitmeyecek. Kurumlardan dolayı Erciş’e çalışmak için insanlar gelecek. Bunlar gelir bakımından, Erciş’in gelişmesi için büyük bir faktör” şeklinde konuştu.

“YILLARDIR SÖYLÜYORUZ; ERCİŞ İL OLMAYI HAK EDİYOR”

Gezer, vatandaşların Van’a gelip gitmekte zorlandıklarını ve Erciş’in il olmasıyla bu sorunun çözüme kavuşacağını ifade ederek, “Doğu Anadolu’da 14 tane kooperatif var. Muradiye’de de var ama finansman olarak Erciş doğudaki 14 kooperatif arasında. 14 kooperatif arasında 1’inci grupta yer alan Erciş Kooperatifi’dir. Bizim şu an 6 bin tane bölge mükellefi esnafımız var. Esnaf sayımız çoktur. Biz bu esnaflara kredi konusunda, bazı konularda yardımcı oluyoruz. Erciş’in il olması esnafları da etkileyecektir. Türkiye’de bine yakın kooperatif var, Erciş kooperatifi ilk 20 kooperatif arasında. Bence geç kalınmış bir karar. İnşallah o günleri görürüz. Erciş, 2011 depreminden sonra çok kan kaybetti. O zaman Erciş il olsaydı yaralar daha çabuk sarılırdı. Yıllardır söylüyoruz; Erciş il olmayı hak ediyor. Temennimiz odur ki bir an önce il olsun. Bu bizim için büyük bir sevinç kaynağı olur. Esnafımız, Erciş’te yaşayanlar için büyük bir mutluluk olur” diye aktardı.

ERCİŞ, VAN’IN ÖNEMLİ DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ BÜNYESİNDE BULUNDURUYOR

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş ilçesi olan Erciş, 173 bin 606 kişi ile Van’ın en büyük 2’inci ilçesi olma özelliğini taşıyor. Van Gölü havzasındaki ilçe belediyeler içerisinde ekonomik gelişme itibarıyla ilk sırada olan Erciş, ticaretinin güçlü olmasıyla da ön plana çıkıyor. Van’dan çok, Ahlat ve Adilcevaz kuzey Van Gölü hattına daha yakın olan Erciş, bu yönüyle de Van ve Erzurum arasındaki kültürel geçiş bölgesi özelliğini taşıyor. Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer alan Erciş ilçesi; doğal, tarihi ve turistik yerleri sayesinde uğrak bir turizm noktasıdır. Van’ın önemli doğal güzelliklerini bünyesinde bulunduran Erciş’in en önemli tarihi ve turistik noktalarından bir tanesi de Erciş Kalesi’dir. Erciş’in sembollerinden biri olan Erciş Kalesi, adeta geçmişe götürüyor. Erciş’te bulunan en önemli tarihi eserlerin başında Çivi Yazılı Kitabeler geliyor. Blok kayalar üzerinde yazılmış olan Çivi Yazılı Kitabeleri’nde Urartu Kralı Sarduri’nin çalışmaları yer alıyor. Öte yandan Muradiye, Çaldıran gibi ilçeler için de merkez konumunda olan Erciş, çevre ilçeler için de hayati öneme sahip.

Editör: TE Bilisim