ŞEHRİVAN HABER: 2011 yılında Van’da en büyük yıkımı yaşayan ilçelerin başında gelen Erciş’te son birkaç yılda hem depremin büyük izlerinin silinmesi hem yeni yatırımların hayata geçirilmesi süreci hızlı bir şekilde yaşandı. Depremden kalma büyük sorunlar yaşayan ilçede milletvekili seçildikten sonra Abdulahat Arvas birçok alanda önemli dokunuşlar gerçekleştirirken ilçenin kangren haline gelen sorunları bir bir çözüme kavuştu. Depremden kalma sıkıntılarının çözümünde Çevre ve Şehircilik Bakanına iletilmesi sürecin, Bakan ve Milletvekilinin bölgeyi ziyaretleri sonucu sorması çözümler ardı ardına geldi. 2018 sonrası yeniden tasarlanan, kentsel dönüşüm süreci işleyen, sağlıkta arap saçına dönen projeleri tamamlanan ilçede tarım, hayvancılık, enerji gibi birçok sektörde de önemli adımlar atıldı. Birkaç yıla sığan değişim dikkat çekerken Arvas’ın girişimde bulunduğu tüm o çalışmalar paylaşılarak birkaç yıllık yatırım ve çalışma süreci kamuoyu ile paylaşıldı.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas tarafından yapılan açıklamada son birkaç yıllık süreçte Erciş’teki büyük değişim ve dönüşüm anlatıldı. İlçenin çözülen kronik sorunlarından yeni yatırımlarına kadar birçok yönünün ele alındığı açıklamada depremden kalan büyük sorunlar başta olmak üzere çözüme kavuşan problemleri anlatıldı.

“ERCİŞ’İN MAKUS TALİHİ DEĞİŞTİ”

Arvas’ın danışmanlık ofisi tarafından paylaşılan bilgi notunda Erciş’teki değişim/dönüşün süreci şu şekilde anlatıldı: “23 Ekim 2011 yılında Erciş merkezli yaşanan depremden sonra bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı ağır hasarlar olmuş acı kayıplar yaşanmıştı. Yaşanan doğal afetten sonra Erciş’te yapılan yatırımlar çeşitli sıkıntılar nedeniyle uzun yıllar tamamlanamamıştı. Temmuz 2018 tarihinde yapılan seçimlerde Milletvekili olan Abdulahat Arvas ile birlikte Erciş’in makus talihi değişti. 2018 yılından sonra Erciş kendini yeniden tasarlamaya başladı.”

BEKLENEN KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI

İlçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunan girişimler başta olmak üzere diğer yatırımlarına da değinilen açıklamada, “Erciş’te KOSGEB temsilciliği açıldı. Sanayici, esnaf ve girişimcilere büyük kolaylık sağlandı. Erciş ve civar yerleşim yerlerinin içme suyu sıkıntısı çözüldü. Pay ve Aşağı Işıklı mahallelerinde son teknolojiyle inşa edilen iki ayrı arıtma tesisi hizmet vermeye başladı. Erciş’te vatandaşlar doğalgaz konforuna kavuştu. Şehir içi şebeke yatırımları devam ediyor. Erciş 1. Etap kentsel dönüşüm projesi, hak sahipleri ve TOKİ arasında yaşanan sorunlar ve açılan davalar nedeniyle durdurulmuştu. Belediye marifetiyle taraflarla yapılan görüşmeler neticesinde Erciş 1. Etap kentsel dönüşüm projesi ile ilgili sıkıntılar çözüldü. Vatandaşın mağduriyeti giderilerek şehrin önü açıldı.” Denildi.

ERCİŞ’TE OFİS AÇILIYOR!

“Erciş’in kentsel dönüşüm hamlesi için hak sahipleri ve Bakanlık arasında yapılan yoğun görüşmeler netice verdi.  Hak sahipleri ile ön görüşme yapılarak Erciş 2. Etap kentsel dönüşüm proje taslağı hazırlandı.  Riskli alan olarak belirlenen 7,98 hektar büyüklüğündeki alanda, kentsel tasarım projesi, mimari avan proje, kentsel dönüşüme esas hak sahipliği tespiti ve değerleme, hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri, imar planlama ve yeni üretilecek konut, ofis ve dükkânların değerleme çalışmaları devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKi iştiraki olan GEDAŞ tarafından 16 Nisan 2021 tarihinde cuma günü Erciş’te uzlaşma ofisi açılıyor. Bundan sonraki süreçte hak sahibi vatandaşlara proje ve maliyet tabloları anlatılarak uzlaşma görüşmeleri başlayacak.”

SAĞLIK YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

“İhmalkarlıklarla yaklaşık on yıl boyunca tamamlanmayan ve vatandaş için eziyete dönüşen Erciş Devlet Hastanesi seçimlerden hemen sonra hızla tamamlanarak hizmete açıldı.

Eski hastanenin yerine Erciş’e yakışır 30 üntilik Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nin temeli atıldı.  1.027 m² oturum alanına, 5.328 m² de kapalı alana sahip hastane 2022 yılında hizmete açılacak. Erciş Sağlıklı Hayat Merkezi, Çelebibağı Aile Sağlık Merkezi, Kışla Mahallesi Aile Sağlık Merkezi, Beyazıt Mahallesi Aile Sağlık Merkezi, Kekliova Aile Sağlık Merkezi, Beyazıt Aile Sağlık Merkezi, Adnan Menderes Aile Sağlık Merkezi hizmete açıldı. Yeşilova, Latifiye ve Van Yolu mahalle sınırları içinde açılan 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi İstasyonları hizmet vermeye başladı.”

HEM TARIMA HEM SANAYİYE YATIRIM

Hem tarımda hem sanayide yatırımların sürdüğü ilçede, son süreçte bu alanda yapılan yatırımlar ile ilgili olarak, “Erciş’te hayvancığın gelişmesine önemli katkı sağlayan modern modern bir mezbahane yapıldı. Günlük 50 büyükbaş, 150 küçükbaş olmak üzere 200 hayvan kesim kapasitesine sahip mezbahane, monoray sistem, son teknolojik alet ve ekipmanlarla donatıldı. Van Gölü havzasının en büyük tarım merkezlerinden biri olan Erciş’te uzun yılar sonra DSİ marifetiyle dereler ıslah edildi, drenaj ve sulama servis yolları temizlendi. Erciş sanayi kenti olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı.  Erciş Organize Sanayi Bölgesi alt yapı çalışmaları tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan yaklaşık 14 milyon hibe ile Erciş OSB yatırıma hazır hale geldi. 1. Etap için yer tahsisi ve kura çekimi yapıldı. OSB ilçenin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayacaktır.” Denildi. Konuyla ilgili olarak ayrıca; “3 bin yıllık Erciş üzümü yeniden hayat buldu. Urartular döneminden günümüze bölgede yetişen üzümün yayınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda 2020 yılında 150 bin fidan ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılarak üzümcülük teşvik edildi. 2021 yılında 350 bin fidanın dağıtılması amacıyla çalışmalar başlatıldı.” Denildi.

SEKTÖREL KÜMELENMELER DE BAŞLADI

“Erciş Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi başlatıldı. Jeofizik etüt plan ve uygulamaları tamamlandı. Proje ile birlikte Erciş’in sahip olduğu jeotermal potansiyel ekonomiye kazandırılacak. Erciş zamanın ruhuna uygun olarak hızla değişiyor. Stratejik konumu, nüfus yoğunluğu ve potansiyeli ile Van’ın önemli merkezlerinden biri olan Erciş, kentsel ve çevresel sorunları bertaraf edecek şekilde Erciş 3. Etap İmar çalışmaları tamamlandı. Erciş Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar düzenlemesi askıdadır.Erciş kent merkezinde faaliyet gösteren 2.el oto alım, satımı yapan esnaflara yönelik modern bir Galericiler Sitesi yapılıyor. Haydarbey Mahallesinde 120 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek galericiler sitesinde 145 iş yeri faaliyet gösterecek, yazışmaların tamamlandığı projede, Bakanlık tarafından yerin satışı yapılacaktır. Projenin sağlayacağı sektörel kümelenme ile hem tüketici hem satıcı önemli avantajlar elde edecektir.”

YEŞİL ERCİŞ DAHA DA YEŞİL OLACAK

“Erciş Millet Bahçesinin temeli atıldı. Proje kapsamında içinde barındırdığı spor alanları, oyun parkları, piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet parkurları ile vatandaşların rahat edeceği bir yaşam alanı yapılıyor. Erciş’te Recep Tayyip Erdoğan adına devasa bir kent ormanı oluşturuldu. 42 dönüm arazinin ağaçlandırıldığı kent ormanı projesi kapsamında yaklaşık 2 bin çam ağacı dikildi. Açık hava kompleksi olarak tasarlanan kent ormanı içinde kafe, seyir alanı, banklar, çatılı piknik masaları gibi vatandaşların rahat edeceği araç gereçler ile nezih bir yaşam alanı oluşturuluyor. Yeşil Erciş vurgusu ile Van Gölünün mavisi ile bütünlük sağlayacak 42 dönümlük alanda meyve bahçesi kuruldu. Adnan Menderes Mahallesi sınırları içinde hayata geçirilen proje ile 2 bin adet ceviz ve badem ağacı toprakla buluştu.”

GENÇLİK DE UNUTULMADI

“Erciş’te çok amaçlı aktivitelere ev sahipliği yapacak modern bir Kültür Merkezi yapıldı.  Buraya Erciş’in yetiştirdiği ünlü halk müziği sanatçısı Atakan Çelik’ın adı verildi. Atakan Çelik Kültür Merkezi bünyesinde 380 ve 90 kişilik iki ayrı konferans salonu, çalışma atölyeleri, okuma salonları gibi donatılar hizmet veriyor. Erciş’te gençler için farklı alternatif spor alanları yapılıyor. Erciş ilçe stadı sahası alt yapı ve üst yapısı ile komple yenilendi. 2021 yılında yarı olimpik yüzme havuzu, 8 adet basketbol ve voleybol sahası, 8 adet semt sahası için protokol imzalandı. Ferdi sporlar merkezi ve Genç ofis projeleri içinde çalışmalar başlatıldı. Bütün bunlarla birlikte Erciş’teki gençlik ve spor yatırımlarında yeni bir dönem başladı.”

İŞTE YATIRIM PROGRAMINA ALINAN YENİ EĞİTİM KURUMLARI

“Erciş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açılıyor. Erciş’in sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak Sağlık HMYO aynı zamanda ilçenin beşerî sermayesini de güçlendirecektir.  Öğrenci potansiyeli zengin olan Erciş için Sağlık Hizmetleri MYO önemli ve büyük kazanımdır. Erciş eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla yeni yatırımlar ve okul türleri konusunda farklı eğitim kurumları açıldı. Bu dönemde 24 derslikli yatılı bölge ortaokulu ve 16 derslikli Yukarı Işıklı okulu yatırım programına alındı. Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi okul türleri ile Bilim Sanat Merkezi eğitim ve öğretime başladı.”

KENTLEŞME EN BÜYÜK ÖNCELİKLERDEN BİRİSİ…

“Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan 100 Bin Yeni Sosyal Konut projesi kapsamında Erciş Tekevler Mahallesinde yatay mimari anlayışla, mahalle ve komşuluk kültürüne uygun 409 konut TOKi marifetiyle yapılıyor. Konutlarla ilgili kura yöntemi ile hak sahipleri belirlendi. İnşaat çalışmaları başladı. Yine günümüzde insanların büyük yoğunlukta kentlerde yaşaması, şehir yerleşmelerinin fiziksel yapısının önemini arttırmıştır. Dönüşüm ihtiyacı, özellikle kent merkezlerinde ekonomik ve sosyal ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Bölgemizde özellikle 90’lı yıllarda terör ve güvenlik gerekçesiyle başlayan iç göç dalgası ile birlikte kırsaldan kente yoğun bir göç hareketi başladı. Kent merkezleri bundan olumsuz etkilendi. Nüfus yığılmasıyla birlikte alt yapı ve üst yapının eksik kaldığı bu şehir merkezlerinde zamanla yapılaşma ve yapı stoğu sorun olmaya başladı. Dolayısıyla kentlerde zaman içinde kendini hissettiren ekonomik gerilemeler, çevre kalitesinde ve sosyal yaşam kalitesindeki düşüşler, planlı bir müdahaleyi zorunlu kılıyor.”

“BAŞARILI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR…”

“AK Parti Hükümetleri döneminde öncelik verilen bu konuda amaç yalnızca kentsel problemlerin halledilmesi değil, ekonomik büyüme ve sosyal refah sağlamaya yönelik geliştirilen politikalar ile vatandaşın talep ve beklentilerine karşılık vermektir. Erciş’te kentsel dönüşüm projeleri ve imar uygulamalarıyla ilçemizi yeniden rehabilite etme gayretindeyiz. Kentsel dönüşüm en başta, binalarımızın doğal afetlere karşı iyileştirilmesi ve gelecek kuşaklara her yönüyle daha yaşanabilir şehirler bırakabilmek adına gerekli bir süreçtir. Erciş Belediyemiz de gelecek tasavvuru ile bu konuda başarılı çalışmalar yapmaktadır.”

“SADECE YATIRIM DEĞİL GÖNÜLLER DE YAPIYORUZ”

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada son olarak ise şu ifadelere yer verildi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde hükümetimiz tarafından her alanda yapılan yatırımlar, reformlar ile şehrimizin ve ülkemizin kalkınma hamlesi kesintisiz devam ediyor. Bizimde amacımız ve çabamız yeni bir vizyon ile kentimizi sanayide, sağlıkta, tarımda, eğitimde daha ileriye taşımaktır. AK Parti olarak hizmet siyaseti üretiyoruz. İnsanı merkeze alan bir anlayışla çalışıyoruz. Van’da sadece imar ve inşa faaliyetleri yapmıyoruz. Taşına toprağına sevdalı olduğumuz bu aziz şehirde gönüller de yapıyoruz.”

Editör: TE Bilisim