Erdoğan "Silvan Barajı'nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı planlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Bu projeler sayesinde bölgedeki tarım üretiminde 2-3 kat artış bekliyoruz. Bu da vatandaşlarımızın gelirinde aynı oranda artış anlamına geliyor. Silvan Barajı'nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı planlıyoruz.

İstihdamda 305 bin kişilik artış ve 2 milyar liraya yakın kazançla Türkiye için de büyük öneme sahiptir. 

Yüksek katma değerli ve belirli bir gerçekleşme seviyesine ulaşmış projeleri hızla tamamlama çabasındayız. Bu barajın suyunu diğer barajlara ve ovalara aktaracak Silvan Tünellerini de faaliyete geçireceğiz. Proje çerçevesinde arazilerin sulanmasını sağlayacak tesisler inşa halindedir. Projenin diğer safhalarını da hızlandırarak GAP'ın bu sembol eserini hızla tamamlayacığız.

Başlar Barajı, 38 bin dekar araziyi sulayacak önemli bir eserdir. Barajlarımızın yüzde 26'sı tamamlanmış durumdadır. Yağmurlama ve damlama sistemi ile inşa edilen sistemler sayesinde yüzde 60'a varan su tasarrufu yapılacaktır. 

İnşallah Diyarbakır'da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız.

Silvan projesi, kaya dolgusunun tamamlanmasıyla dörtte üçü biten Silvan Barajı'yla birlikte 8 ayrı barajı ve 23 sulama tesisini bünyesinde barındıran, 2 milyon 360 bin dekar alanı sulayacak dev bir projedir.

Karşı karşıya bulunduğumuz durum, bizi alternatif su depolama yöntemleri arayışına itmektedir. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten değildi. Kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte elimizdeki mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma mecburiyeti kaçınılmaz bir hal almıştır. Halen devam eden çalışmalarla 2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz.

Silvan Barajı sayesinde 2 milyon 350 dekar tarım arazisi suya kavuşacak ve 305 bin kişiye de istihdam olacak. Baraj ülke ekonomisine yılda 1,2 milyar lira katkı sağlayacak.

305 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

Diyarbakır'ın "çılgın projesi" olarak anılan, bölgedeki işsizliği azaltacak, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda bölgeyi kalkındıracak olan Silvan Barajı terör örgütü PKK'nın tüm engellemeleri ve HDP'lilerin 'doğaya zarar verecek' diyerek yaptığı kara propagandaya rağmen tamamlandı. Temeli 9 yıl önce atılan ve teröristlerin yapımını engellemek için bölgedeki askeri üs bölgesi başta olmak üzere yaklaşık 25 kez bombalı, silahlı, mayınlı terör saldırıları düzenlemesi, şehitler verilmesine rağmen baraj inşaatının büyük bölümü bitti.

Silvan barajının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle yapılıyor. 2019 yılında hizmete girmesi hedeflenen ancak, terörist saldırıları sonucu iki yıl gecikmeye neden olan Silvan baraj projesi ile 2 milyon 350 dekar tarım arazisi suya kavuşacak ve 305 bin kişiye de istihdam alanı sağlaması bekleniyor.

MEVSİMLİK GÖÇ AZALACAK

Barajın tarım alanlarını sulamasıyla birlikte Güneydoğu'nun topraklarından bereket fışkıracak, her yıl binlerce aile Karadeniz, İç Anadolu, Ege bölgelerine mevsimlik işçi olarak artık gitmeyecek. Bölge halka suya kavuşan kendi topraklarını ekip biçecek, kendi köyünde tarıma elverişli arazilerde çalışacak.

ATATÜRK BARAJI'NDAN SONRA EN BÜYÜK SULAMA BARAJI

Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyor. 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olan, 175,5 metre yüksekliği ile Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı'nda 7,3 milyar metreküp su depolanabilecek. Silvan Baraj Projesi'nin, ülke ekonomisine yılda 1,2 milyar lira katkı sağlaması hedefleniyor.

BAKAN PAKDEMİRLİ İNCELEME YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Diyarbakır'ın "çılgın projesi" olarak anılan 18 milyar liralık Silvan Projesi kapsamında inşa edilen ve gövde dolgusu tamamlanan Silvan Barajı alanında incelemelerde bulundu. Projeyle, toplamda neredeyse 250 bin hektara varan bir sulamanın söz konusu olduğuna işaret eden Pakdemirli, buranın ekonomiye yıllık 2 milyar liralık katkı ve 305 bin kişiye iş imkanı sunacağını bildirdi. Bu projenin Diyarbakır'ın çehresini tamamen değiştirecek bir proje olduğunu vurgulayan Pakdemirli, proje kapsamındaki barajın gövde dolgusunun bitmesi dolayısıyla tören düzenleneceğini dile getirdi. Barajın yaklaşık yüzde 75 seviyelerine geldiğini ifade eden Pakdemirli, gelecek ağustos ayında barajda su tutmaya başlayacaklarını söyledi. Pakdemirli'ye incelemelerinde, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat, Mehdi Eker ve Ebubekir Bal ile DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız eşlik etti. Bakan Pakdemirli, helikopterle de alanı gezdi.

Editör: TE Bilisim